Notícies

Bocairent ret homenatge a Josep Joaquim Castelló i Ferre

Dissabte, 5 de maig, va tindre lloc una taula redona entorn de la figura i l’obra de l’il·lustrat bocairentí a la sala Joan de Joanes de la localitat.

Un moment de l'acte. Foto: Josep Maria Beneyto
Un moment de l'acte. Foto: Josep Maria Beneyto
12 / 05 / 2012 | Dolors Jimeno

Amb motiu del bicentenari de la Constitució de 1812, l’Ajuntament de Bocairent ha organitzat un seguit d’actes d’homenatge a Josep Joaquim Castelló i Ferre, diputat a Cadis, catedràtic de la Universitat de València, amic de Cabanilles i autor de la “Descripción geográfica del Reyno de Valencia formada por corregimientos”, entre altres obres.

L’acte, al qual va assistir Intersindical Valenciana,  va començar amb la intervenció de l’alcalde, senyor Josep Vicent Ferre Domínguez, qui va presentar els altres dos membres de la taula i va repassar la biografia de Castelló, nascut a Bocairent el 1747, de la qual destaquem en aquest resum les tres activitats més importants: l’acadèmica, vinculada amb la Universitat de València, on es va doctorar en Filosofia i Teologia;  l’ingrés a la Real Academia de la Historia i la participació a les Corts de Cadis com a diputat electe. A continuació, va parlar el professor de la Universitat de València, doctor Ismael Vallés i Sanchis, convidat per parlar de la Descripción geográfica del Reyno de Valencia formada por corregimientos, ja que va ser el professor Vallés qui va descobrir el manuscrit de l’obra, cosa que en permeté la publicació en l’any 2000. Durant la intervenció  Josep Joaquim Castelló: una aportació al coneixement geogràfic del País Valencià del segle XVIII, vam poder conéixer, a banda de l’amistat entre Cabanilles i Castelló i la comparació entre les Observaciones i la Descripción, com era el territori, com estava dividit políticament, quina població hi havia i quina era la seua situació jurídica o econòmica… en definitiva quin país teníem al segle XVIII. Per últim, poguérem sentir el senyor Francesc Torres Faus, director de l’Arxiu del Regne. Va començar confessant que l’interés per la figura de Castelló li ve des que va conéixer l’edició de la Descripción, ja que abans no era una figura molt coneguda. Es va centrar principalment en les Corts de 1812 i va oferir-nos de manera amena i comprensible una gran quantitat de dades sobre el viatge a Cadis dels diputats i les dificultats causades per la febre groga, quina va ser la participació del diputat Castelló i sobre quins temes, etc. Hi hagué alguna pregunta per part del públic i comentaris sobre el mas La Linda, propietat de la família de Castelló i on s’hostajà Cabanilles mentre recorria la comarca per a la redacció de les seus Observaciones. La sala on se celebrà la taula redona és la sala Joan de Joanes, natural de Bocairent, situada al carrer Diputat Castelló.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.