Salut Laboral

Intersindical Valenciana s’oposa rotundament a l’externalització de la vigilància de la salut

El Sindicat exigeix a l’Administració que adopte les mesures necessàries per posar fi a l’incompliment sistemàtic de la llei de prevenció de riscos laborals

07 / 05 / 2022 | Intersindical

L’Invassat i l’administració han comunicat a la Comissió Paritària de Seguretat i Salut en el treball (COPASESA) en la reunió d’aquesta setmana que s’externalitzarà la vigilància de la salut del servei de prevenció propi de l’administració pública. L’excusa: la manca de personal format en medicina de treball, d’infraestructures i de recursos econòmics necessaris per poder dur-ho endavant. Intersindical Valenciana s’hi oposa rotundament ja que, lluny de reforçar i dotar de les inversions necessàries als serveis públics perquè la cultura preventiva siga una realitat, es capturen diners públics per obtenir rendiments privats. A més, amb l’externalització de la vigilància de la salut es fomenta un model de gestió poc transparent que tendeix a la precarietat laboral.

Fem un poquet d’història
L’any 2016 STEPV-Intersindical Valenciana va interposar una denúncia a Inspecció de treball davant l’incompliment reiterat de la vigilància de la salut per part de l’Administració. La denúncia es va reiterar en 2020, però, fins al moment, l’única resposta per part de l’Administració ha sigut el silenci.

Des del Sindicat entenem que vigilar la salut en l’entorn laboral és fonamental per tal d’identificar els problemes de salut de les treballadores i treballadors i, així, poder prendre les mesures preventives oportunes. Aquesta ha estat una demanda històrica de les nostres delegades i delegats de prevenció que hem traslladat reiteradament als Comités de Seguretat i Salut Laboral (CSSL), així com a la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut en el treball (CSSST) i a la Comissió Paritària de Seguretat i Salut en el treball (COPASESA). No fer-ho suposa un abandó de l’acció preventiva amb greus perjudicis per a les persones treballadores, especialment per a aquelles que es troben en situació de major vulnerabilitat.

Davant d’aquestes denúncies, Inspecció de Treball va requerir al Servei de Prevenció de Riscos Laborals d’Invassat l’acompliment de la vigilància de la Salut. Requeriment que ha motivat la decisió que l’Administració ha comunicat aquest 5 de maig en la reunió de la COPASESA.

L’Administració ha de complir amb la salut laboral
El Sindicat considera que aquesta iniciativa ha estat fruit de la insuficient inversió en prevenció de riscos laborals, la retallada de drets i de polítiques preventives, juntament amb la reducció i les escasses inversions en salut laboral de les administracions públiques que patim des de les retallades.

No acceptarem cap mesura que afeblisca, més si cap, la qualitat del servei públic i l’activitat preventiva, necessària per a posar fi a la sinistralitat i la precarietat laboral. Així, exigim a l’Administració que assumisca la responsabilitat d’integrar la prevenció al sistema públic i prenga les decisions necessàries per a posar fi a l’incompliment sistemàtic de la llei de prevenció.

La salut laboral és un dret pel qual hem de lluitar!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.