Justícia per a Berta

04 / 03 / 2016 | Intersindical

Entitats socials s’han concentrar hui a la porta de l’Ajuntament de València per mostrar el rebuig a l’assassinat de Berta Càceres i exigir que no quede impune sota el lema “justícia per a Berta”.

Entorn a dues-centes persones s’han concentrat davant de la porta de l’Ajuntament per mostrar el seu rebuig davant l’assassinat de la defensora de drets Berta Càceres, amb la presència del propi equip de govern de l’Ajuntament, que han interromput Ple del dia d’avui per sumar la seva solidaritat amb els fets succeïts.

En l’acte, s’ha congregat la gent al voltant de la bandera Whipala, o bandera dels pobles amb uns ciris encesos i subjectant cartells en els quals es podia llegir “Justícia per a Berta”, igual que fotos de l’activista i missatges de solidaritat. Després d’un minut de silenci, s’ha llegit el manifest al que a dia d’avui segueixen adherint organitzacions socials, i que reproduïm a continuació:

Berta Càceres, lideressa indígena, representant durant més de vint anys del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (COPINH), va ser assassinada a la matinada d’aquest dijous 3 de març mentre dormia a casa a La Esperanza, Intibucá, a uns 188 quilòmetres de Tegucigalpa, a mà d’homes armats “desconeguts.

A més d’haver estat una fèrria defensora dels drets del moviment camperol i indígena hondureny, Berta Càceres ha estat una destacada i inspiradora lluitadora, a nivell regional i continental, en defensa de la justícia social i ambiental, en particular en la resistència enfront dels megaprojectes miners i hidroelèctrics.
A més d’identificar amb tota claredat als tractats de lliure comerç com a part d’un mateix engranatge que assegura la impunitat de les empreses transnacionals, Berta va lluitar per la salut, per la terra i contra el patriarcat i la violència. Es va oposar al cop d’Estat del 28 de juny de 2009, que per al COPINH ser un instrument de violència al servei de les empreses transnacionals per al saqueig dels béns comuns i la repressió de les organitzacions socials que s’han oposat a ell. A més, Berta Càceres va ser ferma en el seu rebuig a la instal·lació de bases militars nord-americanes al territori lenca.

A l’abril de 2015 Berta Càceres va rebre el premi Goldman, un dels més prestigiosos del món en temes ambientals, atorgat per la seva col·laboració en la defensa del territori lenca amenaçat per la violència i les conseqüències nefastes de la construcció del projecte hidroelèctric Aigua Zarca, de la transnacional xinesa Sinohydro i l’empresa hondurenya Desenvolupament Energètic Societat Anònima (DESA). El poble lenca portava anys denunciant la vulneració del dret a l’aigua com a font de vida i de cultura enfront a la fustigació d’empreses, paramilitars i govern.

Berta Càceres era mare de quatre filles i tenia mesures cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), pel que havia de gaudir de protecció especial per part del govern hondureny. Emperò, Berta ha estat assassinada per un Estat que protegeix els interessos del capital local, de les empreses transnacionals que han volgut ensenyorir-se dels territoris i dels béns comuns; la seva lluita a favor de la vida, de les persones més necessitades, va provocar que en diverses ocasions fos portada a judici i que fos perseguida i amenaçada.

La lideressa hondurenya va denunciar en repetides ocasions haver rebut amenaces de mort en el context de violència generalitzat: 111 activistes ambientalistes assassinats a Hondures entre 2002 i 2014, segons l’informe “Quants més?”, Elaborat el 2014 per l’ONG anglesa Global Witness. Això fa d’Hondures el país amb l’índex més alt de violència dels 17 països analitzats i demostra l’arquitectura de la violència i impunitat de la megamineria i el negoci hidroelèctric, entre d’altres, a favor de capital privat i dels governs còmplices. Segons l’ONG hondurenya ACI-Participa (Associació per a la Participació Ciutadana a Hondures), més del 90% dels assassinats i els abusos dels drets humans a Hondures segueixen sense resoldre.

Exigim al govern d’Hondures:
- Que pose fi a la impunitat i que s’investigue l’assassinat de Berta Càceres i de totes les companyes i companys que han lluitat per la justícia social i el medi ambient.
- Que es suspenguen tots els projectes denunciats pels defensors de drets humans, entre ells, els projectes hidroelèctrics Aigua Zarca, al riu Blanc, i Blue Energy, al riu Cangel.
- Que es retiren les empreses i institucions constructores o finançadores de projectes on es denuncien violacions dels drets humans i on no hi ha hagut consulta prèvia, segons l’article 169 de l’OIT.
- Que acabe la persecució i criminalització dels qui defensen els drets humans i es complesquen les mesures cautelars de protecció.

Expressem les nostres més profundes condol als familiars de Berta Càceres, a totes les seves companyes de lluita i al poble lenca per tan horribles fets.

A més, cridem a la mobilització ciutadana i la denúncia immediata davant les ambaixades i consolats d’Hondures al món, per demostrar la nostra repulsa davant d’aquest crim i la nostra exigència de justícia.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.