Medi ambient

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública presenta les seues propostes a la Comissió de Reconstrucció de les Corts Valencianes

L’organisme, del qual forma part Intersindical Valenciana, demana, entre d’altres qüestions, que s’adopten les mesures necessàries per garantir el dret humà a l’aigua.

15 / 07 / 2020 | Intersindical

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, de la qual forma part la Intersindical, ha presentat les seues propostes a la Comissió de Reconstrucció de les Corts Valencianes. Propostes que es concreten en quatre punts:


1- Adoptar les mesures necessàries, reguladores i de govern, per a fer efectiva la garantia del dret humà a l’aigua i el sanejament, amb l’elaboració i aprovació en les Corts d’una Llei de l’Aigua Valenciana que, entre d’altres qüestions, regule de manera efectiva els drets humans a l’aigua potable i al sanejament.

2- Impulsar la gestió pública de l’aigua, enfortint els instruments públics de gestió, incrementant la presència del sector públic al cicle urbà de l’aigua, donant suport als processos de remunicipalització i adoptant mesures de qualitat de la gestió. En aquest sentit es proposa dotar a l’EPSAR dels instruments necessaris per a incrementar la seua presència a la gestió d’abastaments i posar en marxa l’Observatori Ciutadà de l’Aigua.

3- Definir i implementar una política de l’aigua pròpia de la GVA, que entre d’altres accions, contribuïsca a la protecció i recuperació del bon estat dels ecosistemes aquàtics, per tal d’assegurar la qualitat i disponibilitat de les captacions d’aigua potable. Per a complir aquest objectiu es proposa la constitució del Centre Valencià del Cicle Urbà de l’Aigua, com figura en l’Acord del Botànic 2.

Igualment desenvolupar en coordinació amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, mesures de gestió hidrològica que combinen els beneficis ambientals amb la inversió i la generació d’ocupació, com ara les mesures de protecció de captacions o les de restauració hidromorfològica fluvial. Així mateix l’establiment de perímetres de protecció a les captacions d’aigua potable, per recuperar els aqüífers contaminats amb nitrats.

També es demana impulsar la regeneració d’espais fluvials facilitant l’aproximació de les persones, tals com la creació d’àrees d’oci i descans, sendes i camins per anar a peu o en bicicleta, augment de les zones de bany en aigües continentals (actualment 12 a tot el País Valencià)...



4- Prioritzar i accelerar les polítiques de transició ecològica, de mitigació i adaptació al canvi climàtic, així com prendre les mesures necessàries per a evitar la regressió a models de producció i consum obsolets a conseqüència de la urgència o de pressions d’interessos particulars. Per a fer possible l’anterior punt es proposa avançar en l’elaboració d’un programa coherent de mesures de transició ecològica susceptibles de ser finançats pel fons InvestEU -Substitueix al Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (EFSI, conegut com a “pla Juncker”) posat en marxa després de la crisi de 2008- ampliat per a fer front a la crisi provocada pel SARS-CoV-2, així com establir amb urgència mecanismes per tal de mantenir els estàndards de protecció ambiental assolits.

Finalment, establir amb urgència mecanismes d’avaluació ambiental dels projectes i ajudes de reconstrucció per tal d’evitar els subsidis perversos a activitats no conformes amb els objectius de transició ecològica i lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes negatius, avançant en coordinació amb el govern de l’estat en una reforma fiscal verd.

*La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, està formada per Acció Ecologista-Agró, Confederació d’Associacions de Veïns CAVE-COVA, CCOO, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, H₂O Paterna, Heterodòxia Castelló, No als Tractats Desiguals, Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici, Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.