Canvi climàtic

Protegim el nostre medi ambient, cuidem el nostre planeta

El 5 de juny celebrem el Dia Internacional del Medi ambient des de 1974, la finalitat és informar, però també incidir sobre la conducta de les persones, les empreses, les col·lectivitats i els governs, en la mesura de la seua responsabilitat, quant a la protecció, conservació i millora del medi ambient, perquè afecta el benestar de la població, dels pobles i del nostre planeta.

05 / 06 / 2019 | Intersindical

La contaminació de l’aire ha sigut el tema triat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) enguany, 2019. És un greu problema que afecta milions de persones a tot el món. L’objectiu és reduir i eliminar la contaminació contribuint, individualment i col·lectivament, a la reducció de l’escalfament global i detenir els seus efectes nocius en la nostra salut i en la del nostre planeta.
La contaminació atmosfèrica, encara que no la vegem, està a tot arreu. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), nou de cada 10 persones en el món estan exposades a nivells que superen la seguretat per a la salut.
Les causes de la contaminació són vàries, enumerem algunes:

  • La producció d’energia, en l’àmbit industrial, és una font important de contaminació de l’aire. Les centrals elèctriques que cremen carbó, els generadors dièsel, les centrals nuclears, les centrals nuclears, per exemple.
  • La crema de residus, en incineradores o a cel obert, i deixalles orgàniques en els abocadors alliberen dioxines nocives a l’atmosfera, com són els furans, metà i carboni negre. Al voltant del 40% dels residus, a escala mundial, es crema a l’aire lliure.
  • El transport mundial representa quasi un 25% de les emissions de diòxid de carboni, que hem de relacionar amb l’energia, i que segueix augmentant. Les dades disponibles relacionen aquestes emissions amb 400.000 morts prematures.
  • L’agricultura, la silvicultura i altres usos del sòl produeixen al voltant del 24% de tots els gasos d’efecte hivernacle. Respecte a l’agricultura, hem de diferenciar la contaminació per metà i amoníac produït pel bestiar i la crema de residus agrícoles.
  • La crema de combustibles fòssils, fusta i de biomassa per a cuinar, calfar i encendre focs és la principal font de contaminació de les cases. A escala mundial es considera el causant de 3,8 milions de morts prematures.
  • No podem oblidar que les erupcions volcàniques, les tempestes de pols i altres processos naturals també produeixen contaminació de l’aire.

Milers de milions de persones segueixen vivint en la pobresa i privats d’una vida digna. Les desigualtats augmenten, segueix sent un repte la desigualtat entre gèneres; les disparitats entre les oportunitats, la riquesa i el poder són enormes; la desocupació és molt preocupant i la seua incidència entre els joves, el creixement del treball precari. Els riscos mundials per a la salut creixen, també la freqüència i la intensitat dels desastres naturals, l’escalada dels conflictes, entre països i en el mateix país, la violència extrema, les crisis humanitàries, els desplaçaments forçats de la població. Augmenten les dificultats de la humanitat per l’esgotament dels recursos naturals, els efectes negatius de la degradació del medi ambient, la desertificació, la sequera, la degradació de les terres, l’escassetat d’aigua dolça i la pèrdua de la biodiversitat.
El canvi climàtic és un dels majors reptes i els seus efectes adversos dificulten la capacitat d’aconseguir el desenvolupament sostenible. La pujada de la temperatura global, l’elevació del nivell del mar, l’acidificació dels oceans i altres efectes del canvi climàtic afecten greument a les zones costaneres i els països costaners. Perilla la supervivència de societats i dels sistemes de sustentació biològica del planeta. Per tot açò, els governs han de declarar l’estat d’Emergència Climàtica i prendre les mesures necessàries de forma immediata.
En aquest Dia Internacional del Medi Ambient, des d’Intersindical Valenciana exigim als governs que actuen immediatament, i amb contundència, però també a les empreses i a la ciutadania, perquè cal canviar el model de producció i de consum, cal canviar el model de vida si volem protegir i garantir la salut i la vida de les persones i del Medi Ambient. Perquè creiem que s’ha de canviar el sistema, no el clima.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.