Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

La Comissió Ciutat-Port protesta contra el vessament de quitrà que ha contaminat les platges de l’Albufera

Intersindical Medi Ambient participa en la concentració de protesta per l’abocament de fuel a les platges del sud de la Ciutat de València. Denunciem que el Port s’ha cagat en les platges de la Ciutat. Des de la Comissió Ciutat-Port assenyalem al tràfic marítim d’omplir de merda, de tòxics, les platges del Parc Natural de la Devesa del Saler. El Port porta anys contaminant per aire i terra la Ciutat i, ara també, per mar.

Cocentració a la platja del Saler
Cocentració a la platja del Saler
18 / 07 / 2024 | Intersindical

Este matí desenes de persones s’han concentrat a la platja del Saler per a protestar contra el desastre ecològic que des de dilluns passat assota el litoral valencià. Convocades per la Comissió Ciutat-Port, durant l’acte hem exigit la paralització de l’ampliació nord del port de València, per constituir un projecte que potenciarà l’ocurrència de vessaments accidentals que, com este, posen en risc la biodiversitat marina així com la integritat del Parc Natural de l’Albufera.

Estem davant d’un monstre gegant, que és el port de València, que a poc a poc ens va fent ombra, arrasant d’una manera o d’altra, amb els recursos materials, naturals i econòmics de totes

Tot i que s’estan investigant les causes i l’origen de la taca de fuel que ennegrix les platges del sud de València, la plataforma ciutadana apunta amb convicció al port i el trànsit marítim associat com a responsables del desastre ecològic que des del dilluns ens té a totes amb el cor en un puny. I assegurem que l’ampliació d’esta gran infraestructura només augmentaria les probabilitats de què estos accidents tinguen lloc.

És per això que, este matí, activistes i simpatitzants de la Comissió Ciutat-Port, que aglutina més de 200 col·lectius i associacions de diversa índole, s’han concentrat en la platja del Saler clamant: NO a l’ampliació del port!

“Estem davant d’un monstre gegant, que és el port de València, que a poc a poc ens va fent ombra, arrasant d’una manera o d’altra, amb els recursos materials, naturals i econòmics de totes les valencianes i els valencians. El que ha passat esta setmana és només una advertència del qual està per vindre. Ens enfrontem a un escenari molt canviant d’emergència climàtica ple d’incerteses, amb unes projeccions megalòmanes de caràcter industrial i urbanístic en àrees especialment vulnerables que, com qualsevol intervenció humana, porta amb si cert risc d’accidents. Tenint en compte la pèrdua de resiliència dels nostres territoris i l’estat alarmant de conservació en què es troben els pocs espais naturals que ens queden, creiem que s’ha de repensar el teixit productivista i econòmic amb què anem modelant les ciutats. Ja que a l’apostar per esta mena d’activitats, assumim uns perills, els quals després, quan s’esdevenen estes situacions, no estem tan disposades a acceptar.”

Com es parla als mitjans, de moment, són dos els quilòmetres de costa afectats. Però, s’estendrà més la taca? Quants en sacrificarem a més si dupliquem el trànsit marítim amb l’ampliació i ens la juguem a patir més episodis de terror com este? De moment, es desconeixen els impactes que el vessament de fuel haja pogut ocasionar sobre la biodiversitat marina. La qual cosa no vol dir que no s’hagen produït ja. Estem encara en època de nidificació, encara hi ha pollets de corriol camanegre a les platges, així com altres espécies, les més sedentàries, seran les grans perjudicades. Els efectes d’este material contaminant altament tòxic poden ser molt variats en tractar-se d’una barreja de diferents substàncies químiques. Esperem que la resposta a totes estes preguntes que ens ronden el cap ara mateixa siga la més benigna possible.

Mentrestant, des de la Comissió Ciutat-Port continuarem vigilants del què passa per tal d’informar a la societat civil de com avancen i s’esclareixen els fets. També, com a plataforma compromesa amb la lluita ecologista i en defensa del medi natural, ens posem a disposició de les autoritats a fi d’ajudar en les tasques de neteja quan siga necessari.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.