Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Per uns cabals ecològics que garantitzen la biodiversitat als nostres rius

Intersindical se suma a les reivindicacions front a uns cabals ecològics insuficients.

14 / 07 / 2021 | Intersindical

El passat dissabte dia 10 de juliol va tenir lloc a Antella la jornada MULLA’T PEL XÚQUER el “Dia Europeu del Bany en els Rius”, al qual, milers de ciutadanes i ciutadans reivindiquen una millora de la qualitat de les aigües dels nostres rius.

A Antella, un centenar de persones va gaudir de l’acte organitzat per Xúquer Viu en col·laboració amb l’Ajuntament d’Antella i en el que també participaren Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, AEMS-Ríos con Vida, el CIREF (Centro Ibérico de Restauración Fluvial), i el Voluntariat Mediambiental de Corbera.

A la vora del riu Xúquer es va llegir el manifest i, a continuació, es va poder gaudir d’un bany a les seues aigües.
Entre altres aspectes, es reivindicava la problemàtica dels cabals ecològics insuficients, la sobreexplotació de l’aqüifer de la Manxa Oriental i l’impacte que provoca la modernització dels regadius.

Llig el manifest

D’altra banda, s’ha denunciat la situació actual de riu Albaida, principal afluent del riu Xúquer per trobar-se pràcticament sec i per les conseqüències que aquest fet pot tenir en l’ecosistema.

Aquesta problemàtica s’ha fet arribar a la Confederació per tal que realitze les accions pertinents i amb la intenció de restaurar la connexió de l’Albaida amb el Xúquer ja que és una situació en la qual s’incompleix el règim de caudals ambientals.

Encara que el cabal ecològic en l’últim tram és molt reduït, 200 litres per segon, aquest cabal s’incompleix totalment, ja que és l’establert per al riu Albaida, des del riu Barxeta fins el riu Xúquer, o siga en tot aquest tram de 9’5 km i no sols on està el mesurador del cabal al pont del Molí Cremat de Manuel.

La finalitat de mantenir els cabals és la de protegir la vida del riu i la biodiversitat, i en aquest cas, ni tan sols es garantitza el 5% d’aquest.

En el proper Pla Hidrològic que es troba en exposició pública, es contempla una reducció del cabal, deixant-lo només en 180 litres per segon i, per tant, la problemàtica s’agreujarà.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.