Canvi climàtic

València, cada dia menys verda

Les primeres mesures del govern municipal de María José Català han sigut una esmena (parcial i, a vegades, a la totalitat) a les polítiques de mobilitat anteriors. Aquests canvis, juntament amb la reducció al no-res de les Zones de Baixes Emissions (ZBE), la decisió d’ampliació del port i l’abandó de l’Albufera, deixen en entredit la capitalitat verda europea que ostenta la ciutat de València.

Col·lapse a la av. de l' Oest i plaça Ciutat de Bruges. Foto: José Ignacio Pastor
Col·lapse a la av. de l' Oest i plaça Ciutat de Bruges. Foto: José Ignacio Pastor
17 / 01 / 2024 | Josep Vicent Codonyer Soria

El centre històric del Cap i Casal s’havia guanyat per a les persones. Un espai monumental on podíem gaudir de l’entorn arquitectònic sense vehicles, ni sorolls, ni fums tòxics. Una àrea segura, tant per a vianants com per a ciclistes. Malauradament, tot açò ja ha canviat amb a penes uns mesos de govern municipal de PP i Vox.

Segons l’estudi "Cycling with Clean Air (CWCA)” de ConBici presentat fa unes setmanes demostra que la qualitat de l’aire a València no protegeix la salut al incomplir les recomanacions de la OMS

El canvi en les rutes de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) i el seu pas pel carrer Sant Vicent ha estat un desgavell monumental de la senyora Català. Una decisió errònia en contra del que porta fent-se des de fa dècades en totes les capitals europees –tant per governs progressistes com per conservadors–, que només es justifica per l’interés de fer el contrari que els seus predecessors.

L’1 de gener de 2023 va entrar en vigor la normativa de Zones de Baixes Emissions (ZBE). Hem de dir que no s’estava complint, però ara, amb el canvi de govern, encara menys. Amb les decisions preses pel consistori augmenten les emissions de gasos tòxics com ara CO, SO2 o NO2 al centre històric. Unes emissions que segons l’estudi “Cycling with Clean Air (CWCA)” de ConBici presentat fa unes setmanes demostra que la qualitat de l’aire a València no protegeix la salut al incomplir les recomanacions de la OMS. També, la Universitat Politècnica de València (UPV) va presentar a l’octubre un estudi on advertia dels elevats nivells de contaminació i confirmava que l’aire que respirem a València representa un seriós risc per a la salut. Demanem a l’ajuntament de València que proporcione informació transparent sobre la qualitat de l’aire a la ciutadania.

La majoria dels 450 autobusos de l’EMT són de gasoil, una bona part amb més de 20 anys. Només 228 són microhíbrids. Però aquests vehicles només suavitzen l’expulsió de fums en l’arrancada, en agafar 10 km/h ja funcionen amb motor d’explosió. Tan sols 22 autobusos de l’EMT són elèctrics, 20 d’ells adquirits aquest 2023, però no poden estar 18 hores en funcionament continu sense parar a carregar les bateries. El departament de medi ambient de l’EMT tenia previst millorar amb aquests nous autobusos elèctrics un 4% el ràtio de consum de la flota respecte a l’any 2019, reduir els residus de refrigerant en un 1,25%, el residu acumulat de neumàtics un 2,5% i de bateries un 1%. Des del TUC demanarem, el 25 de octubre de 2022, que s’incorporara el departament de Medi Ambient de la pròpia empresa al Comité de Seguretat i Salut de l’EMT, petició que no ha tingut resposta.

El previsible increment de la contaminació no afectarà només la salut de veïnat i visitants, sinó que embrutarà les façanes dels edificis històrics de la ciutat. A aquest ritme, prompte ens quedarem sense la impressionant portalada del Palau del Marqués Dos Aigües.

Per una mobilitat activa i sostenible a València

Mentre totes les ciutats europees transformen els seus espais urbans per donar prioritat als vianants i als ciclistes, a València –que portem dècades d’endarreriment respecte a Europa– ara amb la nova corporació municipal tornen a omplir de vehicles de motor el centre de la ciutat. És incomprensible que l’ajuntament de María José Català anime a usar el vehicle privat, col·lapsant de cotxes els carrers del cap i casal. Gràcies a les mesures preses pel nou govern municipal de PP i VOX podem afirmar que, cada dia que passa, València és una ciutat menys verda. Per això demanem al consistori prioritzar l’ús de mitjans de transport sostenibles, fomentant la mobilitat activa i col·lectiva.

Senyora alcaldessa, encara és a temps de corregir aquesta errada monumental.

Fran Quirós Almarcha, assessor Salut Laboral del TUC al Comité de Seguretat i Salut de l’EMT
Javier López Tendero, delegat de prevenció del TUC
Josep Vicent Codonyer Soria, coordinador Salut Laboral i Medi Ambient de la IV




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.