Medi ambient

Un nou projecte de macroparc fotovoltaic amenaça el paratge de Brihuela

Diumenge 13 de juny s’ha convocat una concentració a les 12.00 del migdia a la plaça de l’Ajuntament de Xiva per manifestar el rebuig

11 / 06 / 2021 | Intersindical

Intersindical Valenciana està adherida a l’Agrupació d’Associacions Salvem Brihuela, la campanya que impulsen entitats locals, amb el suport de diferents organitzacions d’àmbit comarcal i del País Valencià, contra aquest projecte: “L’equivalent a més de mil camps de futbol o onze vegades l’extensió del nucli urbà de Xiva”.

L’Agrupació d’Associacions Salvem Brihuela, demana la paralització de la instal·lació d’una macroplanta fotovoltaica als peus de la Serra de Xiva de 394,80 hectàrees; al qual s’uneix un segon projecte agregat a l’inicial d’altres 348 hectàrees que entre tots dos suposarà una superfície d’afecció d’uns set milions i mig de metres quadrats.

L’impacte sobre el territori amb aquest segon projecte és un mal exponencial i serà ja definitiu per a acabar amb el patrimoni natural i cultural del poble. Amb la pèrdua de tots aquests valors també es destruirà la identitat historicocultural del poble. Recordem que la superfície d’afecció serà de 743 hectàrees: Camps de Llevant 395 ha i Sant Toribio 348 ha.

Salvem Brihuela creu que el primer culpable d’aquesta situació és el govern autonòmic, ja que en aprovar el Decret llei 14/2020, va accelerar la tramitació d’aquesta mena d’instal·lacions sense cap planificació prèvia que regule aquestes activitats i deixant indefensos els municipis i al criteri de les empreses la decisió de les ubicacions i les extensions dels projectes.

D’altra banda, el ministeri també ha sigut decisiu per a fomentar aquesta bambolla d’especulació sobre el territori, que és molt permissiu amb aquestes multinacionals i fons d’inversió perquè es puguen lucrar a costa d’arruïnar per sempre regions senceres i sense que els habitants que han de conviure amb aquestes infraestructures puguen tindre cap maniobra de decisió.

L’elecció de la ubicació prevista per a executar la macro parc fotovoltaic, sense gens de respecte ni consideració pel patrimoni natural i paisatgístic, està guiada pel lucre econòmic. Cal recordar que el patrimoni d’arbres monumentals està emparat per la Llei 4/2006.

L’anunci d’aquest nou projecte ens obliga a redoblar els esforços i continuar fins a les últimes conseqüències. El nostre objectiu és que es garantisquen els drets de la ciutadania i els mediambientals.

La voluntat del poble per conservar el seu patrimoni natural no es compra. Per això demanem a totes les associacions del municipi que diguen un clar i rotund ‘No a la macroparc fotovoltaic de Brihuela!’

S’insta la ciutadania a continuar participant activament en totes les mobilitzacions que es programen, perquè entre totes i tots aconseguirem paralitzar aquests projectes.

La pròxima concentració serà el diumenge 13 de juny a les 12.00 h en la plaça de l’Ajuntament de Xiva. T’esperem!

Accedeix al comunicat




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.