Medi ambient

Parem les guerres, parem el canvi climàtic. Comunicat de l’Àrea de Medi ambient de la Confederació Intersindical davant les mobilitzacions del 24 i 25 de febrer

25 / 02 / 2023 | Intersindical

Com reflecteix un informe recentment publicat pel Centre Delas, la despesa militar i la venda d’armes tenen un efecte profund i durador en la capacitat per a abordar la crisi climàtica d’una manera que promoga la justícia. Cada dòlar o cada euro destinat a la despesa militar no sols augmenta les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI), sinó que a més desvia recursos financers, competències i atenció que podrien dedicar-se a solucionar una de les majors amenaces que la humanitat mai ha enfrontat. A més, l’augment constant de les armes a nivell mundial afegeix més llenya al foc climàtic, suscitant violència i conflictes, i agreujant el sofriment de les comunitats més vulnerables a la catàstrofe climàtica.

La despesa militar i les emissions de GEI també estan experimentant un increment pronunciat. La despesa militar a nivell mundial ha anat en augment des de finals de la dècada de 1990: s’ha incrementat des de 2014 i en 2021 va aconseguir la xifra sense precedents de 2 bilions de dòlars. No obstant això, els mateixos països responsables de l’enorme despesa militar no assumeixen un compromís ni destinen una fracció d’aquests recursos per a combatre l’escalfament global.

Els països més rics, que són els principals responsables de la crisi climàtica, gasten almenys 30 vegades més en les seves forces armades del que gasten a brindar finançament per al clima per als països més vulnerables del món. Set dels principals emissors històrics també estan entre els deu principals països que destinen major pressupost a la despesa militar a nivell mundial.

Les forces armades no han trobat combustibles alternatius adequats per al transport i equipament que utilitzen en operacions i exercicis, que representen el 75 per cent del seu consum d’energia. Mentrestant, les forces armades continuen desenvolupant nous sistemes armamentístics que contaminen encara més.

A més, les aliances militars, com l’OTAN, han establert clarament que no arriscaran el seu domini militar per a combatre el canvi climàtic, que continua sent una crida a augmentar la despesa militar per a abordar aquesta “amenaça”, en lloc d’un desafiament per a reduir o repensar les seves operacions.

L’última fase del conflicte entre Ucraïna, Rússia i l’OTAN, a partir de febrer de 2022, s’ha utilitzat per a aprovar augments enormes en la despesa militar (i, per consegüent, en les emissions de GEI), i no hi ha indicis que les parts en litigi hagin considerat els impactes en el clima. A causa de la guerra s’estan desviant recursos del finançament per al clima cap a la despesa militar.

La indústria armamentista és la principal guanyadora, s’ha beneficiat dels augments en la despesa militar a nivell mundial, així com de la diversificació en sectors com el control fronterer i la gestió de la migració. Els països més rics estan exportant armes als països més vulnerables al canvi climàtic, intensificant els conflictes i les guerres enmig de la catàstrofe climàtica. Aquestes exportacions d’armes no sols desvien diners necessaris per a mitigar i adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic, sinó que a més corren el risc d’intensificar conflictes, repressió i violacions dels drets humans en poblacions que estan en la primera línia de front del canvi climàtic.

La despesa militar anual dels 10 països amb la major despesa militar del món seria suficient per a cobrir el finançament internacional per al clima promesa durant 15 anys (a raó de 100.000 milions de dòlars a l’any).

Davant la crisi climàtica i els senyals que estem aconseguint un moment crític a nivell planetari, existeix un imperatiu fonamental de prioritzar l’acció pel clima i la cooperació internacional per a protegir les poblacions que seran més afectades. No obstant això, en 2022, la carrera armamentista ha exacerbant la crisi climàtica i impedeix la seva resolució. No podria ocórrer en un pitjor moment. Per a combatre la major amenaça a la seguretat humana, l’emergència climàtica, tots els països – els membres de l’OTAN i els membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, Rússia i la Xina – han de col·laborar per a prioritzar el clima davant el militarisme. Cap nació podrà estar segura si el nostre planeta no té un clima segur.

Per totes aquestes raons ens sumem a les mobilitzacions que tindran lloc el 24 i 25 de febrer per a exigir que parin les guerres, que es dediquen més mitjans per a parar el canvi climàtic i que cessament l’augment de les despeses militars mentre es retallen els drets socials. Per una desmilitarització i una desnuclearització d’Europa. I perquè Espanya ferm el Tractat de no Proliferació d’Armes Nuclears.

Àrea de Medi ambient | Confederació Intersindical

CONVOCATÒRIES DE FEBRER PER LA PAZ A UCRAÏNA, LA NEGOCIACIÓ I EL CESSAMENT D’ENVIAMENT D’ARMAMENT:

DIVENDRES 24 DE FEBRER

- Donostia (Guipúscoa). Concentració. 19’00 h. Donostiako Bulebarrean.
- Bilbo (Bizkaia). 11’30. Concentració. Escales de Isozaki.
- Iruñea/Pamplona. 19’00 h. Plaza de l’Ajuntament. Convoca Gerrarik Ez.
- Vigo (Pontevedra). 20’00 h. davant del museu MARC. Convoca Espazo Aberto antimilitar i Ecoloxistas en Acció.
- Alzira (València). 19’00 h. Plaça Major. Lema: “Alt al foc, negociació ja”. Convocatòria oberta de la Va unir de Pensionistes, Intersindical Valenciana i La Ribera amb bici-Ecologistes en Acció.
- Archena (Múrcia). Concentració. 20’00 h. Plaza de l’Ajuntament.
- Múrcia. Concentració. 20’00 h. Plaza de l’Ajuntament.
- Elx (Alacant). 20’00 h. Plaça i Baix. Convoca Margalló-*Ecologistes en Acció, CNT Elx i Tortuga. Hi haurà actuació musical del grup «Tatxa».
- Elda i Petrer (Alacant)

DISSABTE 25 DE FEBRER

- Cartagena (Múrcia). Concentració. 20’00 h. Plaza de l’Ajuntament.
- Ciudad Real. 12’30. Concentració. Plaça Major (Ajuntament). Lema: Insubmissió a les guerres. Pel suport a objectors, desertors i refugiats.
- Trujillo (Càceres). 13.30. Concentració en la Plaça Major.
- Tudela (Nafarroa). 13’00 h. Concentració en Plaza Nueva. Convoca Assemblea Anti Polígon.
- Valladolid. 20.00. Des de Plaza Fuentedorada.
- València. 17.00. Manifestació des de la Plaça del Ajuntament. Convoquin varis col·lectius; també el Moc València.
- Salamanca. 20.00. Concentració. Subdelegació de Govern, Gran Via nº31.
- Ponferrada. 11.30. Concentració en la Plaça de l’Ajuntament.
- Menorca. 12.00. Concentració en Plaça de la Catedral (Ciutadella).
- León. 12.30. Concentració en la Plaça de Botins.
- Sevilla. 12’30 h. Manifestació. Des de Plaza Nueva als Bolets.
- Oviedo. 12’00 h. Concentració. Plaza de la Escandalera.
- Ferrol (la Corunya). 12’00 h. Praza de Desarmament (Pza Armes)
- El Puerto de Santa María (Cadis). 12’00 h. Manifestació. Des de la Plaça de Toros fins a la Plaça Peral. Convocatòria provincial.
- Burgos. 13’00 h. Manifestació. Des de la Plaça del Cid.
- Barcelona. 18’30 h. Concentració. Plaça Sant Jaume. Convoca Catalunya per la Pau.
la Corunya. 12’30 h. Praza do Obelisc.
- Madrid. 12’00 h. Manifestació: Callao-Sol-Ministeri AA EE. Convoca: Assemblea Popular contra la Guerra.
- Cuenca. 12’00 h. Creui c/ Sánchez Vera amb c/ Carretería.
- Novelda (Alacant). 11.00. Concentració. A l’encreuament dels carrers Jaume II i verge Desamparts. Convoca Ecologia i Pau.

ALTRES DATES

- Ejea de los Caballeros (Saragossa). 26 de febrer. Concentració. 10’30 a 12’30 h. Plaza Mamés Esperabé. Taller de pancartes, micròfon obert, música, poemes i lectura de manifest a les dotze. Convoquen: Plataforma No a les Guerres d’Egea i Pobles, i Front Cívic Cinc Viles.
- Tafalla (Nafarroa). 23 de febrer. 19’30. Plaza Francesc de Navarra.
- Donostia (Guipúscoa). 23 de febrer. 19 h. Sant Jerònim Keleko Kripta.
- València. 23 de febrer, 18.30. El Micalet.
- Madrid. 21 de febrer. 19 hores. Teatre del Barri.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.