Medi ambient

Intersindical Valenciana s’adhereix al manifest “Salvem la Renegà” d’Orpesa

Perquè cuidar el nostre territori i preservar el medi natural és protegir els ecosistemes i la biodiversitat

23 / 06 / 2020 | Intersindical

Des de la plataforma Salvem la Renegà, demanem l’aturada immediata de les obres i la publicació de tots els documents que han d’estar a l’abast de la ciutadania com ara la declaració del responsable d’obres, la llicència i la fitxa urbanística, un exemplar del projecte bàsic, l’estudi de la gestió de residus i, el que és més important, l’informe d’impacte ambiental. Les obres ja han començat i s’ha destruït una part del terreny. Està a les nostres mans tractar que la situació no es repetisca.

Volem La Renegà lliure de formigó!

A continuació pots llegir el manifest:

SALVEM PLATJA BELLVER, LA RENEGÀ, LITORAL D’ORPESA

Les organitzacions sotasignants rebutgem la reactivació de l’urbanisme salvatge al municipi d’Orpesa (Castelló) i ens oposem als nous projectes urbanístics del Pla Parcial Torre de Bellver i a la construcció d’un centre d’interpretació marí dedicat a les tortugues marines. L’anunci del projecte aquest mes de maig i l’inici de les obres han coincidit. No n’hi ha hagut cap marge de maniobra per la ciutadania. Exigim transparència i accés a la informació pública per conéixer el procés que s’ha dut a terme. Avui més de 22.000 signatures ens recolzen.

Reactivar el Pla Parcial Torre de Bellver suposa més i més formigó en hotels i segones residències i continuar també amb un model urbanístic caduc i desfasat, totalment contrari a les mesures que requereix la situació d’emergència climàtica en què ens trobem. Suposa a més la posada en marxa de plans urbanístics en la seua segona fase i deu anys després de la seua aprovació. En eixe temps la realitat física de l’entorn ha canviat, cosa que ha deixat obsolets els estudis ambientals. Ni tan sols li afecta ara el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (PATIVEL) de maig de 2018, que és una eina inútil per la protecció d’esta mena de terrenys litorals urbans.

Crida l’atenció que s’haja avalat la futura construcció d’un centre interpretatiu dedicat, sembla, a la recuperació de tortugues marines utilitzant com a reclam l’educació ambiental mal entesa i el Lloc d’Importància Comunitària (LIC) “Litoral de Benicàssim”. Recordem que les parcel·les sobre les quals s’està actuant són limítrofes amb la via verda Orpesa-Benicàssim, que és zona de domini públic. Les zones protegides i públiques es troben així en greu perill en deixar-se en mans del promotor urbanístic del Pla Parcial el desenvolupament d’un programa de restauració paisatgística en sòl públic. Les zones protegides pel LIC tant de domini públic com privat, es troben així en greu perill en no haver-se realitzat el pla de gestió per part de l’administració, que exigeix la Unió Europea per a protegir aquest territori de la pressió i activitat humana.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha de vetlar per la conservació d’aquest espai natural de gran valor ecològic i paisatgístic que es el LIC “Litoral de Benicàssim”, que a més es complementa amb el LIC i ZEPA “Espai marí d’Orpesa i Benicàssim”, que són de competència estatal. A les seues mans està no caure en la deixadesa i la permissivitat. És una irresponsabilitat consentir utilitzar com a reclam urbanístic un projecte de restauració paisatgística en un espai protegit (LIC). I a més a més denota a les clares l’afinitat entre els promotors i l’administració. D’altra banda, considerem que el lloc i els seus voltants presenten més valors que els que protegeix el LIC pel que necessiten d’una protecció més adequada a través d’altres figures previstes en la Llei d’Espais Naturals Protegits, com la de Paisatge Protegit.

Pel que fa a l’Ajuntament d’Orpesa hem denunciat la falta de transparència i l’aplicació d’un PGOU de 1982 que no inclou tota la normativa mediambiental fins a l’actualitat.

També sol·licitem la paralització de qualsevol obra que s’estiga executant actualment en la zona. D’acord amb la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni Natural i la Biodiversitat, s’haurien de prohibir totes les obres que alteren l’hàbitat en els períodes de cria de les espècies protegides, circumstància que es dóna en estos moments.

Pendents que les nostres sol·licituds d’informació siguen resoltes, encara que el projecte poguera comptar amb una cobertura legal, estem convençudes que en cap cas resultaria ètic. No volem que s’escatime en la protecció ambiental amb l’excusa de reactivar l’economia després d’esta pandèmia. Encetar el camí cap a la transició ecològica, en quant a l’ordenació del territori, és una assignatura pendent en el litoral d’Orpesa. La protecció paisatgística, mediambiental i del patrimoni històric d’aquesta joia litoral és un objectiu prioritari i irrenunciable, per això el nostre principal objectiu és l’ampliació de la figura legal de protecció passant a ser la de paisatge protegit.

En última instància l’Ajuntament és qui autoritza o no l’obra. Apel·lem ara al seu compromís amb el conjunt de la ciutadania i molt especialment amb les generacions futures i li sol·licitem que utilitze totes les ferramentes legals existents i vàlides per evitar que aquest paratge litoral acabe perdent-se cobert de passarel·les.

16 de maig de 2020

Plataforma Salvem la Renegà

GER-Ecologistes en Acció de Vila-real

APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs

L’ARQUET-Ecologistes en Acció de la Vall d’Uixó

GECEN-Grup d’Estudis i Conservació dels Espais Naturals

Asociación Ecologista Pro Desert​

Intersindical Valenciana​

Fridays for Future - Joventut pel Clima Vinaròs

Endavant (OSAN)​

Enllaç: https://salvemrenega.org/manifest




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.