Medi ambient

Pel deslliurament urgent del sistema ISDS

Ara que els països es reuneixen per a la COP 27, demanem als governs que es comprometen a acabar amb l’amenaça que suposa el mecanisme ISDS per als objectius climàtics, eliminant aquest sistema injust i perillós

15 / 11 / 2022 | Intersindical

Les organitzacions de la societat civil demanem als governs que eliminen l’amenaça que suposa per al clima el mecanisme de solució de diferències entre inversors i Estats (ISDS per les seves sigles en anglès). La següent declaració exposa les nostres principals inquietuds i reivindicacions. Busquem pressionar als nostres governs de cara a la COP 27 que s’està celebrant ara mateixa.


La solució de diferències entre inversors i Estats (ISDS) és una amenaça per a l’acció climàtica. En el moment en què comença la conferència de les Nacions Unides sobre el clima (COP 27), demanem als governs de tot el món que posen fi a aquest sistema injust i perillós.

Molts acords de comerç i inversió inclouen mecanismes de ISDS. El mecanisme ISDS empodera a les corporacions transnacionals per a denunciar als governs en tribunals secrets, al marge dels sistemes jurídics nacionals, pels canvis legislatius i normatius que temen que puguin reduir els seus beneficis.

Durant molts anys, les empreses petrolieres, de gas, mineres, extractives i energètiques han presentat centenars de casos de demandes ISDS contra països, i els casos relacionats amb l’energia i la mineria representen el 42% dels casos de demandes ISDS coneguts. Actualment hi ha cada vegada més casos que qüestionen directament la política climàtica. Les corporacions de combustibles fòssils ja estan denunciant per l’eliminació progressiva del carbó, la cancel·lació d’un oleoducte de sorres bituminoses, la prohibició de les perforacions petrolíferes en alta mar i la reglamentació de la fracturació hidràulica. Els propis experts del sector preveuen que aquests casos poden ser només una bestreta, donada la magnitud dels “actius encallats” dels combustibles fòssils.

L’informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic d’enguany deixa clar que la ISDS comporta el risc de bloquejar l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils. En ell es destaca específicament el Tractat sobre la Carta de l’Energia (TCE), que moltes de les corporacions de combustibles fòssils estan utilitzant i al qual actualment s’està pressionant als països en desenvolupament perquè s’adhereixen.

Els principals riscos derivats de la ISDS per a fer front a la crisi climàtica són:

- Augment del cost de l’acció climàtica,
Les corporacions poden reclamar enormes quantitats de diners dels contribuents per mitjà de la ISDS, sovint molt més elevades que en els tribunals nacionals.

- Refredament reglamentari,
El temor a ser denunciats pot fer que els països retarde o decidisquen no prendre mesures necessàries en matèria climàtica.


Les comunitats que es troben en la primera línia de la crisi climàtica sovint estan en el centre de les demandes sota ISDS a través de les lluites contra la mineria destructiva i altres projectes extractius.

Hem de deslliurar-nos urgentment del sistema ISDS. Les proves d’anys de perjudicis al medi ambient, la terra, la salut i la lliure determinació dels pobles de tot el món són contundents, i la urgència renovada de l’imperatiu climàtic està fora de tot dubte. Les propostes de reforma són febles, ineficaces i totalment inadequades per al que es necessita. Els governs han d’adoptar mesures immediates per a posar fi als riscos associats al mecanisme ISDS.

Ara que els països es reuneixen per a la COP 27, demanem als governs que es comprometen a acabar amb l’amenaça que suposa el mecanisme ISDS per als objectius climàtics, eliminant aquest sistema injust i perillós.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.