Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Valenciana s’adhereix a l’Agrupació d’Associacions Salvem Brihuela

Un projecte de macroparc fotovoltaic amenaça aquest Paratge Natural Municipal de la Serra de Xiva (La Foia de Bunyol, València).

04 / 05 / 2021 | Intersindical

Intersindical Valenciana, s’ha adherit ara a la campanya que impulsen entitats locals, amb el suport de diferents organitzacions d’àmbit comarcal i del País Valencià, contra aquest projecte. A continuació compartim el comunicat de la campanya.

Manifest per Brihuela
Ja ha eixit a exposició pública en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el projecte de la macroparc fotovoltaic de més de quatre-centes hectàrees que pretén massacrar el peu de muntanya del Paratge Natural Municipal de la Serra de Xiva.

No hi ha discussió sobre l’obligat canvi energètic que s’ha de realitzar a escala mundial, però aquesta transició no pot ser a costa d’acabar per sempre amb el patrimoni natural, cultural i paisatgístic d’una zona. De fet, en aquest cas es planteja un model energètic de tal envergadura que no deixa la possibilitat de consensuar amb les administracions locals, ni la participació ciutadana, altres alternatives més respectuoses i sostenibles perquè no suprimisquen qualsevol desenvolupament econòmic i social del territori.

Aquestes monstruoses infraestructures només semblen estar dissenyades per al benefici de les grans corporacions, fons d’inversió i intermediaris. I disfressat com a “energia neta”, aquest parc fotovoltaic arrasarà l’herència cultural dels nostres avantpassats, la biodiversitat i un paisatge que és el senyal d’identitat d’un poble.

Aquest projecte suposa una nefasta agressió sobre aquesta extensa superfície d’alt valor ecològic, que compleix una funció essencial per a una bona salut de tota la Serra de Xiva (La Foia de Bunyol, València). El peu de la muntanya és un autèntic corredor verd replet de vida, en molts casos superior a les zones més boscoses de la Serra.


Aquest paisatge agroforestal atresora multitud d’elements que, per minúsculs que siguen, són fonamentals per a mantindre un equilibri entre els espais naturals, el patrimoni cultural i les seues gents. Són destacables els vestigis dels usos ancestrals, com els murs i construccions de pedra seca (declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 2018) per a poder laborar els cultius tradicionals, a més a més de la majestuositat de diverses desenes d’Arbres Monumentals d’Interés Local, que suposen un patrimoni irreemplaçable que pretenen exterminar per sempre després de segles d’existència.


Si es consulta el projecte, es pot observar l’envergadura d’aquesta barbàrie, fins i tot sent encara la primera fase, ja que hi ha projectada una altra contigua d’idèntiques dimensions. Es pot apreciar que hi ha 46 àrees o illes de plaques solars fragmentades de forma laberíntica amb, ni més ni menys, cinquanta quilòmetres de tanques metàl·liques que a més a més de l’impacte visual, suposaran un precís parany mortal per a la fauna. Especialment per a les aus que habiten en aquest enclavament.

Aquest és el cas del brúfol (Bubo bubo), que és el més gran dels mussols d’Euràsia, l’àguila reial (Aquila chrysaetos), l’àguila serpera (Circaetus gallicus) i, sobretot, una espècie en perill d’extinció i que és la joia de la corona d’aquestes muntanyes: l’àguila de panxa blanca (Hieraaetus fasciatus), que niua a escassos cinc-cents metres i que té la seua zona de caça on es vol construir aquestes instal·lacions mortíferes. Sense oblidar-nos de la multitud d’ocells que utilitzen els passos migratoris entre Europa i Àfrica per aquestes muntanyes, que també es veuran greument afectats per la mateixa planta i per les quilomètriques línies d’evacuació d’alta tensió que transcorren per altres enclavaments valuosos i molt pròximes al nucli urbà de Xiva.


D’altra banda, no podem deixar de lamentar la pèrdua del sòl cultivable que passarà a ser catalogat com a “industrial” i que al costat d’aquest paratge protegit es consolidarà eternament per a un ús antagònic, que confronta amb els valors naturals i un oportú desenvolupament econòmic basat en la sostenibilitat.


Ja que l’únic pretext pel qual s’ha triat aquesta ubicació és l’econòmic, ens preguntem quin preu té per a una societat que gaudeix de múltiples maneres d’aquest paisatge tan singular? Si la resposta la donaren les incomptables persones que realitzen un ús com podria ser un agricultor, un pastor, un excursionista, un ciclista, un caçador, el que té una xicoteta casa de retir, un recol·lector d’espàrrecs o qualsevol persona que fa un aprofitament plaent i en harmonia, la contestació seria sempre la mateixa: INCALCULABLE.


Per tots aquests motius i el sentiment d’amor incondicional que tenim cap a aquests paratges, ens posem en peus de guerra per a defensar per tots els mitjans al nostre abast la Serra de Xiva. El nostre objectiu és la desestimació total d’aquest projecte que és el major atemptat que ha patit la serra. Exigim que s’adopten altres alternatives més respectuoses i que garantisquen la conservació del llegat dels nostres avantpassats per a les generacions futures.


Es fa una crida massiva, a la qual se suma Intersindical Valenciana, a totes les persones i associacions perquè donen suport a aquestes reivindicacions i se sumen a una gran mobilització social per a detindre aquest despropòsit, que atenta directament contra un sentiment popular.

La Serra de Xiva et necessita!!!
Salvem Brihuela!!!

Accedeix al fullet informatiu: TOT EL QUE OCULTA FALCK RENEWABLES Al POBLE DE XIVA

#ayudanosaevitarlo #salvemosbrihuela

Consulta el projecte

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.