Helen Yaffe, professora de la Universitat de Glasgow, presenta el Pla de Cuba front al canvi climàtic, junt amb organitzacions ecologistes i solidàries del País Valencià

A la jornada s’ha presentat el documental “Tarea Vida de Cuba: combatiendo el cambio climático” dirigit per Daniesky Acosta i produït per l’activista Yaffe

31 / 03 / 2023 | Intersindical

El passat 27 de març, l’especialista i professora de la Universitat de Glasgow Helen Yaffe, va exposar davant representants d’organitzacions ecologistes valencianes, ONGD que desenvolupen projectes de cooperació en matèria d’agroecologia i entitats solidàries amb l’illa, el Programa Estatal de Cuba per a abordar la crisi climàtica conegut com a “Tarea Vida”.

Durant la jornada, que va tenir lloc en la seu d’Intersindical Valenciana, es van poder conèixer les aportacions de Cuba en defensa del Medi Ambient així com el paper de la ciència ambiental, les solucions naturals i la participació comunitària en el seu pla a llarg termini per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

D’altra banda, es va destacar el significatiu discurs de Fidel en 1992 a Rio do Janeiro alertant al món dels perills del canvi climàtic i del sistema capitalista amb un consum desigual i depredador com un moment d’inflexió que va accelerar la legislació i la planificació del sistema socialista cubà, sense el qual no seria possible aquest Programa de país.

També es van relatar experiències cubanes com el Sistema de Defensa Civil davant catàstrofes, el paper de la comunitat per a prendre mesures i proposar solucions conscients i amb consens popular, igual que es van destacar els principals assoliments de Cuba en aquesta matèria, com reconeixen instàncies internacionals, referent a l’Índex de Desenvolupament Sostenible (0’8) o el percentatge de territori boscós recuperat que suposa més del doble del què hi havia en 1959, entre altres molts aspectes d’interès en la lluita global contra el canvi climàtic.

Després de visionar el documental “Tarea Vida de Cuba: combatiendo el cambio climático”, dirigit per Daniesky Acosta i produït per la pròpia Yaffe, una taula rodona moderada per Ester Rincón, responsable de Medi Ambient de la Intersindical Valenciana, i per David Rodríguez, de l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba “José Martí” van donar la paraula a representants del moviment ecologista valencià i a organitzacions que desenvolupen projectes de cooperació a Cuba en sectors com l’agroecologia, les energies renovables i el desenvolupament local, traslladant diferents experiències i posant el valor les actuacions i resultats de Cuba en l’ecologia, fent una crida a la difusió d’aquests assoliments amb les noves generacions i entre les organitzacions socials.

Més informació en: .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic) / @AsocJoseMarti
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.