Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

La conselleria garanteix una avaluació ambiental global de la modernització de regadius de la Séquia Reial

Intersindical participa en una reunió amb la secretària autonòmica d’Emergència climàtica i Transició Ecològica

15 / 02 / 2021 | Intersindical

La Intersindical Valenciana, junt amb altres representants de les organitzacions integrades en la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer, ens hem reunit el dia 11 de febrer amb la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Paula Tuzón, per abordar aspectes relacionats amb els projectes de modernització de regadius de la Séquia Reial del Xúquer. En la reunió també participaren els directors generals de Medi Natural, Qualitat Ambiental i de l’Aigua.


Els integrants de la Xarxa havíem demanat aquesta reunió, preocupats pel rellançament de projectes de modernització a l’empara de les expectatives d’accés als fons europeus “Next Generation EU” sense haver fet una avaluació prèvia dels impactes ambientals i hidrològics d’aquesta política. Especialment, estimar el volum d’aigua que deixarà d’anar al Xúquer i a l’Albufera -masses d’aigua a les que arribaven importants retorns del regadiu- en posar en marxa el reg per degoteig. Igualment, les organitzacions ambientals demanàvem conéixer quin havia sigut l’impacte ocasionat per la modernització ja executada, que no s’havia sotmés a avaluació ambiental.


La qüestió és rellevant perquè afecta directament a espais protegits d’alt valor ecològic com ara l’Albufera o el Baix Xúquer que formen part de la Xarxa Natura 2000, en ser LICs o ZEPA, en el cas de l’Albufera.


La reunió, que les organitzacions valorem positivament, ha servit per a aclarir que la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica comparteix la preocupació pels efectes ambientals de la modernització i, en conseqüència, prendrà les mesures necessàries per a garantir una avaluació global de l’impacte ambiental, tant dels projectes dels diferents sectors de reg com del conjunt de la política de transformació a reg localitzat. La secretària autonòmica ha manifestat que la rapidesa més gran en la tramitació de les avaluacions, d’acord amb el caràcter prioritari atorgat als fons de recuperació, no afectarà en cap cas a la qualitat dels estudis. Els representants de la Xarxa hem insistit en la necessitat d’incorporar a aquests estudis l’anàlisi dels efectes dels sectors ja modernitzats, anteriors al Pla Hidrològic de 2016, que no van ser avaluats ambientalment, però que poden aportar informació molt valuosa en tractar-se d’una experiència ja consolidada. 


També hi ha acord entre les dues parts en la consideració dels cabals estalviats amb el canvi de tecnologia de reg, que necessàriament han de destinar-se a l’Albufera en qualitat de compensació per la minva dels retorns de reg que alimenten el llac i la marjal. Per tant, aquestes compensacions haurien de ser independents del còmput dels cabals assignats a l’Albufera, que la Xarxa considera que s’han d’incrementar en la revisió en marxa del Pla Hidrològic de la Demarcació. La mateixa consideració s’ha demanat respecte als retorns que deixaran d’anar al riu Xúquer.


Les organitzacions ambientals vam manifestar igualment la nostra preocupació per la impossibilitat de realitzar agricultura ecològica en les zones ja modernitzades, en estar centralitzat el sistema de fertilització. Des de Medi Ambient s’ha assegurat que la possibilitat de la pràctica de l’agricultura ecològica ha de ser un requisit en la realització d’aquestes obres de modernització.  I també manifestem la nostra preocupació sobre l’afecció més directa a l’Albufera i el riu Xúquer dels sectors més propers, per sota de la confluència amb el riu Magre, els quals, cabria la possibilitat de deixar-los en l’actual reg a manta, per proximitat a aquests espais naturals.


La secretària autonòmica ha informat també que els fons destinats als projectes de modernització corresponen al pressupost d’Agricultura i, per tant, no suposaran una reducció dels fons destinats a projectes de caràcter ambiental.
Les parts ens hem emplaçat a mantindre la comunicació per tal de facilitar el seguiment de les actuacions.


La Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer està composta, entre d’altres, per:


Acció Ecologista Agró, AEMS - Ríos con Vida, Centro Ibérico de Restauración Fluvial, CCOO, Ecologistes en Acció del País Valencià, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Intersindical Valenciana, SEO/BirdLife i Xúquer Viu




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.