Salut Laboral

Iv-STAS denuncia que la Generalitat es desentén de la prevenció de riscos

El govern valencià ha introduït modificacions en l’estructura de la prevenció que afecten tot el personal de la Generalitat, sense utilitzar els mecanismes democràtics i de participació que marca la legislació actual.

07 / 01 / 2012 | Intersindical

L’exemple més evident el trobem en el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del sector d’Administració i Justícia: s’ha suprimit el cap que el dirigia i, per tant, s’anul·la la capacitat d’actuació en cas de riscos. Una volta més, l’Administració s’oblida dels òrgans de participació; fa i desfà al seu lliure albir sense cap operativitat, i dóna a entendre que la salut i la seguretat del personal que treballem en el servei públic no és important. Els recents reglaments orgànics i funcionals de les conselleries adscriuen els tres serveis de prevenció a l’Invassat (Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball) unificant-los en un. Així, aquest òrgan passa de tindre un caràcter tècnic i d’assessorament, a assumir la gestió de la prevenció de tot el personal de la Generalitat. Això suposa un canvi radical respecte a la normativa actual (Decret 123 de la GV), si bé encara hem de saber com s’estructuraran definitivament els serveis de Prevenció, on s’ubicaran, quin destí tindran les persones que hi pertanyen, quines orientacions pràctiques es pensa donar a la tasca preventiva i com se’n dissenyarà la coordinació.

Però el més preocupant de tot és la filosofia dels canvis. Tal com està denunciant Intersindical Valenciana, és una contradicció que l’Administració Pública s’encarregue de perseguir i sancionar els empresaris que no compleixen la llei de prevenció de riscos laborals i que, al mateix temps, siga el pitjor exemple a l’hora de gestionar la prevenció en els seus centres i per al conjunt del personal que treballa al seu servei.
Amb l’actual reforma resulta que l’organisme que ha de previndre és el mateix a què hem d’anar a reclamar responsabilitats i justícia: l’Invassat. Terrible ironia!
Intersindical Valenciana lamenta l’actual situació i estudiarà l’estratègia més convenient i contundent per denunciar la politització que el govern valencià està fent de la prevenció, però és ara quan es fa més palés que som les treballadores i els treballadors dels serveis públics els qui hem de fer un pas avant amb tres accions molt concretes:

  1. Denunciar les deficiències que trobem als nostres llocs de treball, i reclamar l’actuació preventiva que siga necessària per a millorar els nostres espais de treballs.
  2. Reclamar les avaluacions de la salut corresponents a les activitats que realitzem.
  3. Exigir l’avaluació de riscos psicosocials que, entre altres factors, avalua l’organització del treball, factor que, en l’actual situació administrativa d’incertesa i falta de participació, pot derivar en ambients de treball propicis per a l’aparició de riscos per a la salut.

En vista d’aquesta situació, Intersindical Valenciana-STAS fa una crida urgent a tot el personal funcionari de les administracions públiques valencianes perquè denuncie les mesures de prevenció que milloren els respectius llocs de treball.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.