Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Per una eixida democràtica a la crisi, que pose la vida en el centre, amb justícia climàtica i social

Intersindical Valenciana, com a membre de l’Aliança per l`Emergència Climàtica de València, dóna suport al document que recull propostes mediambientals perquè l’eixida de la crisi de la COVID-19 es realitze tenint en compte que també patim una crisi climàtica i mediambiental. 

26 / 05 / 2020 | Intersindical

La Intersindical Valenciana com a membre de l’Aliança per l`Emergència Climàtica de València -una plataforma d’organitzacions ecologistes, sindicals, veïnals i de la societat civil en general- dóna suport al document que recull propostes mediambientals perquè l’eixida de la crisi sanitària i social provocada per la COVID-19 es realitze tenint en compte que la societat està també immersa en una crisi climàtica i mediambiental.
Des de la plataforma reclamem que es prenguen mesures urgents i radicals que posen fi a la crisi climàtica. La temperatura del planeta ha augmentat més de tres quarts de grau des dels nivells preindustrials, amb grans impactes en forma de sequeres, onades de calor, disminució dels cabals dels rius i augment del nombre i la intensitat els fenòmens climàtics extrems, entre d’altres. Considerem que estem a temps d’evitar l’augment de la temperatura de 2 °C, que els científics han marcat com a límit màxim per a evitar el col·lapse climàtic.

DOCUMENT:

La Pandèmia : Avís de Vulnerabilitat

La pandèmia del COVID-19 concentra tota la nostra atenció des de fa mesos pels centenars de milers de persones malaltes, les desenes de milers de morts i les tremendes repercussions sanitàries, econòmiques i socials en cada país.

Es tracta d’un virus originalment confinat en les rates penades que ha fet el salt a l’espècie humana. Com està demostrant la investigació científica en les últimes dues dècades, la diversitat d’espècies animals i vegetals actua de barrera entre el món microbiològic i altres mitjans com l’espècie humana, i, per consegüent, la destrucció constant dels ecosistemes per l’acció humana fa augmentar potencialment el risc de contraure noves malalties. A més, l’insostenible model de transport de viatgers i mercaderies, primer causant de l’emergència climàtica, facilita la propagació de plagues com el mosquit tigre, la vespa asiàtica i altres malalties tan greus com la que estem patint en aquests últims anys.

La salut de les persones, la salut del Planeta

Es calcula que hi ha prop de 1,6 milions de virus ocults en les diferents espècies animals i que més de la meitat de les infeccions que afecten les persones té el seu origen en animals. L’èbola, el SARS, el MERS, la grip aviària, deixaven veure la possibilitat de pandèmies davant les quals l’Organització Mundial de la Salut va cridar a preparar-se, sense ser bastant escoltada. La comunitat científica i la pròpia OMS uneixen a la salut humana la perspectiva de la salut animal i ambiental, la qual cosa es coneix com “Una Salut” -One Health-, i parlen “d’ecosalut”, que pressuposa que la supervivència de la humanitat depén de la salut dels ecosistemes, amenaçada per un sistema econòmic insostenible que degrada els ecosistemes, aguditza el canvi climàtic i desigualtat. L’actual pandèmia qüestiona la fe cega en la nostra autosuficiència i en el progrés tecnocràtic i ens fa sentir éssers vulnerables i dependents.

Els canvis en els ecosistemes, produïts per l’activitat humana en l’ús del sòl, l’explotació minera i la combustió desenfrenada de combustibles fòssils forçant més i més l’escalfament global, posen en risc d’extinció a 1 de cada 6 espècies, si continua la tendència actual. La ciència crida l’atenció de les conseqüències que pot implicar a les nostres societats i a la nostra salut la ceguesa davant aquests riscos.

El món dels negocis i de les finances continua espoliant el planeta, contaminant els aqüífers, l’aire, la terra, els mars i, en la seua insaciable cerca de rendibilitat, augmenta les desigualtats i fa cas omís a eixes “externalitats” sense cap principi de precaució i sense tindre en compte el sostre ecològic. L’actual pandèmia i la crisi climàtica estan lligats per múltiples connexions, no sempre reconegudes i moltes vegades ocultades pels grans lobbies.

Cuidar la salut, cuidar el planeta

Abans de res això cal redefinir la prosperitat posant la vida en el centre, més que en el PIB, amb la finalitat d’aconseguir la vida bona de tots els éssers que convivim en el planeta Terra. La ciència confirma la realitat i gravetat del canvi climàtic a causa de l’acció humana, amb previsions d’augment de temperatura a més de 3,5 °C a final del 2100, incomplint-se així l’acord de Paris i el protocol de Kyoto. Les emissions de CO2 creixen any rere any i actualment es registra una concentració en l’atmosfera de 418 ppm quan hauríem d’estar per davall de 350 ppm. D’això provoca que l’aigua de la mar es trobe més calenta, es perden espècies, proliferen patògens i meduses, i augmente el nivell del mar -per culpa de la fosa dels pols- fomentant així els fenòmens climàtics extrems que posen en perill l’equilibri de la majoria dels ecosistemes del planeta i, per tant, de la societat humana, tal com la coneixem en l’actualitat, i a un ritme encara més ràpid del que es preveu. L’urgent no pot impedir-nos veure també l’important.

Pensament Global Acció local

Durant aquests dies de confinament hem observat tot el que “sobra” en aquest metabolisme econòmic: el soroll, la pol·lució de l’aire,... i hem gaudit en veure que la naturalesa ha reconquerit espais que li havíem arrabassat. També ens hem adonat del valor de la ciència i de la importància d’actuar a temps.

En aquest context, l’Aliança per l’Emergència Climàtica de València formada per més de 30 organitzacions diverses de la societat civil, continuarà organitzant-se per a pressionar i lluitar amb tal defensar la vida de totes les generacions presents i futures en el nostre Planeta per un futur digne i segur.

Perquè la pandèmia de la COVID-19 i les conseqüències econòmiques i socials no poden ni han de servir com a excusa perquè els lobbies de les finances i les diverses multinacionals manipulen els Estats perquè posposen una vegada més els compromisos i accions necessàries per a evitar, no sols una nova pandèmia, sinó la destrucció sistemàtica de la vida en el nostre planeta. És temps d’actuar per una vida bona, sense deixar a ningú arrere.

Disposem de l’oportunitat de trobar una eixida democràtica, amb justícia climàtica i social, que pose la vida en el centre. Perquè res ni ningú tornarà a ser com abans de la pandèmia de la COVID-19, aprenguem les lliçons: situem la salut i la vida de les persones i el respecte al Planeta per davant.

Propostes:

-Desmercantilizar la vida, avançar a canviar model productiu i consum. Reforçar la inversió en sanitat i en sector de cures a les persones i al món natural i desenvolupar una economia basada en recursos que respecte els límits ecològics més enllà dels quals la vida en la Terra queda compromesa.

-Sobirania alimentària, potenciar l’agroecologia a través de la compra pública verda, afavorir projectes com a banc de llavors, horts comunitaris i circuits de venda de proximitat.

-Sobirania Energètica: Accelerar la transició a model d’energies netes, fomentant especialment l’energia solar i l’autoconsum de balanç net, que poden crear ja milers d’ocupacions verdes.

-Supressió definitiva dels megaprojectes d’infraestructures de transport que potencien les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle: port de València, Aeroport d’Alacant, tercera carretera entre Alzira i Carcaixent, etc.

-Potenciar la mobilitat sostenible, fomentant el transport públic, major espai per a l’ús de bicicleta, completant les connexions intra i interurbanes.

-Prohibició d’aprovació de nou projectes industrials de macrogranjas.

-Potenciar ciutats i empreses Residu Zero. Implantar 5R: Re-Pensar, Reduir, reutilitzar, reparar i reciclar.

-Defensar i reconstruir el patrimoni natural dels ecosistemes per a mantindre la biodiversitat i els hàbitats naturals: “L´Horta és Vida, No a la ZAL”; “EL TÚRIA, RIU VIU. El riu és nostre i el volem verd, net i que arribe a la mar!”; “Els Moles” i “la Renegà Paratge Natural”.

Signen aquest document, al costat de la Intersindical Valenciana, les següents organitzacions membres de la Aliança per l`Emergència Climàtica de València:

ACOPA
AA:VV Malvarrosa
Asociación afectados por el Parque Central
ATTAC País Valencià
Ca Revolta
CGT-Valencia
Coordinadora del Professorat Interi PV
Els Verds -Bunyol-
Democràcia En Verd
Dones de Xirivella en Acció
Ecologistas en Acción de la Serranía
Ecologistes en Acció de València
La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció
Economía del Bien Común
Extinction Rebellion València
Fent Cami
Fridays for Future - València
Fuera Tunel
FUNDEM
Greenpeace
Huerta del Boticario-Macastre-
Iaioflautas Valencia
Intersindical Valenciana
Madres pel Clima
Marfull-AeAgro
Per L´Horta
Plataforma per un Nou Model Energètic
Plataforma Salvemos Mijares -Yátova-
Plataforma Tanquem Cofrents
Radio Malva
Valencia Saludable
WWF-Valencia
Xúquer Viu
Aire Limpio En La Hoya de Buñol
Connecta Natura-Valencia-




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.