Drets laborals

Intersindical Valenciana exigeix al govern que retire a les mútues el control de les baixes mèdiques traumatològiques

Sánchez, UGT i CCOO es pleguen als interessos de la patronal a costa de la salut de les treballadores i treballadors

27 / 08 / 2024 | Intersindical

És vergonyós i injustificable que el govern que s’autodenomina “el més progressista de la història” aprofite les vacances d’estiu per introduir d’amagat en l’Acord de Pensions un retrocés històric per a la classe treballadora. La mesura, que compta amb el suport d’UGT i de CCOO és absolutament indignant i evidencia quins interessos defensen.

Ens referim a l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), avalat per la patronal i els sindicats que acabem de citar, en què cedeixen a les mútues el control de les baixes mèdiques traumatològiques amb origen no laboral. És a dir, aquest govern i els seus “serfs” sindicals, donen una estocada històrica a la Seguretat Social i aposten clarament per la sanitat privada.

Aquestes formacions sindicals i el govern “progressista”, intenten establir un sistema sanitari a dos velocitats depenent de la situació laboral. Amb aquest Acord, a les treballadores i treballadors actius amb baixes traumatològiques, se’ls derivarà a les mútues per a diagnosticar, tractar, rehabilitar i intervindre quirúrgicament. Òbviament tot això amb recursos de l’estat derivats a les mútues i amb l’objectiu d’acurtar les baixes, encara que siga a costa de la veritable sanació.

En canvi, les persones desocupades, pensionistes i jubilades continuaran patint les vergonyoses llistes d’espera que existeixen i hauran d’esperar mesos i mesos, quan no anys, perquè els operen d’hèrnies discals, muscles, genolls o qualsevol altra lesió o malaltia traumatològica. És a dir, als signants d’aquest acord, sembla que els importa ben poc la salut dels qui treballem, i encara menys la de les filles i fills, parelles, pares i mares o àvies i avis, que no treballen.

El que ha de fer aquest govern -que assegura que defensa els interessos de la classe treballadora- és, en primer lloc, combatre i impedir qualsevol intent de privatització com aquest. I en segon lloc, dotar el Sistema Sanitari Públic de tots els recursos econòmics, humans i materials necessaris per a eliminar, d’una vegada per totes, les llistes d’espera, i així garantir la millor sanitat possible a tota la població en igualtat de condicions.

Les persones treballadors sabem perfectament quins interessos defensen les mútues. No deixen de ser patronals empresarials que gestionen interessos privats amb diners públics. Sabem de sobra com actuen les mútues quan patim una baixa mèdica, sabem i patim les seues pressions per a forçar la nostra alta mèdica sense importar-los la nostra adequada recuperació. Únicament els importa reduir el temps de baixa, al preu que siga, encara que siga a costa de la nostra salut.

Queda clar que als signants del vergonyós acord no els importa que eixes entitats facen negoci a costa de la nostra salut, ni tampoc, reiterem, els preocupa gens la nostra salut.

Per si això fora poc, en aquest acord també restableixen el sistema de “prima”, que estava suspés des del 2019. És a dir, les empreses tornaran a obtindre grans beneficis (rebaixes en les cotitzacions per contingències professionals) si comuniquen la baixada d’accidents laborals o malalties professionals. Què suposarà això? Perquè el que moltes sabem i patim -que fins i tot han reconegut algunes administracions- és que hi haurà ocultació i falsejament del nombre d’accidents i es derivarà a la sanitat publica unes despeses sanitàries i de prestacions que haurien de ser a càrrec de les mútues/empreses.

Des d’Intersindical valenciana, exigim al govern la retirada immediata d’aquestes i d’altres mesures privatitzadores i que s’enfortisca la sanitat publica, dotant-la de tots els recursos necessaris per a garantir la millor atenció mèdica a tota la ciutadania, independentment de la seua situació laboral.

Si verdaderament els preocupa la nostra salut, aquest govern i les diferents administracions publiques han d’entendre que la nostra salut, física i mental, també es protegeix amb mesures com ara: garantint l’accés a l’habitatge a un preu assumible, garantint uns salaris dignes, garantint els millors serveis públics, garantint una veritable conciliació entre la vida laboral i familiar, o combatent l’explotació laboral i la pressió que es pateix en molts centres de treball.

Al govern i als signants de l’Acord (CEOE, CEPYME, UGT i CCOO), també els exigim que respecten a les treballadores i treballadors i deixen de tractar-los com a farsants per veure’s en l’obligació d’agafar una baixa mèdica.

#ViscaLaSanitatPública
#NoGestióBaixesPerMútues





  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.