Medi ambient

La Intersindical Valenciana commemora el Dia Mundial del Medi Ambient

Enguany el tema triat és la biodiversitat: actuar per a combatre l’accelerada pèrdua d’espècies i la degradació del món natural

04 / 06 / 2020 | Intersindical

Des de la Intersindical, aquest 5 de juny, animem la classe treballadora i la ciutadania a reclamar el compliment dels compromisos polítics adquirits amb la declaració de l’emergència climàtica. També a exigir l’elaboració d’una Llei del canvi climàtic i transició ecològica del País Valencià que possibilite la participació democràtica de la ciutadania per protegir i cuidar el nostre territori, la biodiversitat, la salut i els drets humans.

Al voltant d’un milió d’espècies de plantes i d’animals estan en risc d’extinció. Per aquest motiu s’ha triat com a tema central la biodiversitat (la varietat essencial de formes de vida en la Terra). Cadascuna de les espècies és rellevant per a mantenir un ecosistema equilibrat i saludable.

Els ecosistemes rics en biodiversitat són fonamentals per a l’existència humana. Netegen l’aire, purifiquen l’aigua, redueixen els desastres ambientals i asseguren la disponibilitat d’aliments nutritius; medicines basades en la naturalesa i en les matèries primeres.

L’emergència sanitària per la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 ha posat en qüestionament el model econòmic actual per ser insostenible i afavorir la destrucció dels ecosistemes. Un sistema que, a més, ha provocat la crisi climàtica, la desigualtat social, laboral, econòmica i cultural.

Per tot això, des de la Intersindical reclamem una acció real i unida per a acabar amb l’accelerada pèrdua d’espècies vives i la degradació del medi natural. Perquè la pèrdua de biodiversitat i hàbitats augmenta la propagació de malalties infeccioses i virus com la COVID-19. Hem de canviar el sistema de producció i de consum, promoure infraestructures ecològiques i cuidar la naturalesa.

El passat mes de setembre el ple del Consell i l’Ajuntament de València van aprovar la declaració d’emergència climàtica. Declaracions que contemplen unes mesures a prendre per a acabar amb la crisi climàtica, impedir l’augment de la temperatura i la deterioració dels ecosistemes i la biodiversitat.

Exigim que no es permeten noves construccions i megaprojectes com l’ampliació de ports, les Zones d’Actuació Logística (ZAL), l’ampliació d’autovies, les plataformes ferroviàries per l’AVE, els Plans d’Actuació Integrada (PAI) o la destrucció de paratges naturals (les Moles de Paterna, la Renegà d’Orpesa…). Diem no, a més, a la incineració de residus i reclamem una economia circular per a aconseguir residus zero i un aire net. Cal, també, substituir l’ús de combustibles fòssils per energies netes i no perilloses i frenar la construcció de noves infraestructures no ecològiques. És necessari avançar en serveis públics de qualitat, universals i gratuïts; en una economia local, de proximitat, que impulse la sobirania alimentària i ecològica, la conservació i la protecció de l’horta, dels nostres rius (el Túria, Xúquer, Segura, Magre…) i de l’Albufera.

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient reclamem justícia social i ambiental, i una transformació justa.

Ací podeu llegir el manifest d’enguany:

Manifest_Dia_Mundial_del_Medi_Ambient_2020.pdf




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.