Salut Laboral

Per la teua salut… 10 raons per anar a la vaga!

Com afecta la reforma laboral la salut dels treballadors i les treballadores.

23 / 03 / 2012 | Intersindical

Modificació de l’article 52.b de l’Estatut dels Treballadors, que permet l’acomiadament per causes objectives (amb una indemnització de 20 dies) a aquells treballadors i treballadores que tinguen absències entre el 20 i el 25% de la jornada laboral, incloent-hi les baixes per malaltia comuna de duració inferior als 20 dies, sense tindre en compte la taxa d’absentisme de l’empresa (tal com succeïa fins ara, que es necessitava que aquesta fóra superior al 2,5%).

  1. La prevenció en riscos laborals o desapareix o es redueixen al màxim les polítiques preventives.
  2. L’acomiadament per absentisme provocarà la disminució del nombre de baixes per malaltia, sobretot per processos aguts (grips, etc.).
  3. El presentisme –treballar malalt– facilitarà l’augment i la propagació de malalties infectocontagioses en l’entorn laboral.
  4. Les persones treballadores que vagen al lloc de treball malaltes es veuran exposades a majors riscos per la disminució en la seua capacitat física de treball, a què s’afegiran problemes per la consegüent disminució de rendiment i de la quantitat i qualitat de la producció.
  5. Augment dels factors de riscos psicosocials, ocasionats per situacions d’incertesa, insatisfacció, estrés, por o aïllament. L’empresari o l’empresària pot establir i modificar unilateralment les condicions de treball, el salari, la jornada i la mobilitat funcional i geogràfica de les treballadores i treballadors, sota l’amenaça d’acomiadament per a les persones que no ho accepten, o suprimir el contracte o reduir la jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o derivades de força major.
  6. Facilita l’incompliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), ja que es considera causa d’extinció de contracte la falta d’adaptació de les persones treballadores a les modificacions tècniques realitzades en el seu lloc de treball, perquè entra en contradicció amb un dels principis bàsics de l’acció preventiva, recollits en la LPRL 31/1995, com és “adaptar el treball a la persona”.
  7. La substitució de les categories professionals per grups professionals suposa que es detallen menys les tasques del lloc de treball, i això fa que l’avaluació de riscos a què estan exposats els treballadors i les treballadores siga més genèrica i la vigilància de la salut menys específica.
  8. La desvinculació dels convenis i la no-aplicació dels pactes suposa un enorme retrocés, ja que els avanços i les millores en matèria de salut laboral que s’han aconseguit amb molt d’esforç i treball al llarg dels últims 16 anys, mitjançant la incorporació de clàusules en els convenis que milloren la prevenció de riscos laborals, es poden perdre, fet que suposaria, per exemple, un augment en les lesions musculoesquelètiques i ergonòmiques en general.
  9. Empitjorament de les condicions de treball, especialment per al col·lectiu de treballadores i treballadors sensibles a determinats riscos, maternitat i menors de 18 anys que s’incorporen al món laboral.
  10. Dificultats per a conciliar la vida familiar i laboral per la pèrdua de drets dels treballadors i de les treballadores, com el permís de lactància, que ara solament pot ser exercit per un dels progenitors.

Per un treball saludable:
MOU-TE!
No gires el cap,
ACTUA!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.