Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

L’avaluació ambiental de la modernització del regadiu de la Séquia Reial del Xúquer és imprescindible

Intersindical Valenciana i altres organitzacions de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer realitzen aquesta declaració

02 / 02 / 2021 | Intersindical

El programa de modernització de regadius de la Generalitat Valenciana es contempla al Pla Hidrològic de la Demarcació del Xúquer vigent com una mesura de caràcter ambiental. D’altra banda, l’Esquema de Temes Importants publicat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com a pas previ al Pla Hidrològic 2021-2027, reconeix que la reducció de retorns prevista com a conseqüència de la modernització produirà un impacte negatiu sobre les masses d’aigua amb una reducció de cabals tant al riu Xúquer com a l’Albufera de València.

Segons l’estimació de la Confederació, la modernització de regadius de la Séquia Reial, des de 2016 produirà una disminució de cabals de 22,20 hm³/any a l’Albufera, 13,30 hm³ al Xúquer i 4,60 hm³ al mar. El Pla Hidrològic vigent estableix que fins a 30 hm³/any procedents de la modernització del regadiu es destinarien a l’Albufera, a mesura que es posaren en marxa nous sectors. No hi ha informació sobre quin ha sigut la destinació dels estalvis produïts per la modernització anterior al 2016, així com quines han sigut les disminucions de cabal produïdes en les masses d’aigua (L’Albufera, Xúquer, eixides al mar i recàrrega d’aqüífers) en substituir el reg tradicional pel rec localitzat.

El programa de modernització dels regadius de la conca del Xúquer de la GVA malgrat afectar directament a espais protegits per la Directiva Hàbitats (tant l’Albufera com el Xúquer –des de Tous fins a Cullera- formen part de la “Red Natura 2000” als ser LICs -Llocs d’Interés Comunitari- i l’Albufera ZEPA -Zona d’Especial Protecció de les Aus-) ha incomplit el mandat de l’article 6.3 de la dita directiva, que estableix que “qualsevol pla o projecte que, sense tindre relació directa amb la gestió del lloc o sense ser necessari per a aquesta, puga afectar de forma apreciable als citats llocs, siga individualment o en combinació amb altres plans i projectes, se sotmetrà a una adequada avaluació de les seues repercussions en el lloc, tenint en compte els objectius de conservació del lloc esmentat”.

Donat l’impacte ambiental sobre les masses d’aigua, principalment l’Albufera i el Xúquer, les organitzacions que subscrivim aquesta nota volem manifestar que:

- És imprescindible l’avaluació ambiental dels sectors en tràmit o pendents de modernització per tal de conéixer els impactes que aquestes actuacions tindrien en les masses d’aigua, especialment en aquelles que compten amb importants figures de protecció, com l’Albufera i el Xúquer. Dos ecosistemes completament lligats a l’aigua superficial i subterrània, pel que és necessari un estudi complet de la transformació en reg per degoteig de tota la superfície per transformar i l’afecció que això pot tindre en les aigües subterrànies i superficials.

- S’ha d’escometre una avaluació estratègica del programa en el seu conjunt a més de l’avaluació pròpia de cadascun dels diferents projectes, ja que cal avaluar el possible impacte del conjunt d’actuacions no realitzades sobre el ja causat per altres en marxa. Igualment l’avaluació ambiental ha de ser completa i realitzada prèviament a la realització de les obres, estimant-se no sols la disminució de cabals, mitjançant els retorns, que deixaran d’anar a l’Albufera i el Xúquer, sinó altres impactes en el sòl, biodiversitat, canvi climàtic, aqüífers, intrusió salina…

- L’Albufera necessita una aportació directa d’aigua del Xúquer de bona qualitat no condicionada a la modernització dels regadius. No es pot hipotecar el necessari increment dels cabals de l’Albufera per aconseguir el bon estat ecològic, a la modernització dels regadius de la Séquia Reial del Xúquer.

- Els estalvis de la modernització dels regadius han d’anar íntegrament a finalitats ambientals del Xúquer i de l’Albufera amb l’objectiu de compensar els cabals perduts. Per això ha de desaparéixer del Pla Hidrològic la següent referència: “Los recursos excedentes, incluyendo ahorros procedentes de la modernización de regadíos de la Ribera del Júcar, podrán aprovecharse para paliar la sobreexplotación de acuíferos y déficit de abastecimientos del área del Vinalopó-Alacantí y Marina Baixa”
Per tot això, demanem un estudi complet sobre l’impacte de la modernització del regadiu, efectuada i prevista, en la reducció de sobrants a les masses d’aigua, així com conéixer on han anat a parar la reducció d’assignacions de les distintes comunitats de regants.

Organitzacions que donen suport:

- Acció Ecologista Agró
- ADIRA
- AEMS - Ríos con Vida
- La Caterva
- Centro Ibérico de Restauración Fluvial
- CCOO
- Ecologistes en Acció del País Valencià
- Fundació Nova Cultura de l’Aigua
- Intersindical Valenciana
- Mundubat
- Plataforma Ciutadana pel Riu Serpis
- SEO/BirdLife
- Turia Verd
- Xúquer Viu




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.