Medi ambient

Intersindical Valenciana s’adhereix al comunicat de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública en el Dia Mundial de l’Aigua

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública reclama el compliment dels acords del Botànic 2 i la posada en marxa urgent de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua del País Valencià

23 / 03 / 2020 | Intersindical

El Dia Mundial de l’Aigua es commemora enguany amb tot l’Estat espanyol sota l’estat d’alarma i en situació de confinament generalitzat. La pandèmia de coronavirus Covid-19 ha alterat la vida de la població i totes les activitats quotidianes. També ha modificat les prioritats socials i polítiques. Quan superem la crisi sanitària –i esperem que siga aviat- quedaran molts aspectes per recompondre i molts altres per millorar.

La crisi del coronavirus ens ha posat davant de les mancances i dels riscos associats a l’actual sistema de producció i consum i ens ha de fer reflexionar sobre els límits del model i la necessitat de mamprendre reformes per afrontar futures crisis, com les derivades del canvi climàtic, amb major robustesa.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública ve reclamant des de fa anys la recuperació de la gestió pública de l’aigua al País Valencià, el reconeixement efectiu dels drets humans fonamentals a l’aigua potable i al sanejament i la protecció dels ecosistemes aquàtics com a garantia de la disponibilitat d’aigua de qualitat. La provisió d’un bé limitat, fràgil i essencial per a tot tipus de vida, incloent-hi la humana, no pot estar sotmesa als criteris del lucre privat sinó que s’ha de guiar per principis de caràcter social, com ara l’accés universal, l’assequibilitat i la solidaritat. Des d’aquesta perspectiva, la gestió del cicle urbà de l’aigua ha de ser eficaç, eficient, sostenible i comptar amb mecanismes de transparència i participació pública que permeten la rendició de comptes per part dels gestors i el control ciutadà.

En el moment actual es dona la situació paradoxal de municipis que desitgen recuperar les competències que els són pròpies i assumir la gestió directa de l’aigua que afronten enormes dificultats administratives i no troben el suport necessari en les institucions amb més capacitat tècnica i financera, trobant-se indefensos davant les grans companyies d’aigua.

En el Dia Mundial de l’Aigua la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública:

-Demana una acció més diligent per part del govern valencià per tal de donar compliment als Acords del Botànic 2 en el sentit de facilitar mecanismes de transparència i d’assessorament els municipis sobre la gestió del cicle integral de l’aigua (Acord #1.8) i de treballar per la recuperació  dels serveis públics privatitzats una vegada finalitzada la concessió (Acord #3.22)

-Reclama el compliment urgent del compromís del govern de la Generalitat Valenciana amb els representants de la Xarxa l’any 2018 de crear i posar en funcionament l’Observatori Ciutadà de l’Aigua, contemplat com a Mesura 72 de l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i pendent en l’actualitat de la seua formalització jurídica.


Organitzacions que integren la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública:
Acció Ecologista-Agró, Confederació d’Associacions de Veïns CAVE-COVA, CCOO, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, H2O Paterna, Heterodòxia Castelló, No als Tractats Desiguals, Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici, Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.