Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Valenciana rebutja el transvasament del riu Xúquer a Almeria

El dissabte 21 de maig s’ha convocat una concentració a les 12:00 hores al naixement de la Séquia Reial a Antella

20 / 05 / 2022 | Intersindical

El passat 6 de maig es va convocar la Mesa pel Xúquer per analitzar i reflexionar sobre les causes del vot en contra al Pla Hidrològic de conca de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer (cicle 2022-2027). Sobre el paper, l’objectiu del pla és aconseguir un bon estat dels rius, aqüífers i zones humides per al 2027, així com el compliment de la Directiva del Marc de l’aigua. Malauradament, amb les mesures que s’hi inclouen, totalment insuficients, trobem molt difícil que s’aconseguisca.


Després de la presentació de més de 100 al·legacions al pla per part de diverses organitzacions, entre elles Xúquer Viu i Intersindical Valenciana, finalment, han prevalgut els interessos particulars. No s’han tingut en compte les necessitats ambientals i, el que és pitjor, entenem que amb aquest pla s’incrementarà encara més la fragilitat existent en la biodiversitat, fet fonamental per mantindre l’equilibri i un sistema natural saludable.

En conseqüència, el Pla Hidrològic aprovat al Consell de l’aigua del Xúquer, representa un retrocés respecte a l’esborrany que es va sotmetre a consulta pública. Els principals problemes han quedat sense resoldre: la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, els cabals ecològics per al Xúquer continuen sent insuficients i la falta de garanties que es compense la pèrdua dels cabals per la modernització de regadius. A més, respecte al Xúquer-Vinalopó, considerem que qualsevol transvasament del Xúquer ha d’estar condicionat a la recuperació del bon estat del riu i de l’Albufera.

Davant aquesta situació de sobreexplotació hem rebut amb indignació i estupor l’intent de venda d’aigua del Xúquer cap a Almeria per part de la Séquia Reial del Xúquer. El transvasament seria de 10 hm3 anuals durant 5 anys que anirien a la societat Aguas de Almanzora. Un total de 50 hm3 pel quals cobrarien fins a 15 milions d’euros. Aquest acord està a l’espera de l’aprovació per part de la Séquia Reial i posteriorment del Ministeri de Transició Ecològica a través de la seua Direcció General de l’Aigua. 


Des d’Intersindical Valenciana, exigim que s’estudien altres alternatives per atendre les necessitats hídriques d’Almeria. Mesures que mitiguen la sobreexplotació del Xúquer i que no posen en risc la supervivència de l’Albufera. Al mateix temps, rebutgem totalment la mercantilització de l’aigua dels nostres rius. L’aigua és un bé comú i un recurs finit essencial per a la vida. Calen polítiques a llarg termini per tal d’atendre les necessitats actuals i garantir la salut dels ecosistemes.



Davant de tota aquesta problemàtica, ens concentrarem el dissabte dia 21 de maig a les 12:00 hores al naixement de la Séquia Reial a Antella i convocada per Xúquer Viu.



No al transvasament a Almeria!

Pel futur del Xúquer i l’Albufera!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.