Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

L’ampliació del Port de València és una obra innecessària, balafiadora i contraproduent

· El Consell de Ministres porta a aprovació més de 660 milions d’euros públics per a duplicar la capacitat de contenidors “a la carta” per a la multinacional MSC.

· La declaració d’impacte ambiental té més de 15 anys, quan la Llei d’Avaluació fixa una caducitat de tres anys, i el projecte ha patit nombroses modificacions substancials.

· L’Estat espanyol usa menys de la meitat de la seua capacitat portuària, per la qual cosa qualsevol problema de saturació se solucionaria amb una planificació eficient dels Ports de l’Estat.

Foto Gonçal Tena
Foto Gonçal Tena
19 / 12 / 2023 | Intersindical

La Plataforma Contra les Grans Infraestructures de Transport, coordinadora que aglutina a diversos col·lectius ecologistes i en defensa del territori de tot l’Estat, i Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEU/BirdLife i WWF, expressen la seua profunda preocupació per la previsible aprovació, durant el Consell de Ministres d’aquest matí, del pressupost per a l’Ampliació Nord del Port de València.

Dotat amb una partida de més de 665 milions d’euros, este immens desemborsament de diners públics suposa un clar retrocés en les mesures de protecció del medi ambient i adaptació al canvi climàtic de les quals el Govern fa gala. La gran ampliació portuària respon a les necessitats logístiques privades d’una naviliera multinacional, MSC, amb seu a Suïssa i d’origen napolità. D’esquena a la ciutadania i a les seues reivindicacions, el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible impulsa esta gran infraestructura sobre la qual planen grans incerteses en relació amb la seua seguretat jurídica i mediambiental, però també econòmica.

10 dels motius que fan d’eaquesta ampliació un greu error en el context actual són:

1. No respon a cap necessitat real de l’economia del territori, perquè les xifres evidencien que aquesta es va desacoblar de l’activitat portuària en els anys 80.

2. No aporta valor afegit al comerç, i menys al petit i mitjà, que suposen els vertaders motors econòmics i d’ocupació estatals. En tot cas, beneficia les importacions barates que ho posaran en risc.

3. Suposa un volum desmesurat de despesa pública per a satisfer interessos privats, en detriment de necessitats més apressants. Cal recordar que el pressupost de la Conselleria de Medi Ambient valenciana per a 2024, de 633 milions de €, és menor que els diners públics que es preveu gastar en les instal·lacions per a MSC.

4. La capacitat utilitzada dels ports espanyols no arriba al 50%, i qualsevol possible saturació futura és irreal, més quan ja encadenem anys consecutius de descens de trànsit marítim, pel context econòmic i l’obertura de noves rutes més ràpides per zones en desglaç.

5. Representa una seriosa i real amenaça per al territori: el Parc Natural de l’Albufera i espai de la Xarxa Natura 2000 europea, les platges i l’horta i arrossars. La mesura va justament en contra de la lluita contra el canvi climàtic, dificultant la mitigació i adaptació del territori.

6. Només en 2023, s’han gastat 30 milions de pressupost públic a emplenar temporalment les platges del sud del port amb arena, sense que l’autoritat portuària assumisca cap responsabilitat, ni tan sols econòmica.

7. Suposarà la destrucció de més de 500 llocs de treball directes a causa de l’augment de l’automatització de la nova terminal, i a l’abandó de la terminal actual, ja que cap empresa ha mostrat interés per ocupar-la en anys.

8. A més de duplicar les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, posa en risc la salut pública a causa de l’increment substancial de la contaminació atmosfèrica i acústica que suposarà la seua construcció i l’explotació posterior.

9. El projecte està fragmentat, perquè sense altres infraestructures que no s’esmenten, la terminal no podrà ser funcional: ampliació d’autovies, noves carreteres que connecten el port pel nord, ja que l’única entrada sud està col·lapsada pels més de 6.000 camions que circulen al dia.

10. La ciutadania no vol passar de ser una ciutat amb port a un port amb ciutat, i així ho ha expressat incansablement en diverses manifestacions, accions, actes culturals, entre altres, des que es va reactivar el projecte fa quasi quatre anys.

Hem de recordar que este projecte es desenvolupa emparat per una Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de l’any 2007. Més de 15 anys després, i després de finalitzar la primera fase fa ja dotze anys, el projecte original ha patit importants i més que rellevants modificacions: la ubicació i dimensions de la terminal han sigut totalment modificades, tant que han hagut de recalcular els dics; els dragatges i canals d’accés han sigut alterats; no se sap d’on trauran els materials de farciment; es demolirà un dic que no es va arribar a estrenar; la terminal de creuers ara es reubicarà (sense cap estudi ambiental que l’avale) al costat dels barris costaners de la ciutat, a pesar que la contaminació lligada a estos grans vaixells és un problema de primera magnitud.

Existixen fundats arguments jurídics per a afirmar que dita DIA ni empara el projecte que hui previsiblement s’aprova ni en qualsevol cas gaudiria de vigència o validesa després de tant de temps. El Govern d’Espanya i el seu nou ministre de Transports cometen un greu error avalant este projecte, atés que la pròpia Advocacia de l’Estat, a la fi de 2022, va alertar que cap organisme havia validat de manera vinculant la validesa de la DIA. El propi Defensor del Poble, al març de 2023, va exhortar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a exercir les seues responsabilitats i intervindre d’ofici en l’assumpte.

D’altra banda, l’argument habitual que aquestes grans infraestructures generen riquesa i desenvolupament econòmic no és cert més que per als promotors i especuladors associats al projecte, mentre que el balanç per a la ciutadania és tremendament deficitari, puix que deixen sense pressupost a necessitats socials molt més peremptòries, mentre que la possible riquesa generada no ix de les grans empreses constructores. Així ho conclouen els propis informes d’agències com la AIREF (Agència Independent de Responsabilitat Fiscal, AIREF, 2020: Avaluació de la despesa pública 2019. Infraestructures de Transport).

Per tots estos motius, les organitzacions que subscriuen aquest comunicat sol·licitaran una reunió urgent amb el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible per a traslladar-li la seua oposició i preocupació per esta iniciativa, i anunciar-li que continuaran utilitzant tots els recursos legals possibles per a impedir que un projecte tan negatiu es duga a terme. De la mateixa manera, realitzaran una vigilància rigorosa per a garantir que cap euro dels fons europeus Next Generation es destine a un projecte que no complisca amb els estrictes requisits de preservació ambiental, sent imperatiu en estos fons evitar qualsevol mal significatiu al medi ambient.


Subscriuen este comunicat les organitzacions pertanyents a la Plataforma contra les Grans Infraestructures de Transport (Comissió Ciutat-Port, Ecologistes en Acció de València, Aliança pel Clima, Asturies per Clima, Coordinadora estatal pel Tren Públic, Social i Sostenible, GOB, Plataforma contra l’Ampliació de Barajas, Plataforma contra ampliació aeroport de Palma, Zeroport), així com les organitzacions ecologistes d’àmbit estatal Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEU/BirdLife i WWF.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.