Energies renovables

Renovable sí, però no així!!

Intersindical Valenciana ens hem manifestat per la dignitat del País rural i en defensa del territori valencià, que és la defensa d’un planeta viu i sostenible. Junt a 90 col·lectius més hem eixit als carrers de València per aturar la construcció de macroplantes fotovoltaiques i per demanar la ubicació racional de les renovables.

Manivestació per la ubicació racional de les renovables
Manivestació per la ubicació racional de les renovables
21 / 01 / 2024 | Josep Vicent Codonyer Soria

Ens trobem en un moment de crisi ecosocial global amb el canvi climàtic ja en marxa, l’esgotament dels recursos fòssils en l’horitzó i la pèrdua de biodiversitat imparable. Aquest context ens obliga, de manera inevitable i necessària a un canvi del model i a una transició energètica el més accelerada possible.

Però, accelerada? Com? Amb quin model?

Les nostres autoritats, ni estan donant prioritat a l'autoconsum ni a les zones industrials i urbanes, com carreteres i autopistes, pedreres, pàrquings, abocadors, runars, edificis públics

El desplegament de les infraestructures de fonts d’energia renovable és imprescindible, ara, cal ser conscients que aquestes també tenen les seues limitacions, i nous impactes sobre el territori i els éssers vius que l’habiten. NO es pot defugir d’una bona planificació, de la millora de l’eficiència energètica i de la reducció del consum global d’energia. Tenim una oportunitat històrica per a democratitzar l’accés a l’energia i caminar cap a un nou model de transició energètica que també ha de ser ecològica, justa i respectuosa amb el medi ambient i les persones.

Lluny d’això, la realitat és que s’ha afavorit i deixat en mans de grans empreses i fons d’inversió la proposta d’ubicació i desenvolupament de les noves instal·lacions d’energies renovables, que fugen del sòl urbà o urbanitzable, buscant sòls més barats per a maximitzar beneficis, i que incentiven un procés d’especulació amb els projectes i amb la terra. Això xoca frontalment amb els objectius de conservar, millorar i protegir un sector fonamental per a la vida i la sostenibilitat com és l’agricultura i la sobirania alimentaria, que ja està sotmesa a moltes pressions negatives.

Al conjunt del territori valencià els números són desoladors, la superfície d’hectàrees afectades superaria les 35.000, arrancant milers de les nostres oliveres, ametlers, fruiters i vinyes. Les noves línies d’alta tensió superarien els 1500 quilòmetres de línies aèries i altres 1000 quilòmetres de línies subterrànies, tenint en el seu recorregut entre molts altres llocs, sistemes muntanyencs de gran valor i planes fèrtils entre altres… La desigualtat territorial i les terres de sacrifici és fan paleses a comarques com les de l’Alt Vinalopó i el Vinalopó Mitjà, el Camp d’Elx i l’Alacantí, la Vall d’Aiora, Utiel-Requena, la Foia de Bunyol – Torís, Alcubles – el Villar – Llíria o Plana Alta. D’aprovar-se aquests projectes en algunes d’aquestes zones es formarien alguns dels conjunts més gran de tot l’estat amb les greus conseqüències per la subsistència de les fràgils economies d’aquests territoris i grans impactes paisatgístics i ambientals.

Les nostres autoritats, ni han dissenyat un mapa de mínim impacte, ni estan donant prioritat a l’autoconsum i a les zones industrials, urbanes o urbanitzables, com carreteres i autopistes, pedreres de mines abandonades, pàrquings, abocadors, runars o edificis públics, on haurien de ser instal·lades aquestes infraestructures amb absoluta prioritat.

Però no sols això, la forma en què han tirat avant molts d’aquests macroprojectes ha sigut mitjançant la falta de transparència institucional, que ha impedit, i impedeix, la participació ciutadana en la presa de decisions que tan directament afecten els nostres municipis.

Amb la nova pròrroga del MITECO, el 25 de juliol és la data límit en la que el Ministeri i la Generalitat han de resoldre la tramitació definitiva de quasi un centenar de projectes, en cas d’aprovar-se positivament, els impactes sobre el territori seran catastròfics, generant greus problemes en el paisatge, la fauna i la flora, i contribuiran directament a la degradació de la terra i de la biodiversitat en tot el procés de construcció en uns espais heretats i de fràgil equilibri.

Cal preservar i potenciar el ric mosaic agrari valencià i els paisatges ancestrals que hem heretat com a font de sostenibilitat ambiental, social, alimentaria i econòmica, de present i de futur, més encara amb els problemes de subministrament i transport que ja patim. I no és una qüestió de confrontar agricultura versus renovables, sinó d’extractivisme versus sobirania, la sobirania energètica i alimentaria dels nostres pobles.

Per tot això, les organitzacions i grups que ací ens trobem, demanem una vegada més:

- La paralització urgent del model plantejat pel Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i pel Govern Valencià, fins que es prioritze una transició energètica basada en l’eficiència energètica i l’estalvi, en el respecte als ecosistemes, a les zones protegides, a la preservació de la biodiversitat i a les vides de milions de persones que ens veurem afectades en diverses formes.

- L’abandó del model de renovables a gran escala, majoritàriament en mans de grans empreses i fons d’inversió, que incentiva la bambolla especulativa, el desviament de fons públics, sense planificació territorial, sense participació ciutadana, amb la destrucció de la socioeconomia local. I l’aposta per un model distribuït de plantes xicotetes amb potencial d’integrar-se en el territori, suprimint els impactes de les grans línies d’alta tensió.

- La transposició de les directives europees sobre les Comunitats Energètiques, prioritzant-les i suprimint les limitacions actuals i el bloqueig de l’oligopoli energètic. Les comunitats energètiques són la base del model distribuït, pròxim als llocs de consum i de demanda, sobre sòls antropitzats, amb l’estalvi directe en les factures i que posa la producció d’energia en mans de les persones, generant resiliència futura i minimitzant els impactes socioambientals.

- La posada en marxa d’iniciatives de producció pública d’energia per a la cobertura de persones vulnerables i control del preu. El desenvolupament de Comunitats Energètiques en tots els municipis. La priorització d’ocupació d’espais antropitzats i de totes aquelles infraestructures públiques aptes per a projectes d’energia renovable.

- Impulsar com a mesura de reducció del consum energètic, entre altres, la reconversió del sistema agroalimentari cap a l’agroecologia, l’agricultura familiar de proximitat i el sector primari agroecològic com a model cap a una economia circular, promovent el transvasament de recursos públics i normativa necessària cap a la sobirania alimentària i resiliència productiva agrícola, valorant els seus serveis ecosistèmics.

Exigim respecte pels nostres paisatges, per les nostres terres i per la nostra manera de viure!

Fem una crida a totes les persones, entitats i col·lectius perquè, hui més que mai, ens ajuden a defensar i protegir el patrimoni natural, cultural i agrícola que ens queda, a fi d’assegurar un nou model energètic i un futur més viable, més digne i més just!

Renovable sí, però no així!!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.