Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Ultimàtum als governs per a l’eixida del Tractat de la Carta de l’Energia no més tard de la COP26

Més de 400 organitzacions, entre les quals es troba la Intersindical Valenciana, llancem un ultimàtum als governs europeus perquè declaren l’eixida del Tractat de la Carta de l’Energia (TCE) no més tard de la COP26.

06 / 07 / 2021 | Manel Àlamo García

-En l'Estat espanyol, 102 col·lectius hem donat suport a la declaració, entre ells les cinc grans organitzacions ecologistes i plataformes climàtiques com a Rebel·lió pel Clima.

-Hui comença la sisena ronda de modernització del TCE, un procés estèril abocat al fracàs que continua sense data de finalització i demanada per les organitzacions

Una coalició de més de 400 organitzacions en tot Europa llancem una declaració conjunta per a exigir a tots els governs europeus que anuncien l’eixida del Tractat de la Carta de l’Energia (TCE) no més tard de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2021 (COP26), que se celebra a Glasgow el mes vinent de novembre. 

En l’Estat espanyol la declaració ha sigut secundada per 102 col·lectius, entre els quals es troben les cinc grans organitzacions ecologistes (Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEU/BirdLife i WWF) a més de plataformes de desobediència civil enfront de l’emergència climàtica, com a Rebel·lió pel Clima.

El llançament de la declaració coincideix amb l’inici de la sisena ronda de negociacions per a modernitzar el TCE (6-9 de juny), un procés estèril que, tal com s’ha vist en les cinc rondes anteriors, no aspira a donar lloc a resultats reals per a alinear el Tractat amb els objectius de l’Acord de París i continua sense una data concreta per a la seua finalització.

Les organitzacions sostenim que, en el millor dels casos, la modernització del TCE conduiria a altres 10-20 anys més de protecció de combustibles fòssils. És el que reflecteix la proposta de la Comissió Europea (CE), que fins i tot sent la part més ambiciosa en les negociacions, aposta per (1) continuar protegint les inversions existents en combustibles fòssils durant deu anys més, (2) protegir les noves inversions en projectes relacionats amb el gas fins a 2030 i fins i tot fins a 2040 en algunes ocasions, i (3) expandir la protecció del Tractat a altres energies controvertides com l’hidrogen o la biomassa.

Davant aquesta situació i quatre mesos abans que les i els líders polítics de tot el món es reunisquen a Glasgow per a avançar en el desenvolupament de mesures més ambicioses enfront de l’emergència climàtica, des de la societat civil exigim coherència de polítiques: cal eixir del TCE no més tard de la COP26. “Només així podrem salvaguardar les polítiques climàtiques i el futur del planeta”, apunten des d’Ecologistes en Acció i la campanya No als Tractats de Comerç i Inversió.

Mentre la comunitat científica ha alertat que el 80% de les reserves conegudes de combustibles fòssils (petroli, carbó i gas) han de romandre sota el sòl per a contindre l’augment de la temperatura global en 1,5 °C, hui dia, només a Europa la infraestructura fòssil protegida pel TCE és de 344.600 milions d’euros. I, tal com advertim en el comunicat, “qualsevol intent per canviar les polítiques o les subvencions públiques en el sector energètic pot donar lloc a demandes milionàries o fins i tot multimilionàries que es paguen amb els diners de les arques públiques”. És el que ha passat als Països Baixos que, en menys de tres mesos, s’enfronta a dues demandes de 1.400 i 1.000 milions d’euros per una llei per a eliminar el carbó en 2030.

Països com Espanya i França ja han enviat un missatge categòric a la Comissió Europea, “si la modernització fracassa, l’única via serà l’eixida del TCE”. La diputada francesa Marjolaine Meynier-Millefert (LREM) i el diputat espanyol Germán Renau Martínez (PSOE) també s’han fet eco i han demanat una eixida del TCE coordinada a nivell europeu, o en cas contrari, entre diversos països.

Més de 500 membres de la comunitat científica –entre ells Jean-Pascal van Ypersele, vicepresident de l’IPCC– i més d’1 milió de persones en tota Europa també han demanat als governs que posen fi a la protecció dels combustibles fòssils i abandonen el TCE.

Accedeix des d’ací a la declaració conjunta, i a les organitzacions signants, per a demanar als governs europeus l’eixida del TCE no més tard de la COP26 de Glasgow.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.