Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

La ciutadania demana el tancament urgent de la pedrera de Corbera

Intersindical Valenciana dóna el seu suport a la Plataforma de veïns contra la Pedrera de Corbera (La Ribera Baixa, València) i s’adhereix al seu Manifest.

20 / 03 / 2019 | Intersindical

Des de 1988 l’explotació de la pedrera està provocant molèsties a la població per ser una activitat molesta, nociva, insalubre i perillosa. El Tribunal Superior de Justícia Valencià així ho va dir l’any 1993. La llicència d’explotació va ser anul·lada en el 2001. Un nou empresari aconsegueix una llicència d’obres l’any 2004 per a la restauració de la muntanya, però en el 2012 l’Ajuntament no la renova per no complir amb les obligacions fixades i previstes.


Posteriorment, l’any 2014, es va arribar a un acord entre l’empresa i els afectats, i l’Ajuntament li va concedir llicències parcials fitades en temps i espais per a fer efectiva la restauració de la muntanya. Però el gener de 2018 es va ordenar paralitzar les obres per incompliment dels termes de la llicència de 2015, l’empresa va interposar una querella criminal contra la secretaria municipal i l’alcalde, i va presentar un recurs per denegar-li la llicència d’explotació, i va sol·licitar al jutjat la continuïtat cautelar de l’activitat de la pedrera.


Durant el 2018 es donaran més irregularitats i amenaces, amb activitat de càrrega dels materials, circulació de camions i fins i tot una voladura d’explosius a la pedrera, tot açò sense tenir llicència d’explotació. L’empresa continua en el recinte realitzant l’activitat i l’Ajuntament obri expedient d’infracció urbanística i comença a dictar multes a l’empresa. La Conselleria de Medi ambient sanciona a l’empresa per contaminació i la Conselleria d’Economia i Indústria li obri expedient per explotar una àrea no autoritzada de 20.000 metres quadrats.


La pedrera ha de tancar perquè està a 400 metres dels habitatges, les persones que treballen en la pedreta han de reciclar-se per a restaurar la pedrera o treballar en altres tasques. Però no es pot mantenir una activitat molesta, destructiva, contaminant i perillosa, el primer és la salut de la població i la cura del medi ambient.

Des de la Intersindical fem una crida a la mobilització amb la Plataforma de Veïns Contra la Pedrera de Corbera i demanem la participació ciutadana en les activitats lúdiques organitzades i en la Manifestació del 23 de març, a les 12 hores en la plaça de l’Ajuntament a Corbera, en la qual es demanarà el tancament de la Pedrera i es reivindicarà la salut del poble i del medi ambient.

MANIFEST

La Plataforma de Veïns Contra la Pedrera de Corbera es constitueix amb la finalitat d’aconseguir el tancament definitiu de la Pedrera de Corbera.

El seu caràcter no es vincula a cap partit polític o distinció ideològica i es plenament obert a la participació de totes aquelles persones, institucions, organitzacions i associacions que comparteixen el seu objectiu: aconseguir el tancament definitiu de la Pedrera de Corbera.

La muntanya de les Coves és, sens dubte, un patrimoni mediambiental que pertany a tots els corberans i a tots els riberencs. 

Les molèsties, risc per a la salut i perjudici mediambiental afecten, des de l’inici de l’explotació, els ciutadans de Corbera i rodalia. 

Després de parar-se la seua activitat per ser il·legal, la seua explotació, en estar a menys de 2000 m del nucli urbà, entre altres impediments, les llicències atorgades posteriorment es refereixen a restauració de la pedrera i no a seguir amb la producció empresarial i a la explotació massiva que ha sofrit la muntanya en els darrers 15 anys. 

Encara que l’Ajuntament ha clausurat l’explotació, els propietaris s’han negat a parar l’activitat, i s’ha iniciat un procés judicial.

Amb aquesta incerta i il·legal situació, els veïns, assumint els drets i obligacions com a ciutadans, s’han agrupat per tal de:

-reivindicar i treballar pel tancament definitiu de l’explotació de la pedrera exigint el restabliment de la legalitat vigent.

-informar de la situació i de les conseqüències que ha causat, causa i pot causar per al conjunt del veïnat i al medi ambient.

Per tot això, els sotasignats assumim el compromís de treballar conjuntament per evitar que es causen més perjudicis contra el patrimoni mediambiental, geològic, arqueològic, històric i de béns materials, així com els perjudicis contra la salut de les persones.

Tenim dret i reclamem que es pare de manera definitiva l’activitat a la Pedrera. Volem que se’ns permeta viure a una població amb plenes condicions de seguretat i contribuir així a un entorn més saludable i sostenible.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.