L’Administració desestima la petició del Sindicat per reprendre la negociació del Decret i l’aprovarà en la Mesa General de Negociació del Personal Laboral Estatutari i Funcionari (MGN I) de la qual es va excloure a Intersindical Valenciana l’any 2019.
La darrera reunió de la Comissió Paritària de Seguretat i Salut Laboral (COPASESA) es va celebrar el 19 d’octubre de 2022, amb un únic punt en l’ordre del dia: Al·legacions a l’Esborrany del Decret 123 del Consell, pel qual es regulen els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat. Cal recordar que l’última reunió per negociar aquest projecte de Decret fou l’any 2017 mitjançant una Comissió tècnica que es va crear al respecte. Per a Intersindical Valenciana la negociació col·lectiva és una eina imprescindible en la regulació de la seguretat i salut laboral, ja que permet prioritzar els aspectes que cal millorar de la normativa del sistema preventiu per tal que siga eficaç, útil i de fàcil aplicació.
Davant aquesta situació, Intersindical Valenciana va demanar en la COPASESA engegar de nou la negociació per tal de revisar el projecte de Decret, més enllà de l’adaptació, i aconseguir un reglament dels Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat com cal: totalment actualitzat i que servisca per a crear una vertadera cultura de seguretat i salut als centres de treball de la Generalitat.
Malauradament, la resposta que hem rebut ha sigut totalment decebedora. L’Administració ha rebutjat la nostra proposta de negociació, sense cap justificació que l’avale i, com a conseqüència, Intersindical Valenciana va manifestar a la reunió que no podia donar el vist-i-plau al Decret en aquestes condicions. Seguidament i per a la nostra sorpresa, ens comunicaren que el Decret, en comptes d’aprovar-lo en la COPASESA, s’aprovaria en la Mesa General de Negociació del Personal Laboral Estatutari i Funcionari (MGN I) de la qual es va excloure a Intersindical Valenciana l’any 2019, sent, en el moment de l’exclusió, el sindicat més votat en la Generalitat amb 25.079 vots i el tercer en nombre de delegades i delegats amb 183. Fet que va suposar un atac a les treballadores i els treballadors públics i a la llibertat sindical.
L’exclusió la va motivar una sentència del Tribunal Suprem, en interpretar de manera restrictiva l’article 36.3 del TREBEP. Com a conseqüència, entre d’altres qüestions, Intersindical Valenciana està privada de la capacitat de negociació del projecte Decret 123.
Des d’Intersindical Valenciana manifestem que si s’aprova el Decret 123 tal com està, no hi haurà crèdit horari suficient per a les delegades i delegats de prevenció en el desenvolupament de les seues funcions. A més, deixa oberta la porta a concertar la prevenció a empreses privades, amb el que es perd una oportunitat única d’avançar cap a un sistema preventiu que reforce els serveis públics en matèria de seguretat i salut laboral.
Les esmenes presentades per Intersindical Valenciana anaven adreçades a corregir les mancances esmentades atés que ens mostrem totalment contràries a la concertació i privatització a mútues per contingències en el treball ja que mostren una deficient atenció a les persones treballadores. A tall d’exemple, destaquem la problemàtica que pateix el sector docent des de les retallades de 2011 I que s’han evidenciat, més si cap, durant la pandèmia ocasionada per la COVID-19.
Des del sindicat insistim en la importància d’aquest decret com una eina per a resoldre els problemes de gestió, integració, personal, recursos materials, i pressupostaris.
La negociació col·lectiva és necessària per a establir les bases que cobrisquen les necessitats reals de les persones treballadores en matèria preventiva i, és per això, que considerem injustificable la publicació d’aquest decret sense la convocatòria d’una mesa tècnica amb el temps que ha transcorregut des de la celebració de l’última l’any 2017.