Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

“Salvem les persones, no els avions”


Donem suport al rescat de les persones i dels serveis públics, no de les aerolínies amb diners públics.

15 / 04 / 2020 | Intersindical


Aquesta petició ha sigut recolzada per 302 organitzacions de la societat civil, entre les quals es troba Intersindical Valenciana, i serà enviada en forma de carta oberta als governs nacionals.
En plena crisi de la COVID-19, mentre tothom lluitem contra el nou coronavirus i milers de persones treballadores estan perdent el seu treball, ingressos, la seua salut i fins i tot la seua vida, la indústria de l’aviació exigeix rescats pagats pels contribuents i sense condicions. Una indústria que s’ha oposat frontalment a qualsevol intent d’acabar amb les seues injustes exempcions d’impostos i ha rebutjat contribuir a aconseguir els objectius marcats de reducció mundial d’emissions, i que no ha volgut adoptar mesures per a frenar l’elevada contaminació a nivell mundial produïda per la indústria de l’aviació.
Demanem que les ajudes financeres públiques es destinen a cobrir les necessitats de les persones, i dels grups més vulnerables.

Existeixen milers de treballadores i treballadors que suporten una situació de precarietat, atur i incertesa, davant d’aquesta greu crisi sanitària, social, laboral i econòmica en la qual ens trobem immersos pel nou coronavirus SARS-CoV-2.
Els diners dels contribuents han de destinar-se a una transició de model de transport que siga públic, de qualitat, i més sostenible, com el ferrocarril. El sector aeri ha de realitzar una reconversió que garantisca el seu decreixement, en volum i impacte social i ambiental L’aviació és responsable del 5 al 8% de l’impacte climàtic global, causat principalment, per una minoria adinerada que vola sovint, aquest percentatge continuarà creixent.

Durant les últimes dècades les aerolínies han obtingut enormes beneficis, a costa d’oferir baixos salaris a les treballadores i treballadors en detriment del clima.
Les persones treballadores afectades per la crisi actual necessiten suport, no hem de deixar que la indústria de l’aviació privatitze els beneficis, mentre el sector públic paga les seues pèrdues. Els rescats no han de permetre al sector de l’aviació tornar al negoci quan acabem amb el nou coronavirus: tota ajuda pública ha d’assegurar que les persones treballadores i el clima, estiguen en primer lloc.
La significativa reducció del nombre de vols a nivell global a conseqüència de la gestió de la pandèmia del SARS-CoV-2, ha encés les alarmes de la indústria de l’aviació i, en concret, de les aerolínies
Els nivells de contaminació registrats han descendit a nivell global durant la crisi provocada pel nou coronavirus, posant en evidència la insostenibilitat del sistema i la seua l model de mobilitat. Per això, totes les organitzacions

EXIGIM:

  1. LES PERSONES EN EL CENTRE
    En lloc de rescatar els executius i els accionistes, tota assistència financera ha d’assegurar que les i els treballadors són secundats, protegint la seua salut i els seus treballs, i una renda bàsica vital real durant la crisi ha de ser garantida a assistents de vol, pilots, personal de terra, proveïdors i altres persones treballadores afectades.
  2. 
UNA TRANSICIÓ JUSTA: CAP A UNA MOBILITAT RESPECTUOSA AMB EL MEDI AMBIENT.
    Una condició per al suport públic ha de ser el compromís cap a una senda de calfament global d’1.5 °C. La reducció d’emissions ha de ser dràstica i sense emprar sistemes dubtosos de comptabilització, com compensacions d’emissions o apostar per biocombustibles que danyen el medi ambient, la seguretat alimentària i els drets de la terra. L’ “aviació verda” és un miratge, el transport aeri ha de reduir-se. Per a una recuperació justa, la presa de decisions democràtica i la propietat pública són decisives. Els governs han d’apostar per una transició justa: canvis sistèmics en les xarxes de transport, assegurant alternatives assequibles (com el transport ferroviari) i capacitar les persones treballadores a abandonar els treballs dependents dels combustibles fòssils, substituint-los per ocupacions decents i sostenibles.
  3. 
NO PAGUEN IMPOSTOS? NO HI HA RESCATS!
    No és just salvar la indústria de l’aviació amb els diners dels contribuents si aquesta a penes paga imposats, donant-li així un avantatge deslleial respecte a altres mitjans de transport menys contaminants. Per tant, les exempcions fiscals han de desaparéixer: cal obligar les aerolínies a pagar un impost pel querosé; i en comptes de programes que incentiven el transport aeri com els beneficis per a viatgers freqüents, s’han de posar en marxa impostos justos i progressius per a aquestes persones.
És important emprar aquesta inesperada pausa en l’aviació per a construir un sector de transport respectuós amb el clima, creant majors nivells de resiliència per a futures crisis.

Des d’Intersindical Valenciana continuarem lluitant perquè els diners públics es destinen a generar benestar i protegir la salut i la vida de les persones, cuidant els grups més vulnerables i amb major precarietat. Els diners públics ha de millorar els serveis públics com la sanitat, l’educació, el transport… i una transició climàtica real i justa.


Salvem les persones, no els avions
#SavePeopleNotPlanes: Línies roges en el rescat a l’aviació



Accedeix a la petició original amb les organitzacions signants.



Comentaris
Maria Carmen Sanz Simon
17 / 04 / 2020 - 16:22

Sí al rescat de les persones
No al rescat de les aerolínies


Encarna Albiach Morales
18 / 04 / 2020 - 16:34

Si al rescat de les persones
No al rescat de les aerolínies



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.