Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

No a l’ampliació de la CV-60

Intersindical se suma a les protestes contra aquesta infraestructura que acabarà amb part de l’horta de la Safor

14 / 07 / 2021 | Intersindical

El projecte d’ampliació de la carretera CV-60 a la comarca de La Safor, impulsat per la Conselleria de Política Territorial, Obres Pública i Mobilitat, contradiu la declaració d’emergència climàtica del Consell del 6 de setembre de 2019.

En aquesta declaració es deia: “…per a avançar cap a un territori més sostenible, a través de la mitigació, l’adaptació, i la investigació, sensibilització i cooperació, tot, entenent la necessitat de polítiques transversals i cooperació a totes les escales”.

La nova carretera, una via ràpida de quatre carrils, en zona d’horta i paral·lela a la carretera actual, connectaria amb l’AP-7 i N-332, i passaria pels municipis de Palma, Beniflà, Potries, la Font d’en Carròs, Rafelcofer, Beniarjó, Bellreguard i Almoines.

L’ampliació de CV-60 ha sigut reivindicada per empresaris, que desitgen vies ràpides que faciliten el transport dels seus productes des de l’interior a la costa i el turisme de platja, ja que connectaria l’Olleria, a la Vall d’Albaida, i Beniflà, a la Safor, per la A-7. Es prioritza, per tant, la demanda de l’empresariat sense tindre en compte els costos de construcció i explotació, una decisió politicoeconòmica que no valora la relació real entre cost econòmic i benefici ecosocial.

Els motius econòmics se sobrevaloren sense tindre en compte la integritat territorial de la comarca, els camins rurals, l’horta històrica i el sistema de regadiu tradicional; així com la pèrdua de biodiversitat o l’augment de la contaminació. Si aquesta obra, d’elevats costos, es du a terme, perjudicarà especialment l’agricultura i la població local, en un moment d’emergència climàtica en el qual la sobirania alimentària ha de ser un objectiu a aconseguir en la crisi global en la qual ens trobem.

A més, la participació ciutadana s’ha vist obstruïda per l’escàs temps que s’ha establit per a fer al·legacions a un projecte de tanta complexitat, amplitud i envergadura. Per això, s’alcen veus sol·licitant un debat i una participació ciutadana, cridant a la mobilització, en l’àmbit local i comarcal, amb un posicionament en contra de l’ampliació de la CV-60. En aquest sentit adquireix rellevància el treball del col·lectiu ‘Per l’Horta de la Safor’, que està informant, exposant, mobilitzant i organitzant una campanya divulgativa i de recollida de les al·legacions contra el projecte, el termini del qual acaba el 30 de juliol de 2021.

El no al projecte està justificat per la necessitat d’un canvi de model econòmic, un model que siga just, responsable, sostenible i de proximitat. No podem continuar exigint que la despesa pública vaja a infraestructures per a beneficiar a un reduït grup de grans empresaris, un model basat en el turisme i el creixement urbanístic.

‘Per l’Horta de la Safor’ ha fet un estudi i calcula que el nou tram de la CV-60 de 7,12 km, suposaria un estalvi de temps de 2 minuts i 50 segons a una velocitat de 100 i 80 km/h, segons trams, respecte al recorregut de 6,28 km realitzat per les carreteres actuals, a una velocitat màxima de 50 km/h, i insisteix que no s’ha valorat el recorregut del nou tram, tant en superfície com en velocitat, i les implicacions econòmiques i mediambientals que suposaria la seua construcció.

No oblidem que existeix una interconnexió entre el territori i els éssers vius, per això no podem posar-li un preu a l’horta, al regadiu tradicional, al paisatge, a la conservació dels camins i sengles rurals, a la preservació de la biodiversitat i dels ecosistemes, a la reducció de la contaminació de l’aire i d’altres elements. Així com tampoc podem posar preu a la salut i a la vida.

Des d’Intersindical Valenciana apostem per la preservació, protecció i salvació de l’horta. El seu valor és incalculable, no té preu. Continuarem defensant les persones, la terra, el paisatge, la biodiversitat, el patrimoni cultural i la qualitat de vida als pobles de la comarca de La Safor.

Més horta i menys asfalt!

#NoMésCV60




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.