Salut Laboral

Més d’un centenar de personalitats s’adhereixen a la iniciativa ciutadana europea ‘Vacunes per tothom’

El 8 de juny a les 19 hores s’ha convocat una concentració a la plaça de la Mare de Déu de València per reclamar l’alliberament de les patents.

04 / 06 / 2021 | Intersindical

El 8 de juny, a les 19 hores, es realitzarà una concentració en la Plaça de la Mare de Déu, coincidint amb la reunió de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) en la qual es tractarà l’alliberament de les patents.

La campanya ‘Vacunes per a tothom’, versió valencià de la iniciativa ciutadana europea Right2cure, a la qual es troba adherida la Intersindical Valenciana, continua amb la recollida de signatures, la sensibilització ciutadana i el requeriment urgent a les administracions perquè les vacunes contra la COVID-19 arriben a la població de tots els racons.

Aquest dijous a València s’ha presentat l’adhesió pública a la iniciativa de més d’un centenar de personalitats valencianes de la universitat, la cultura, la sanitat i el sindicalisme. Subscriure una iniciativa ciutadana europea és la forma directa que té la ciutadania de la UE de proposar un canvi legislatiu concret a la Comissió Europea.

La campanya valenciana que es va presentar públicament el 31 de març, compta en l’actualitat amb l’adhesió de mig centenar d’organitzacions, associacions, sindicats, partits polítics i ONGD, que donen suport a la campanya de recollida d’un milió de signatures per a fer realitat l’accés equitatiu a les vacunes contra la COVID-19.

Les portaveus de la campanya han detallat en la presentació les poderoses raons de justícia, ètiques i de salut pública per a alliberar les patents i superar la pandèmia.

Cristina Ramón Lupiáñez, presidenta de Coordinadora Valenciana de ONGD ha posat de manifest que “La COVID 19 ha agreujat les profundes desigualtats existents a nivell mundial, entre elles, l’accés a les vacunes, ja que més del 75% de les vacunes s’han administrat en tan sols 10 països. Si les dosis administrades s’hagueren distribuït de manera equitativa en el món, tindríem a tot el personal sanitari i persones majors immunitzades. Una situació que revela la injustícia i la desigualtat en la qual vivim”.

María José Moya, de l’Observatori del dret Universal a la Salut de la Comunitat Valenciana -ODUSALUD- va destacar que “ara és el moment de véncer al virus de la desigualtat i controlar el de la pandèmia. Considerem les vacunes com un bé comú que han de ser accessibles a tota la població, havent de prevaldre el dret a la salut sobre el lucre de la indústria farmacèutica. Per a fer realitat les #vacunesperatothom és imprescindible suprimir, en aquesta emergència sanitària, els monopolis de les patents”.

La presidenta de l’Institut Mèdic Valencià, la doctora Carmela Moya, ha intervingut en representació de les personalitats signants de la iniciativa i ha cridat l’atenció sobre la diversitat dels suports provinents d’àmbits tan variats com la ciència, les humanitats, la cultura, la sanitat o el sindicalisme.

“Abans de res som persones que no podem ni devem romandre callades davant la greu situació a la qual ens enfrontem. Considerem necessari assegurar que l’accés als diagnòstics, tractaments i vacunes enfront de la COVID-19 no es vegen obstaculitzats per monopolis que limiten la capacitat de producció mundial i eleven els preus de manera abusiva, com succeeix en l’actualitat” ha denunciat.

Les persones signants de la iniciativa Right2Cure defensen que durant la pandèmia s’hauria de suprimir l’aplicació de les patents. “El nostre compromís ètic deixa clar que l’interés general i la salut pública han d’estar per damunt del lucre d’uns pocs. Des d’aquest convenciment, donem suport a aquesta iniciativa ciutadana europea” ha afirmat.

En la carta de suport s’inclouen noms rellevants de l’àmbit de la salut com la pròpia Carmela Moya, catedràtics en ciències de la salut com: Francisco J Morals, Carlos Álvarez Dardet i Rafael Tabares; així com la dra. Anna Lluch, catedràtica emèrita de medicina a la Universitat de València, al costat de representants de la cultura com Dolors Jimeno i Alfons Cervera; el pintor Antoni Miró; el periodista Alfons Llorenç; el vocalista del grup ‘Ciutat Jara’, Pablo Sánchez; Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana; així com diversos docents, actrius, treballadores socials, sindicalistes, activistes, i una nodrida representació de personal sanitari que va estar en primera línia d’actuació per a protegir el dret a la salut durant aquesta crisi sanitària.

Daniel Geffner, de la plataforma en defensa de la sanitat pública valenciana, va assenyalar les principals demandes de la campanya europea:

Exigir que els drets de propietat intel·lectual, incloses les patents, no dificulten l’accessibilitat o la disponibilitat de vacunes o tractaments per a la COVID-19.

Impedir que la legislació de la UE sobre les dades i l’exclusivitat comercial limite l’eficàcia immediata de les llicències obligatòries expedides pels estats.

Introduir l’obligació jurídica que els beneficiaris de fons de la UE compartisquen coneixements en matèria de tecnologia sanitària, propietat intel·lectual, o patents en relació amb la COVID-19.

Finalment, les entitats promotores i les persones que ja l’han subscrita han instat a sumar suports “Et necessitem per a recollir almenys un milió de signatures en els vint-i-set estats membres de la UE, esperem comptar l’adhesió de milers de valencians i valencianes per a aconseguir-ho entre totes”.

Signa la iniciativa: https://noprofitonpandemic.eu/ca/




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.