Intersindical Solidària col·labora amb un projecte de l’Institut de Pedagogia Popular del Perú

‘Líders formant líders’ planteja accions de prevenció de la violència i iniciatives per a rescatar la cultura viva comunitària

Isabel Rivera González, presidenta de l'Institut de Pedagogia Popular del Perú
Isabel Rivera González, presidenta de l'Institut de Pedagogia Popular del Perú
07 / 09 / 2023 | Intersindical

En el marc de la col·laboració històrica amb l’IPP, STEPV-Iv, mitjançant Intersindical Solidària, ha fet una aportació al projecte “Líders formant líders”. El projecte és fruit de la diagnosi feta amb adolescents de secundària del districte de La Arena Piura (nord-oest del Perú), en risc de violència i pobresa. Per tal de fer front i per contribuir al ple desenvolupament de les persones joves, “Líders formant líders” planteja que, a través de xarxes d’estudiants, es lideren accions de prevenció de la violència i de promoció d’iniciatives per rescatar la cultura viva comunitària. Així mateix, el projecte interpel·la directament les autoritats locals perquè s’hi involucren i aporten idees.

L’impacte social i econòmic de la COVID-19 i de la postpandèmia ha et malbé molt la situació de les famílies d’aquest districte del Perú: no són poques les i els adolescents que encara no han acabat els estudis i que han de treballar al camp. Al mateix temps, són conscients que aquesta activitat és temporal i inestable, i que el que realment necessiten són instruments i recursos per a poder accedir a millors oportunitats educatives i laborals.

Paral·lelament, la violència escolar és preocupant al districte, fent augmentar l’abandonament escolar, sobretot entre les adolescents i xiquetes. Té, sense dubte, un rerefons social i cultural que cal treballar des de la infantesa i l’adolescència, ja que és en aquest moment del desenvolupament humà en què cal iniciar processos de consciència i reflexió, estimulant pràctiques de respecte, tolerància i tracte igualitari.

Així, l’escola és i ha de ser un espai promotor de ciutadans i ciutadanes conscients de la problemàtica de la seua comunitat. Però no només això: també ha de facilitar les eines que afavorisquen el desenvolupament integral de xiquetes i xiquets, que els òbriga els ulls per valorar la seua identitat local i que els permeta saber aprofitar les oportunitats que es presenten al seu entorn més pròxim. En definitiva, donar un valor afegit a les seues comunitats i sumar esforços pel seu apoderament.

Amb aquest projecte, l’Institut de Pedagogia del Perú posa en el centre les persones que han de ser motor present i futur de la transformació cap a una societat igualitària: xiquetes, xiquets i adolescents. L’objectiu fonamental és que puguen esdevindre veritables líders a les seues escoles i comunitats, amb coneixement del seu context, sensibilitat davant les problemàtiques i, sobretot, amb capacitat de generar propostes per a fer front a les injustícies.
Per al Sindicat, participar en aquesta iniciativa té dos vessants molt importants en els temps que corren. Per una banda, tenim oportunitat de contribuir de manera activa en un projecte fet per i per al districte d’Arena Piura, sense paternalismes ni tuteles. I, per altra banda, ens permet també ampliar la mirada global i solidària necessària per a entendre millor el món en què vivim.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.