Moviment antinuclear

Tanquem Cofrents denuncia problemes en els generadors dièsel de la central

La plataforma Tanquem Cofrents, de la qual forma part Intersindical Valenciana, denuncia les repetides avaries que estan patint durant aquest mes els grups dièsel de la central nuclear de Cofrents.

24 / 04 / 2012 | Intersindical

El dia 2 d’abril, a les 19.44 h, com a conseqüència de les fortes tempestes que van tindre lloc a la zona, acompanyades d’un important aparat elèctric, es van originar oscil·lacions de tensió en les línies elèctriques relacionades amb la central, que al seu torn van produir l’arrancada dels generadors dièsel de les divisions II i III. Tres dies més tard, el dijous 5 d’abril, a les 11 h, mentre es realitzaven comprovacions en diferents equips elèctrics de la planta, com a conseqüència de les esmentades tempestes, es va produir, en instal·lar un relé després de la seua verificació, la desconnexió d’un transformador i l’arrancada del generador dièsel de la divisió III. I ahir mateix, és a dir dues setmanes i escaig més tard, i quan s’acaba de reconnectar el reactor a la xarxa elèctrica després d’una parada no prevista d’una setmana per arreglar una altra avaria en el circuit primari (una més), s’ha produït un conat d’incendi en un equip de seguretat, concretament s’ha cremat la bobina d’un interruptor corresponent a un equip auxiliar d’aquest mateix generador dièsel III.

Són riscs innecessaris, tenint en compte que es pot prescindir fàcilment de les centrals nuclears

Aquests grups dièsel són essencials perquè puguen funcionar les bombes de circulació de l’aigua refrigerant que extreu la calor generada en el nucli del reactor en cas de perdre l’alimentació elèctrica de les línies que vénen de l’exterior, com va passar el 2 d’abril, i evitar així que aquest es recalfe. Això és absolutament imprescindible, perquè si el nucli es recalfa pot arribar a esclatar, o, com a mal menor, s’han d’obrir les vàlvules de ventilació per rebaixar la pressió, per deixar anar a l’exterior grans quantitats de gasos altament radioactius. Això és justament el que va passar en l’accident de Fukushima, el reactor núm. 3 era quasi idèntic al de Cofrents.
Tanquem Cofrents considera que aquest patró d’avaries repetides en els generadors dièsel, i que també s’ha produït en altres equips equips essencials de la central, com les vàlvules d’alleujament-seguretat de circuit primari, és una prova més de la situació de deteriorament de la central, que ja ha complit de sobra el període de funcionament de 25 anys per al qual va ser dissenyada (es va connectar a la xarxa el 1984) i que suposa un risc creixent d’accident greu, amb les conseqüències ja per tots conegudes i l’exemple estem podent veure al Japó, i també a Europa, en què es complirà d’ací a pocs dies el 28 aniversari de l’accident de Txernòbil, i les conseqüències se segueixen patint hui dia.
Des Tanquem Cofrents trobem que aquests riscs són més clarament innecessaris, tenint en compte que es pot prescindir fàcilment de les centrals nuclears amb mesures d’estalvi i eficiència energètica, que no s’han implantat pràcticament gens a Espanya, a diferència d’altres països del nostre entorn, com Alemanya o Dinamarca, per la qual cosa hi ha un potencial de millora considerable, i amb les energies renovables que ja són una realitat, amb una participació cada vegada major en la generació elèctrica, tot i la falta de suport i els obstacles que el govern central aquesta posant al seu desenvolupament.
Referent a això val la pena recordar que en aquests últims dies s’han batut diversos rècords de generació eòlica. El 18 d’abril es va arribar el rècord de producció eòlica instantània, amb 16.636 MW, més de dues vegades i mitja la potència aportada per les nuclears, aquest mateix dia el rècord de generació en una hora, amb 16.455 MWh, i el de generació eòlica diària amb 334.850 MWh. També s’han batut rècords si ho expressem en percentatge de la generació total. Es va arribar a cobrir per l’eòlica, en un moment donat del 19 d’abril, el 61% de la demanda total, i el 18 d’abril la eòlica va aportar el 42,5% de la demanda elèctrica total de tot el dia. Així mateix s’ha assolit un rècord de 9 dies seguits en què l’eòlica ha sigut la primera font de generació, el mateix que si ho mirem pel que portem de mes d’abril. I, ateses les previsions de vent de què es disposa, quasi amb tota seguretat l’eòlica serà la primera font d’electricitat en el conjunt d’aquest mes, com ja ho va ser del mes de març de l’any passat. Per acabar, del començament de 2012 ençà, l’energia eòlica ha cobert un 19,2%, l’energia solar un apreciable 3,7% i les renovables en general el 30,6% de la demanda.
També val la pena assenyalar que tots aquests aquests rècords s’han produït tot i que en diverses ocasions s’ha enviat des del regulador del sistema elèctric, Red Eléctrica Española, i malgrat els seus esforços per integrar tota l’energia renovable en el sistema, desconnectar grans quantitats de generadors renovables, que estaven produint milers de MW, de la xarxa. La causa d’aquestes desconnexions i del rebuig d’energia neta consegüent és justament de les centrals nuclears, que per la seua forma de funcionar, no tenen cap flexibilitat en la producció, és a dir que funcionen a tota potència les 24 hores del dia i els 365 dies l’any, de manera que quan entre la generació eòlica, la solar i la nuclear sobrepassen la demanda, en lloc d’abaixar la potència nuclear, s’envia desconnectar de la xarxa part dels aerogeneradors, i per primera vegada en la història, també parcs solars. Concretament, i només enguany, s’han desconnectat l’1 de febrer de 2012, de 3 a 5 h, 1.500 MW d’eòlica; el 15 d’abril de 2012, de 14.20 h a 20.10 h, 1.500 MW d’eòlica, i de 14.20 a 16.30 h, 700 MW de parcs solars; i el 18 d’abril de 2012, de 1.30 h a 6 h, 1.500MW de producció eòlica. Aquestes dades demostren que mantindre les centrals nuclears en funcionament, a més de posar-nos a tots en perill, està obstaculitzant la incorporació de més renovables al sistema.
Per tot això, des de Tanquem Cofrents denunciem que és sagnant, i va contra l’interés general, que perquè unes poques companyies elèctriques seguisquen obtenint uns beneficis indecents se’ns pose a tota la societat en una situació de risc intolerable i innecessari, i s’impedisca la transició a un sistema elèctric net i sense dependències exteriors. Per tant, exigim el tancament immediat i irreversible de la central de Cofrents i de la resta de nuclears.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.