Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

“Recuperem la Terra”

22 d’abril, Dia Internacional de la Mare Terra: Intersindical Valenciana commemora aquest dia reflexionant sobre l’impacte que els éssers humans provoquem al planeta.

23 / 04 / 2021 | Intersindical

Recordem que l’any 2009, l’Assemblea General de l’ONU va designar el 22 d’abril com el “Dia Internacional de la Mare Terra” a través d’una resolució. Encara que va ser en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi humà, celebrada l’any 1972 a Estocolm, on es va prendre consciència mundial sobre la interdependència i relació existent entre els éssers humans, altres éssers vius i el nostre planeta.

Aquest 22 d’abril, agraïm a totes les comunitats del món, especialment a les dones camperoles indígenes que, posant en perill la seua vida (l’any 2020 van ser assassinades 331 persones defensores de drets en el món i el 69% estaven implicades en la defensa de la terra i els recursos naturals), denuncien la degradació de recursos naturals com l’aigua, la terra i l’aire que són vitals per a la nostra supervivència, i que, en massa casos, s’utilitzen en projectes transnacionals d’empreses multinacionals extractives.

Moltes comunitats són espoliades dels seus béns per grans empreses extractives en un món globalitzat en el qual el neoliberalisme imposa les seues regles, destruint ecosistemes de gran valor ecològic i deixant els pobles sense drets a la gestió dels seus recursos i els seus territoris, augmentant la seua vulnerabilitat i la seua precarietat.

La relació directa entre la salut i la biodiversitat inclouen possibles impactes en la nutrició, la investigació sanitària i la medicina tradicional, la generació de noves malalties infeccioses i canvis significatius en la distribució de plantes, patògens, animals i fins i tot assentaments humans, tot això es pot avançar a causa de la crisi climàtica.

La situació actual requereix continuar amb les mesures individuals i col·lectives, en trobar-nos enmig d’una crisi sanitària, mediambiental i socioeconòmica en la qual la pandèmia de la covid-19, després de més d’un any, continua representant un gran risc per a la salut. La crisi ecosocial ens obliga a prendre decisions i actuar, individualment i col·lectivament, perquè existeixen persones expertes que indiquen que la reducció i la destrucció de la biodiversitat fan que cresquen els riscos biològics que incideixen negativament en la salut de tots els éssers vius.

Al voltant d’un milió d’espècies vives, animals i plantes, es troben en perill d’extinció, i la reducció de la superfície dels boscos incideix negativament, perquè cada any es perden més de 10 milions d’hectàrees de boscos. Hem de protegir i cuidar els ecosistemes, la biodiversitat per a previndre i assegurar la salut de totes les espècies.

L’emergència climàtica s’ha d’abordar ja, urgentment, amb mesures i decisions polítiques importants. La calor extrema genera sequeres i fams, incendis forestals. Fenòmens meteorològics extrems que provoquen inundacions; huracans i ciclons que han batut rècords afectant milions de persones. Els oceans continuen omplint-se de plàstics, es tornen més àcids, i són l’abocador de tota classe de residus, fins i tot els radioactius (Fukushima). Enmig d’aquesta emergència sanitària, climàtica i mediambiental, la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 ens mostra la relació directa que té amb la salut de tots els ecosistemes existents a escala mundial.

En aquest Dia de la Terra, des d’Intersindical exigim un fort compromís de tot el món en la restauració del nostre planeta, abordant la pèrdua d’hàbitats i biodiversitat. I, si volem posar fi a la pandèmia, cal universalitzar les vacunes -segures i efectives- i alliberar les seues patents, perquè tothom tenim dret a la cura i a la salut.

Nota: Intersindical Valenciana dóna suport a la Iniciativa Ciutadana Europea “Right to cure”, perquè les vacunes i tractaments siguen considerats un bé públic global, accessible a tots i totes de manera gratuïta.

Signa la iniciativa:

https://noprofitonpandemic.eu/ca/




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.