Llei de dependència

La Plataforma de la dependència exigeix mesures a Conselleria

Un moment de la reunió de la Plataforma
Un moment de la reunió de la Plataforma
06 / 02 / 2017 | Intersindical

RECLAMEM A LA CONSELLERIA MESURES PER NO SEGUIR VULNERANT ELS DRETS DE LES PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA.

Les Plataformes en defensa de la Llei 39/2006 de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència de la Comunitat Valenciana ens vam reunir ahir dissabte, 4 de febrer de 2017, a Castelló. Amb un ordre del dia farcit de molts punts les sis plataformes assistents, vingudes de tot el País Valencià: Elx, Alacant, Alcoià-Comtat, La Ribera, València i Castelló, junt als tres sindicats presents: CCOO, UGT i Intersindical, vam poder debatre sobre els fets que han ocorregut últimament i vam posar damunt la taula diverses propostes com reclamar a l’Administració Autonòmica que actue per no seguir vulnerant els Drets de les persones en situació de Dependència.

Cal recordar que la Plataforma de Castelló va quedar un temps sense activitat i de fa ja uns mesos ha tornat a la lluita, motiu pel qual la coordinadora del País Valencià vam decidir reunir-nos en esta ocasió a la capital de la Plana. Agraïm als seus membres i al Centro Cívico San Agustín San Marcos la seua rebuda i acollida.

A la reunió va assistir Sandra Casas Molina que va ser convidada per les Plataformes per informar sobre algunes qüestions que estan ara d’actualitat. En primer lloc ens va assessorar en un tema que les Plataformes ja vam anunciar fa unes setmanes, les reclamacions per responsabilitat patrimonial de les quantitats indegudament sostretes per la Conselleria en 2012-2015 amb el copagament en centres i amb les retallades de les prestacions als cuidadors no professionals dins l’entorn familiar. Cal recordar que, a nivell jurídic, l’advocada és avui en dia qui millor coneix aquest tema ja que fou ella i el seu despatx jurídic qui va tombar, amb la sentència del 15 de març de 2016 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la Ordre 21/2012 del govern del Partit Popular que encetava la tan nefasta època de les retallades i el copagament als dependents de la nostra Comunitat. Les Plataformes ja hem facilitat uns models perquè les persones afectades reclamen a l’Administració la devolució, però no anem a parar ací. A més, anem a elevar a la Conselleria una proposta formal perquè actue d’ofici i no deixe als dependents de la Comunitat Valenciana que, una vegada més, per reivindicar el que la justícia ha dit que és seu hagen de passar pel calvari dels tràmits administratius i dels jutjats.

També ens va informar sobre el procediment que ha obert la Conselleria en les últimes setmanes perquè els familiars de persones mortes sense haver rebut el seu PIA (Programa Individual d’Atenció), facen l’oportuna reclamació via responsabilitat patrimonial a l’Administració. Cal recordar que les persones mortes en estes circumstàncies tenien un dret adquirit des del moment de la sol·licitud de la Llei de Dependència i que si no van rebre el seu PIA en sis mesos com diu la Llei o no van arribar a veure efectiu el seu Dret a rebre un servei o una prestació va ser per una negligent actuació del govern del PP d’aleshores. Des de les Plataformes animem a tots els seus familiars o hereus a reclamar eixos Drets i els recordem que hi ha un plaç d’un any des de la mort de la persona en situació de dependència per reclamar.

Hem debatut el nou model de valoracions de dependència implantat per la Conselleria i que delega en els Ajuntaments esta tasca. Aquesta ha sigut una reivindicació que les Plataformes hem portat al nostre full de ruta de reivindicacions des d’un primer moment, quan ja denunciàvem les contractacions més que dubtoses de l’empresa AVAPSA i sempre hem apostat per este model com el més adient per a la ciutadania, per entendre que els departaments de Serveis Socials municipals són els serveis de proximitat al ciutadà i han de ser la porta d’entrada al Sistema d’Atenció a la Dependència. La que fa poc més d’un mes era Secretària Autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal ens va aportar informació sobre quin ha estat la intenció del govern autonòmic. Ens va explicar quin és el model que des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives va deixar llest per a desenvolupar en 2017, amb un increment dels pressupostos per als Ajuntaments de 20 milions d’euros i amb unes partides de dependència integrades dins les de serveis socials, amb concordança amb el que es pretén, crear equips socials de base multidisciplinars i integrals, no exclusius de dependència. També vam valorar positivament la creació per part de Conselleria d’unes ratios que permetran a tots el pobles de la Comunitat Valenciana, tindre una estructura de personal semblant en funció de la seu població, incloent a més figures com el personal administratiu mai abans subvencionat per la Conselleria i la previsió d’introduir figures professionals noves com els advocats dins els equips de base de les ciutats més grans, a més dels tradicionals treballadors/es socials, psicòlegs, educadors,... Les Plataformes vam acordar instar als Ajuntaments, a les Mancomunitats i a les Diputacions perquè posen tots els mitjos al seu abast perquè aquest nou model que encara està per evolucionar puga donar els seus positius fruits i millorar la vida de les persones en situació de Dependència. A més, demanem que la Conselleria faça un seguiment dels Ajuntaments de la CV i vetlle perquè contracten els professionals necessàries per poder portar a terme el nou model de valoracions municipals.

A més, les Plataformes vam acordar adreçar-nos als Ajuntaments de la Comunitat Valenciana per recordar-los la conveniència d’aprovar als seus plenaris la declaració dels Serveis Socials com serveis essencials. Aquest tràmit es fa necessari per poder salvar la Llei ‘Montoro’ que impossibilita les contractacions en el sector públic més enllà de la taxa de reposició del 10% en serveis públics considerats “bàsics”. Les Plataformes volem recordar-los als alcaldes i alcaldesses dels nostres pobles i ciutats, que més enllà de les seues diferències polítiques i per damunt de quin siga el partit polític que ostente el govern local han d’estar els seus ciutadans/es i que tots/es ells/es tenen un compromís inviolable amb els seus veïns i veïnes en situació de dependència que ja han sofert prou lluitant contra polítiques injustes aplicades pels governs autonòmic i central com perquè ara també reben el mateix tractament injust i pervers per part dels seus governs municipals.

Les Plataformes en Defensa de la Llei de Dependència del País Valencià agraïm a Sandra Casas la seua presència en la reunió, per tota la informació que ens va facilitar, mostra del seu compromís amb la lluita del nostre col·lectiu.

A continuació el company Julián Marcelo, membre d’AVUSAN, i Mari Carmen Prats, coordinadora de les Plataformes del PV, informaren de la reunió mantinguda amb la nova Secretària Autonòmica, Helena Ferrando, i el Director General de Diversitat Funcional, Antonio Raya, el passat dimecres 1 de febrer pel que fa a les discrepàncies en la rebaixa de graus de discapacitat detectades en 2012 i 2013 i que han sigut denunciades per diferents entitats afectades. Les Plataformes acordàrem que anem a analitzar amb deteniment els nou informes i documents que l’Administració ens va facilitar el dia de la reunió. També acordàrem esperar als resultats definitius de les investigacions que està portant a terme la Conselleria dels vora 5.000 expedients que van ser rebaixats en eixos anys i a la confirmació de la data per a una nova compareixença en la Comissió de Peticions de Brussel·les, per interposar o no la possible denúncia davant la Fiscalia.

Les Plataformes valoràrem molt positivament els actes del Xé Aniversari de l’aprovació de la LAPAD que es feren a Elx, Alacant, Ibi, Cocentaina, Alzira, Algemesí, Castelló i València, on es va fer l’acte central del País Valencià inaugurant l’exposició fotogràfica que recull la lluita de les Plataformes des de la seua creació. També vam fer algunes propostes de futur com:

  • Organitzar jornades informatives pels pobles i comarques per informar tant a professionals i treballadors socials com a afectats de les novetats en les reclamacions per responsabilitat patrimonial.
  • Fer visible la situació que viuen els/les cuidadors/es de persones en situació de dependència, que sempre són els oblidats d’aquest sistema i suporten una gran càrrega emocional, arrosseguen unes seqüeles físiques mai ateses i conviuen amb unes limitacions manifestes per desenvolupar el seu projecte de vida personal i professional. Les Plataformes volem articular accions per visibilitzar la síndrome d’intradependència que viuen els/les cuidadors/es amb els seus dependents als quals han d’atendre 24 hores al dia durant 365 dies a l’any, proposar a les Administracions corresponents que reconeguen esta síndrome i que posen solucions per cuidar als propis cuidadors.

Durant tot el 2017 anem a exposar, en totes les institucions, universitats, centres públics o privats que ens ho sol·liciten, l’exposició fotogràfica del Xé Aniversari, abans esmentada, que ja ha sigut exposada a la Fireta de Sant Antoni de Muro d’Alcoi i recentment s’exposarà a la Universitat de Ciències del Treball de València.

Finalment, vam reflexionar sobre el futur de la Coordinadora del País Valencià i vam acordar reunir-nos de nou el proper 4 de març a la ciutat d’Elx, per madurar totes les propostes realitzades.


JUSTÍCIA SOCIAL, DIGNITAT I RESPECTE

Models

 



Comentaris
EMILIA
07 / 02 / 2017 - 11:52

Buenos días. Soy abogada y ahora mismo tengo entre manos una sunto como el que comentaís en este artículo, referido a la reclamacion patrimonial por que habiendo fallecido la persona dependiente no le dieron la ayuda reconocida (grado 3). Falleció en mayo 2014 y desde entonces la familia ha estado reclamando administrativamente a través de quejas a la Conselleria de Bienestar social.

Mi pregunta es: habiendo fallecido en 2014 puedo presentar reclamación patrimonial? Si podeis facilitarme un modelo…. gracias


Amadeu Sanz
07 / 02 / 2017 - 13:31

Hola Emilia.
Per una errada quan vam publicar el comunicat no apareixien els models de reclamació. Els hem enllaçat al final del text. Veges si és això el que busques.
D’altra banda, la Intersindical Valenciana publicita les iniciatives de la Plataforma, en tant que li’n dóna suport, però és aquesta qui podrà orientar-te en aquells dubtes que tingues. Mira en la seua pàgina web on trobaràs una informació completa sobre els procediments:
http://dependenciavalencia.blogspot.com.es
Esperem haver-te servit d’ajuda.


ana
07 / 02 / 2017 - 23:21

hola,me gustaría saber todos los derechos que tiene un padre de familia numerosa,ser pensionista y dependiente,grado 2 nivel 1.en silla pueblo de valencia,los asistentes sociales mas ayuntamiento.    a mi que soy cuidadora no profesional,soy su mujer .me tardo 4o5 años me donaban 300 euros mes .al poco tiempo me recortaron 50euros y que me tenia que pagar yo mi seguro,dije que no .ami marido le dieron plaza en valencia y dejo de ir porque todos los días tenia que ir en ttren,y con dos hijos adolescentes no podía económicamente,solicite el bonotren y solo 1 mes me dieron según los asistentes que no daban mas.entonces firmo la baja voluntaria pero sin papel .para casa ni explicación.y mepuedes decir si puedo pedir el cheque social .los asistentes me dicen que no me pertenece nada.que hago si me echan cuando pido ayuda es como si te regañaran..gracias me desahogado jeje.


Lola Navarro
08 / 02 / 2017 - 14:02

Hola Ana:
Sería conveniente que insistieras presionando a los servicios sociales de tu localidad, Silla. Ellos son los que tienen la competencia y el deber de solucionar tu caso. Te aconsejo que remitas por escrito y con entrada de registro tu problemática del caso al concejal/la del ayuntamiento de Silla, quédate copia, esto en caso de que sigan sin hacerte caso.

Saludos



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.