Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Per un canvi de model de recollida i gestió de residus a la Vega Baixa

Intersindical Valenciana dona suport a la demanda urgent de canvi de l’actual model de recollida de residus

17 / 11 / 2021 | Intersindical

Els col·lectius integrats a la Plataforma Residu Zero demanen al Consorci Comarcal de Residus Vega Baixa Sostenible del Pla Zonal A-6, que abasta els 27 municipis de la comarca del Baix Segura, amb caràcter prioritari i urgent, el canvi de l’actual model de recollida en massa i dipòsit en abocador dels residus domèstics per la recollida separada i selectiva de les diferents fraccions de la borsa d’escombraries domiciliàries en línia amb la transposició de les directives europees i el pla integral de residus del País Valencià. És una exigència, en suma, per a la sostenibilitat del planeta i frenar el canvi climàtic.

A la recollida barrejada subjau el concepte d’escombraries com a residu sense valor, que se soterra en un abocador o s’incinera. La conseqüència és la contaminació de l’aire, el sòl, el subsòl i impedeix la reutilització i el reciclatge de les parts aprofitables de les diferents fraccions de residus. La seva recollida selectiva facilita la reutilització i el reciclatge de les diferents fraccions. La matèria orgànica, que és el 50% del contingut de la bossa d’escombraries, mitjançant el compostatge, es transforma en adob natural, l’aixovar domèstic i personal es pot reutilitzar i donar una segona vida i es facilita, a més, la recuperació de les matèries primeres dels objectes rebutjats.

Les escombraries de malbaratament es converteixen en una font de recursos. A més, la recollida selectiva de residus i el tractament in situ suposa per als Ajuntaments un notable estalvi econòmic i descarbonitzador en reduir, com a mínim a la meitat, els desplaçaments diaris de camions a la planta de transferència i a l’abocador. Més que prorratejar el cost, que suposa als municipis el dipòsit a la planta de transferència i a l’abocador en funció de les distàncies, caldria promoure, en línia amb les directives europees, taxes i restriccions per al dipòsit en abocador o la incineració de residus, sistemes de pagament per generació de residus al contenidor gris, el contenidor “resta” de les escombraries barrejades, imposar taxes als productors en funció dels residus generats i sistemes de dipòsit i devolució d’envasos entre altres mesures, que fomenten la reducció, reutilització i reciclatge de materials.

En aquest sentit, és fonamental avançar en la implantació de la recollida selectiva de residus mitjançant el sistema porta a porta i tenir en compte el fracàs de les experiències municipals d’implantació d’un cinquè contenidor obert per a la matèria orgànica. Per impulsar aquest canvi necessari, no s’hauria de demorar més la data límit, que és 2021, per a la redacció de plans municipals de gestió de residus, que es fomente des dels municipis fins als òrgans de govern del Consorci, la participació de la ciutadania i es facen campanyes de conscienciació pública, en particular sobre la recollida separada, la prevenció i la reducció dels abocaments d’escombraries i la inclusió d’aquestes qüestions a l’educació i la formació a tots els nivells.

La Plataforma Residu Zero està integrada, a més de per veïns i veïnes a títol individual, pels col·lectius següents:

Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA), Amig@s de Sierra Escalona (ASE), Asociación de Vecinos “San Miguel Arcángel” de San Miguel de Salinas, CCOO Vinalopó-Vega Baja, Ecologistas en Acción, Intersindical Valenciana, Segura Transparente.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.