Sobre la modificació de l’ús de la mascareta durant la situació de crisi sanitària

La publicació del Reial Decret 286/2022 del 19 d’abril, pel qual es modifica l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes, ha generat incertesa i confusió en la seua aplicació als centres de treball.

26 / 04 / 2022 | Intersindical

El passat 19 d’abril es va publicar al BOE el Reial Decret que modifica l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes en la situació sanitària actual i en un context que ha canviat significativament respecte al passat.  La nova normativa estableix el següent:

- Es manté l’obligatorietat als centres, serveis i establiments sanitaris, a excepció de les persones ingressades mentre romanen a la seua habitació.
- Contempla la situació específica de les residències de majors, en què treballadors, treballadores i visitants hauran de portar la mascareta obligatòriament sempre quye estiguen en zones compartides.
- És obligatòria als mitjans de transport en avions,  ferrocarrils, autobusos i qualsevol transport públic de viatgers. A més, també ho és als espais tancats de vaixells i embarcacions en què  ls no siga possible guardar la distància d’1,5 metres.

Es recomana també que les persones que siguen més vulnerables a la infecció per Covid-19 mantinguen encara l’ús de la mascareta en qualsevol situació de risc, com ara situacions de contacte perllongat amb altres persones i quan no es puga mantindre la distància mínima d’1,5 metres.

Des d’Intersindical Valenciana, considerem que, davant d’una normativa que fa diferències entre els àmbits d’aplicació, cal una major informació i més claredat per tal d’evitar qualsevol dubte en la seua aplicació.

D’altra banda, tot i que entenem les mesures proposades perquè és el moment adequat per a pendre-les,  demanem precaució i que s’adopten les mesures necessàries que garantisquen la salut i la seguretat de les persones treballadores en cas de rebrot, així com la continuïtat de l’aplicació de les mesures de ventilació i higiene als centres de treball.

Considerem d’especial rellevància la informació sobre l’ús de les mascaretes per part del personal vulnerable als centres educatius, informació que malauradament aplega tard, així com la dotació de mascaretes FFP2 diàries per a les persones treballadores que ho necessiten.

Un altre aspecte a destacar és que lamentem la manca d’una convocatòria, en temps i forma, de la part social, com a legítima representació de les treballadores i els treballadors, així com la participació dels Comités d’empresa, per tal de reflexionar, debatre i negociar els protocols de prevenció, en els quals el principi rector ha de ser sempre la salut de les persones als seus llocs de treball.

Finalment, cal destacar que la nova normativa assenyala que els responsables en matèria de prevenció de riscos laborals determinaran les mesures preventives que han d’implantar-se als llocs de treball, inclòs el possible ús de les mascaretes, d’acord amb els resultats de l’avaluació de riscos als llocs de treball.
És per això que des d’Intersindical Valenciana, reivindiquem, una vegada més, la necessitat de recuperar un Servei de Prevenció de riscos laborals propi i específic per a cada sector:  docent, administració pública i justícia, com ja ho gaudeix el sector sanitari.
També cal revisar i implementar les mesures preventives als centres de treball per poder garantir la seguretat i la salut de totes les treballadores i els treballadors.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.