Medi ambient

Les organitzacions membres de la campanya Clean Cities demanen al Ministeri la implantació de mesures per protegir la salut de les persones front a la contaminació atmosfèrica

La contaminació atmosfèrica és el major risc mediambiental per a la salut a Europa i es calcula que provoca 400.000 morts prematures a l’any

Fotografia de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció
Fotografia de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció
01 / 10 / 2022 | Intersindical

Aquest mes s’ha celebrat el Dia Mundial Sense Cotxes i s’ha complert un any des que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) publiqués l’actualització de les Directrius sobre Qualitat de l’Aire. Aquest document ofereix recomanacions a escala mundial sobre els llindars i límits màxims d’exposició de la població als principals contaminants atmosfèrics que comporten riscos per a la salut.

La contaminació atmosfèrica és també una preocupació important per a la protecció de la naturalesa. En la seva avaluació d’impacte inicial, la Comissió va destacar les estimacions de fins a 54.000 milions d’euros a l’any en costos d’impacte de la contaminació atmosfèrica en els ecosistemes.

Això inclou els costos sanitaris relacionats amb la mort prematura i les malalties derivades de la contaminació atmosfèrica, les pèrdues de productivitat degudes tant als dies de treball perduts com a la reducció de la productivitat de les persones treballadores, les pèrdues de rendiment de les collites, la deterioració del paisatge natural que afecta el sector turístic i els danys als edificis.

En el context d’una pandèmia sense precedents, els temps que corren exigeixen que es preste una atenció decidida a la protecció de la salut i a la prevenció de les malalties.

L’objectiu últim hauria de ser aconseguir els valors fixats per les actuals Directrius de l’OMS. Les noves recomanacions suggereixen concentracions límit màximes considerablement més baixes per als principals contaminants.

Per tot això, les entitats membres de la campanya Clean Cities, entre elles, Intersindical Valenciana, instem al Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic i també al Ministeri de Sanitat la implantació de mesures que protegeixen la salut de les persones de la contaminació atmosfèrica, especialment la dels grups vulnerables, com les xiquetes i els xiquets o persones que ja pateixen malalties. És important que en la pròxima revisió de la Directiva sobre la qualitat de l’aire, done suport a les normes vinculants de la UE sobre l’aire net per a complir plenament les recomanacions de l’OMS sobre la qualitat de l’aire a tot tardar en 2030.

A més, les altes temperatures que a causa del canvi climàtic sofrirem en els pròxims estius, fan augmentar, malauradament, la probabilitat d’episodis de contaminació per ozó tan greus com els que hem sofert aquest estiu.

Com més temps perdure oberta la bretxa entre la ciència i la normativa, més temps seguirà la UE sense prevenir les morts prematures i les malalties relacionades amb la contaminació atmosfèrica. La urgència d’actuar és clara i contundent.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.