Salut Laboral

Resolució del Consell Confederal de la Intersindical Valenciana pel 28 d’abril: Dia Mundial de la Seguretat i la Salut al Treball

El 28 d’abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut al Treball -proclamat per l’Organització Internacional del Treball (OIT)-, és un dia important per a Intersindical Valenciana (Iv) perquè la Seguretat i la Salut de les persones treballadores és un eix transversal de la nostra organització.

27 / 04 / 2024 | Intersindical

Aquest Consell Confederal de la Iv vol emfatitzar la necessitat de tindre un entorn de treball segur i saludable com a dret fonamental. A més, en el context d’emergència climàtica, també reclamem centres de treball saludables per a les persones i per al planeta. La Iv considera aquests temés qüestions de responsabilitat social, de drets civils i compromís mediambiental. Per tot això, enguany hem elaborat el decàleg de centres de treball sostenibles, on integrem la salut psicoemocional i física de les persones treballadores amb la salut de la nostra casa comuna, la Terra. Per al seu desenvolupament es necessita el compromís de l’empresariat, però també la implicació de les persones treballadores per intervindre en la presa de decisions que afecten a les seues condicions laborals i l’entorn de treball. Si nosaltres no actuem i exigim condicions de treball saludables, el capitalisme patriarcal continuarà prioritzant els beneficis i l’acumulació de capital a la nostra salut i la vida en el planeta.

Reclamem centres de treball saludables per a les persones i per al planeta. La Iv considera aquests temés qüestions de responsabilitat social, de drets civils i compromís mediambiental.

La Iv exigim aturar les agressions al nostre entorn i la nostra salut. Hem de promoure un decreixement del consum per protegir la vida en el planeta, una alimentació saludable amb productes de proximitat i uns hàbits de vida i treball més conscients, actius i comunitaris. Al mateix temps, cal avançar cap a llocs de treball saludables, on la prevenció de malalties professionals i els accidents de treball contemple la perspectiva de gènere, amb la implementació d’accions que impacten positivament sobre les condicions de vida de les persones treballadores.

Tenim un llarg camí per recórrer i, malauradament sabem, que en l’àmbit de la seguretat i la salut laboral, la major part dels canvis normatius han estat precedits per una desgràcia. Al 2023, la població treballadora al País Valencià era de 2.033.886 persones, un 2,7% més de persones exposades a riscos laborals que al 2022. D’elles un total de 52.148 patiren accidents amb baixa en jornada de treball, amb una disminució de 830 casos en relació amb el mateix període de l’any anterior, que representa una reducció del 1,6%. Pel que fa als sectors, la distribució total dels accidents és la següent: el sector Agrari, amb 2.757 casos, representa un 5,3%; la Indústria, amb 11.285 casos, suposa un 21,6%; la Construcció, amb 8.125 casos, suma el 15,6%; mentre que el 57’5% restant correspon al Sector Serveis amb 29.981 casos.

Els accidents greus van ser 378 casos, amb un augment d’11 casos que representa un increment del 3%. Per sectors, en els accidents greus, l’índex d’incidència es distribuïx de la manera següent per cada cent mil treballadors: el sector Agrari és del 39,9%; la Indústria del 27,3%; la Construcció del 62,9% i en el Sector Serveis arriba al 12%.

Pel que fa als accidents mortals, durant el 2023 es van comptabilitzar 61 casos, 16 menys que l’any anterior, el que suposa una reducció del 20,8%. La construcció amb 18 morts (29,5%), ocupa el primer lloc; el comerç a l’engròs i al detall i reparació de vehicles de motor i motocicletes amb 11 morts (18,0%), ocupa el segon lloc i el Transport i emmagatzematge amb 9 morts (14,8%), ocupa el tercer lloc. Els hòmens (que representen el 63% de la població activa) van patir el 70% dels accidents en jornada laboral: el 83% dels greus i el 90% dels mortals. Pel que fa a les víctimes mortals, el 83% són persones de més de 40 anys.

Respecte als accidents in itinere, durant 2023 al País Valencià es van registrar un total de 8.880, amb un augment de 426 casos en relació amb el mateix període de l’any anterior, xifra que suposa un increment del 5%. De tots aquests accidents, 11 en van ser mortals (6 menys que l’any anterior, una reducció del 35’3%) i 89, greus (8 menys que en 2022, un 8’2% menys). Pel que fa a sexes, les dones pateixen el 57% dels accidents in itinere, tot i que els hòmens són víctimes del 57% dels accidents greus i el 100% dels accidents mortals. En aquest cas el 73% dels accidents in itinere mortals els pateixen treballadors majors de 40 anys.

Per tot açò, el Consell Confederal de la Iv, reunit hui 27 d’abril de 2024, portem la veu de totes les víctimes d’accidents laborals i la d’aquelles persones que han contret malalties com a conseqüència del desenvolupament del seu treball. Amb el nostre compromís ferm en la lluita per reforçar la seguretat i la salut de tota la classe treballadora.

Reforcem la salut!

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.