Salut Laboral

Per un treball segur i saludable

28 d’abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball.

24 / 04 / 2018 | Intersindical

Intersindical Valenciana celebra el 28 d’abril com el Dia Internacional en Memòria de les persones mortes i lesionades en accidents de treball o per malalties professionals, valorant que es poden prevenir i reduir. 

Intersindical, per una cultura de prevenció en seguretat i salut i per l’eliminació de la precarietat en el treball. Considerem que s’ha d’acabar amb les retallades i augmentar els recursos humans, tècnics i financers. Reivindiquem un model que seguisca respectuós amb les persones i el medi ambient, però també amb el seu dret a decidir un model, no capitalista ni mercantilista, que invertisca en cultura preventiva i que la integre dins del lloc de treball, que possibilite la reducció dels accidents laborals i de les malalties professionals, que des del 2012 augmenten, ininterrompudament, tots els anys.

L’objectiu de celebrar aquest dia a tot el món és honrar la memòria de totes les víctimes dels accidents de treball i les malalties professionals. Des de 1996 es realitzen campanyes de sensibilització i mobilització a tot el món amb la finalitat de centrar l’atenció internacional sobre aquest greu problema i la seua magnitud, i sobre la creació i promoció d’una cultura preventiva que millore la seguretat i la salut, que pot ajudar a reduir el nom de víctimes, lesions i malalties relacionades amb el treball. L’Organització Internacional del Treball es va involucrar en la campanya del 28 d’abril (2003), el lema d’enguany, “generació segura i saludable”, el seu objectiu és promoure entorns de treball segurs per a totes les persones i acabar amb les formes d’explotació laboral infantil i amb la precarietat, i aconseguir un Desenvolupament Sostenible. 

L’any 2017 els accidents laborals van créixer al País Valencià, tant en el treball com in itinere. Dels 45.319 accidents de treball, 53 casos van ser accidents mortals; respecte als accidents in itinere trobem 6.883, d’ells 12 van ser mortals. Les malalties professionals també van créixer, 6.683 casos, d’ells el 91,4% es van deure a agents físics, el 2,2% dels casos corresponen a agents biològics, i el mateix percentatge a inhalació de substàncies, agents cancerígenes representen el 0,2%.

Els factors de risc en el treball que possibiliten l’augment dels accidents i les malalties professionals són varis. Entre ells, trobem l’incompliment reiterat de la Llei de Prevenció i Riscos Laborals; les retallades en inversió preventiva, formació i vigilància de la salut en els llocs de treball, i la manca d’una cultura preventiva; l’augment de la precarietat, doncs, cada vegada trobem més treballs no decents, sense qualitat, sense seguretat en el treball i protecció social per les persones treballadores, sense possibilitat de desenvolupament personal i d’integració social, sense llibertat perquè s’expressen opinions, s’organitzen i participen en les decisions de l’empresa amb igualtat de tracte, d’oportunitats i de gènere; sense discriminacions. Trobem contractes de formació, en practiques i beques, temporals, a temps parcial o eventuals, per hores, falsos autònoms; o sense contracte laboral, i en molts casos sense dret a l’assistència mèdica i amb excessiva càrrega laboral. 

Des d’Intersindical Valenciana reivindiquem més recursos en prevenció i millor gestió, amb plans que previnguen els accidents en el treball i malalties professionals. Lluitem contra la precarietat, per aconseguir treballs decents que garantisquen els drets laborals i socials, la salut i la vida de totes les persones treballadores. Per tot això, necessitem compromisos reals amb la seguretat i la salut laboral, perquè amb la salut laboral no es juga.

Manifest del 28 d’abril




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.