Salut Laboral

Uns drets irrenunciables

28 d’abril, Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball. Honrem les víctimes d’accident o malalties laborals i del coronavirus.

26 / 04 / 2021 | Intersindical

En el País Valencià 56 persones van morir en 2020 per accident en els seus llocs de treball i altres 18 per accident in itinere (mentre anaven o tornaven de treballar). Les persones treballadores i el conjunt de la població han sofrit especialment les conseqüències de la crisi sanitària –també la laboral i socioeconòmica– de la covid-19, que en poc més d’un any ha generat una situació dramàtica en tots els àmbits de la vida i que s’ha situat a la vora del col·lapse.

En el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball d’enguany, a les víctimes del treball per accident o malaltia professional hi cal afegir totes les provocades pel coronavirus, que en el sector sanitari esdevé accident laboral o professional.

«La seguretat i la salut en el treball són drets irrenunciables». És una afirmació que forma part de la nostra campanya Plantem Cara. En aquest marc, la Intersindical convoca les treballadores i els treballadors el 28 d’abril a concentrar-se a les 12.00h a les portes dels seus centres de treball amb roba negra o un llaç d’aquest color. Farem un minut de silenci per a denunciar l’elevada sinistralitat i homenatjar totes les víctimes mortes per accidents o malalties laborals.

Intersindical Valenciana exigeix que la seguretat i salut en el treball han d’estar garantides en tot moment, també durant la pandèmia, planificades i integrades en els sistemes de gestió, que també han de preveure situacions d’emergència.

Demanem a l’administració que s’avaluen totes les situacions de perill laboral i s’assegure que s’adopten mesures de protecció i control dels riscos biològics –amb possible contagi per infecció–, ergonòmics, físics, ambientals i químics. També cal abordar l’estrés i els riscos psicosocials, la violència i l’assetjament en el treball. Per a garantir mesures i equips de protecció individuals i col·lectius, llocs de treball segurs i saludables, totes les actuacions s’han de desplegar conjuntament amb les treballadores i els treballadors i els seus representants.

En el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball reclamem mesures que protegisquen les persones més sensibles, vulnerables i amb treballs precaris. Perquè les epidèmies tenen un gran impacte en el món del treball i generen discriminació i desigualtat en determinats col·lectius: persones amb problemes de salut, amb diversitat funcional o discapacitat; dones sobreexplotades i en primera línia en la lluita contra la pandèmia i les cures; joves amb treball informal o a temps parcial; persones majors de cinquanta anys sense un treball estable; dones i homes que treballen sense protecció de la Seguretat Social o com a falsos autònoms; migrants i altres persones discriminades i marginades per qualsevol raó: gènere, ètnia, procedència, edat, etc.

La cultura de la prevenció ha de servir per a protegir la salut i la seguretat de les persones treballadores i fer dels centres de treballs llocs segurs, saludables i dignes. Exigim un sistema preventiu resilient, capaç d’eliminar els accidentes laborals i les malalties professionals. Perquè la salut i la vida de les treballadores i els treballadors no estan en venda.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.