Salut Laboral

Intersindical Valenciana reclama un Pla de prevenció de riscos laborals en cada Conselleria

Solament la Conselleria de Sanitat té elaborat el Pla de Prevenció (DOGV 03, 04, 2018) que la Llei exigeix.

10 / 07 / 2018 | Intersindical


En la reunió de la Comissió Paritària de Seguretat i Salut en el Treball (COPASESA), celebrada el 4 de juliol de 2018, es va confirmar que malgrat la publicació del Pla de prevenció de riscos laborals de l’Administració de la Generalitat (DOGV 10, 04, 2017), fins avui, solament la Conselleria de Sanitat ho ha aprovat i publicat.

Com es pot garantir la protecció dels riscos laborals sense un Pla de prevenció?


El Pla de prevenció de riscos laborals és obligatori tenir-ho, perquè és l’eina a través de la qual s’ha d’integrar l’activitat preventiva de l’empresa, o Administració pública, en el seu sistema general de gestió, establint la política de prevenció de riscos laborals. Les Administracions públiques també han de protegir dels riscos laborals a totes les seues treballadores i treballadors, garantint la seua seguretat i salut en tots els aspectes relacionats amb el seu treball, mitjançant la integració de l’activitat preventiva i l’adopció de les mesures necessàries en els seus centres de treball. Els instruments necessaris per a la gestió i aplicació d’aquest pla són l’avaluació de riscos laborals i la planificació de l’activitat preventiva. Si el resultat de l’avaluació posa de manifest situacions de risc, l’Administració ha de planificar l’activitat preventiva que procedisca a fi d’eliminar, controlar i reduir aquests riscos, conforme a un ordre de prioritats en funció de la seua magnitud i del nombre de treballadores exposades a aquests.

En l’última COPASESA, l’Administració va presumir del molt que està fent en matèria preventiva, però va constatar l’escassetat de recursos financers, humans i tècnics en tots els Serveis de prevenció propis de la Generalitat Valenciana, tant del sector sanitari com en els sectors d’educació, administració pública i justícia que posseeixen un únic Servei de prevenció propi gestionat per l’INVASSAT. Va confirmar que el seu Servei de prevenció no està oferint periòdicament (anualment) la vigilància de la salut a les persones dels sectors públics que depenen d’ell, que solament l’ofereix quan realitza l’avaluació inicial de riscos laborals (AIRL) del centre de treball, que existeixen centres en els quals mai s’ha realitzat l’AIRL, i que no fa controls periòdics. Tampoc reposen al personal que treballa en el servei de prevenció propi de l’INVASSAT quan sigues baixa per defunció, malaltia, canvi de lloc de treball o empresa. La Directora General de l’INVASSAT va explicar que no hi ha suficients metges de treball, i que prefereixen treballar en altres empreses -nacionals, estatals o de la Unió Europea (UE)- perquè els paguen més. I va confirmar, finalment, l’existència de 26 places per a cobrir vacants de l’INVASSAT amb el vistiplau d’Hisenda, segons li havien notificat aqueix dia.


La qüestió és, com es pot garantir la protecció dels riscos laborals a totes les persones treballadores sense un Pla de prevenció, sense avaluar els riscos laborals de tots els centres i llocs de treball, sense realitzar una vigilància de la salut? Com es poden detectar els danys a la salut de les treballadores i treballadors si no es realitza una vigilància de la salut? O detectar si les activitats preventives són inadequades o insuficients si no existeixen controls periòdics?

Intersindical Valenciana demana a l’Administració de la Generalitat el compliment de l’Acord de Legislatura de juny de 2016, que pose les eines necessàries perquè la Prevenció de riscos laborals siga una realitat en totes les Conselleries i centres de treball, perquè la seguretat i salut laboral de les persones és molt important, perquè d’elles depén la seua vida.



Comentaris
Carmen Celaya Moya
14 / 08 / 2018 - 18:07

Me parece realmente importante que a todos los trabajadores ,
diferentes administraciones,nos incluyan con las mismas condiciones.
Pienso que es muy importante que se tomen medidas ,para ello.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.