Moviment antinuclear

Per què cal tancar la central nuclear de Cofrents?

La Intersindical, en col·laboració amb la Plataforma Tanquem Cofrents, ha preparat un vídeo explicant els motius que ens obliguen a demanar el seu tancament ja.

12 / 03 / 2021 | Intersindical

Des de la Plataforma Tanquem Cofrents, en la qual està Intersindical Valenciana, hem preparat un argumentari explicant les raons per les quals ens oposem a l’ampliació de la llicència d’activitat de la central nuclear de Cofrents i exigim que es tanque el pròxim 20 de març de 2021.

Argumentari per al tancament ja de la central de Cofrents i les altres nuclears

1. La prolongació del funcionament de Cofrents suposa un risc d’accident inassumible.

La central de Cofrents ja està vella i deteriorada. Es va connectar a la xarxa al març de 1984, per la qual cosa està a punt de fer 36 anys de funcionament, superant les seues bases de disseny. La fatiga de material produïda per les dures condicions de pressió, temperatura i radiació que pateixen les seues peces, moltes de les quals insubstituïbles, fa que la probabilitat d’accidents i la gravetat d’aquests es multiplique cada any que continue funcionant. A Alemanya les centrals nuclears estan sent tancades amb una mitjana de 32-33 anys d’antiguitat, mentre que Iberdrola pretén estendre el funcionament de Cofrents fins als 46 anys. Cal recordar que els accidents nuclears suposen milions de víctimes i autèntics ecocidis.

2. Les centrals nuclears suposen un tap a la transició energètica cap a un sistema basat en generació renovable, que és molt més eficient i barat en la lluita contra el canvi climàtic.

Tal com demostra l’estudi de Sovacool, Schimid i Stirling (Sovacool, B.K., Schmid, P., Stirling, A. et al. Diferencias en la reducción de las emisiones de carbono entre los países que buscan electricidad renovable frente a la energía nuclear. Nat Energy 5, 928-935 (2020). https://doi.org/10.1038/s41560-020-00696-3), els sistemes elèctrics no poden apostar simultàniament per les renovables i per la nuclear per a lluitar contra el canvi climàtic. Cada tecnologia demana unes característiques dels sistemes elèctrics diferents, i per tant són incompatibles en l’estratègia de lluita contra el canvi climàtic. Però a més a més, com també demostra aquest estudi, és molt més eficient des del punt de vista econòmic apostar per les renovables. Encara més, cap estat ha aconseguit una reducció significativa de les seues emissions apostant per l’energia nuclear, però si ho han aconseguit diversos estats apostant per produir la seua electricitat amb energies renovables.

3. Prolongar el funcionament de les nuclears significa agreujar el problema que ja existeix de gestionar els residus radioactius.

Prolongar el funcionament de Cofrents fins a 2030 significaria afegir ens 250 i 300 tones de residus radioactius d’alta activitat, per als quals no hi ha tractaments alternatius als ja existents. A més a més,  el fons d’ENRESA per a la gestió de residus és ja insuficient, per la qual cosa si se’n generen encara més, el dèficit serà enorme i al final ens tocara pagar-ho a la ciutadania. Com que les piscines de combustible gastat de Cofrents ja estan plenes, i en previsió que es renove la llicència de funcionament de Cofrents, ENRESA ja s’ha gastat milions d’euros en contenidors per a l’emmagatzematge en sec d’aquests residus, que ens podríem haver estalviat si la tanquen enguany, quan caduca la seua actual llicència de funcionament.

4. Cofrents ha de tancar ja perquè necessitem l’aigua que consumeix.

Cofrents és el major consumidor d’aigua de tot el País Valencià. Consumeix (evapora) fins a 32 hm³ d’aigua a l’any, l’equivalent a
10500 piscines olímpiques. És aigua del curs alt del Xúquer, de la millor qualitat. En un context de canvi climàtic accelerat, en el qual la regió mediterrània està sent especialment afectada, els models indiquen per a l’àrea Mediterrània que la temperatura i els requeriments hídrics ja han augmentat i ho faran fins i tot més en el futur, mentre que la precipitació, l’escolament superficial i la recàrrega d’aqüífers estan descendint des de ja fa dècades. Per això, necessitem urgentment aquest aigua que ara consumeix la central de Cofrents per a beure, regar, i mantindre un cabal ecològic en el riu Xúquer.

5. Tancar la central de Cofrents significarà una millora de l’ocupació.

La substitució de l’energia generada per la central nuclear de Cofrents per renovables generarà fins a 10 vegades més llocs de treball que els que genera actualment la central. A més, i en qualsevol cas, quan la central tanque, una part dels seus treballadors seguiran treballant durant el període de desmantellament de la central, que durarà dècades. És més, l’impacte socioeconòmic del tancament de les centrals i la substitució per renovables és clarament favorable.
De fet, només el desmantellament d’una central nuclear pot suposar un impacte socioeconòmic major que el de la mateixa central en funcionament, com va ocórrer en el cas de Vandellós I.

6. La central de Cofrents i la resta de nuclears són innecessàries.

La producció del vent i del sol ja superen àmpliament la producció nuclear, i en pocs anys, simplement complint part dels objectius de renovables del PNIEC (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima) la pot substituir fàcilment. Això sense comptar amb la reducció de la demanda a causa de la pandèmia i la crisi econòmica consegüent (cal recordar que durant el primer confinament les nuclears van haver de baixar la seua producció considerablement) i la reducció fins i tot major que pot aconseguir-se aplicant mesures d’estalvi i eficiència energètiques.

De fet, són les inversions en aquestes mesures una de les vies assenyalades per la UE com a prioritàries per a l’acceleració de la transició energètica i per a l’eixida de la crisi econòmica.

Les centrals nuclears tampoc són necessàries com a energia de suport per a quan no hi haja vent i sol simultàniament (una cosa que ocorre rarament). Per a la flexibilitat que necessiten les renovables, la rigidesa de la nuclear és absolutament incompatible. A més les CN espanyoles no tenen (ni està prevista la inversió) seguiment de càrrega, per la qual cosa eixa necessària flexibilitat per a l’evolució de les renovables mai vindrà des de la producció nuclear.

Aquest paper de flexibilitat el pot realitzar (ja ho està fent) l’energia hidroelèctrica, i també hi ha disponibles unes altres energies renovables de producció gestionable, com ara la biomassa i la termosolar amb emmagatzematge tèrmic. D’aquestes energies ja es disposen d’algunes instal·lacions, però a més a més, tenen un gran potencial d’expansió.

I es compta també amb l’emmagatzematge d’energia, una tecnologia que està madurant de manera extremadament ràpida, especialment mitjançant centrals hidroelèctriques reversibles, producció i emmagatzematge d’hidrogen verd, i amb bateries.

7. La substitució de l’energia generada per la central nuclear de Cofrents per renovables augmentarà nostra sobirania energètica.

    Tant les mines d’urani, com les instal·lacions per a la seua purificació, conversió i enriquiment es troben fora d’Espanya, i en molts casos, en països políticament inestables. En canvi, les energies renovables són autòctones tant en recursos com en tecnologia (és un dels pocs sectors en què Espanya és tecnològicament capdavantera). Per això, substituir l’energia nuclear per renovables generarà un augment del grau d’autosuficiència i independència energètica d’Espanya, amb totes les conseqüències geoestratègiques que això comporta.

8. El funcionament de Cofrents i la resta de nuclears tenen un gran impacte ambiental (fins i tot encara que no patisquen accidents).

La substitució de l’energia generada per la central nuclear de Cofrents per renovables comporta una disminució en les necessitats d’urani, i per tant dels enormes danys ambientals produïts per la mineria, extracció, purificació, conversió, enriquiment i fabricació de combustible d’urani.

També, tenint en compte l’impacte de tot el cicle de funcionament d’una central nuclear, la producció d’un Kwh nuclear suposa una emissió mitjana de 66 grams de CO₂, moltes vegades més que qualsevol energia renovable, la qual cosa desmenteix encara més que l’energia nuclear siga solució per al canvi climàtic…

Per totes aquestes raons exposades, més el possible risc d’atemptats o ciberatacs, des d’Intersindical exigim que es tanque la central nuclear de Cofrents ja!

#TanquemCofrents

Ací pots veure el vídeo



Comentaris
Rosa Ferrer
15 / 03 / 2021 - 8:11

Estic a favor de les energies renovables i no les nuclears . Es hora de cumplir les gran empreses en el compromis social adquirit i no allargar contaminació del territori


Enric gil
15 / 03 / 2021 - 16:16

Es el mes raonable i Segur



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.