Presentacions de llibres

Presentació de la novel·la ‘Cariño, soy un iaioflauta’, de Gerard S. Ferrando

Intersindical Valenciana ha presentat aquest 3 de juny la primera novel·la del periodista Gerard S. Ferrando “Cariño, soy un iaioflauta”.

Una narració que arranca amb l’esclat de les protestes del 15M, unes mobilitzacions que canviarien el destí de tot un país.

La presentació ha estat a càrrec de Deme Orte, iaioflauta i poeta.

07 / 06 / 2024 | Intersindical

Cariño, soy un iai@flauta, la primera novel·la del periodista Gerard S. Ferrando, arranca amb l’esclat de les protestes del 15M. Unes mobilitzacions que canviarien el destí de tot un país. Els dos protagonistes, el iaioflauta Paco i l’estudiant de periodisme Clara, s’enfrontaran a situacions que mai haurien imaginat. Una novel·la contemporània, d’àgil lectura i amb tocs d’humor, però també amb un punt dramàtic i de reflexió social. Una obra on la ciutat de València i la xicoteta localitat de Barxeta es converteixen en personatges per si mateixes. Una història sobre l’acceptació a un mateix i als altres i sobre les segones oportunitats.

La novel·la Cariño, soy un iai@flauta alterna, en els seus 43 capítols i 206 pàgines, les històries dels seus dos principals personatges, Paco, un jubilat de 81 anys, i Clara, de 20 anys i estudiant de periodisme. Paco narra els seus capítols en primera persona, a mode de diari, mentre que els de Clara es compten amb un narrador omniscient.

Paco ha tingut una llarga vida, gran part de la qual la va compartir amb la seua dona, Soledad, ja morta, amb la qual va tindre quatre fills. La seua història arranca el 15 de maig de 2012, un any després de les conegudes com a protestes del 15M. Ara, als seus 81 anys, forma part del col·lectiu iai@flauta de València, narra la seua història en primera persona, a mode de diari, i compte en ell tant les accions que va realitzant en el seu dia a dia, com a reflexions del passat i també desitjos de futur i cap a la societat. A poc a poc, s’anirà obrint de nou a l’amor i també descobrirà que té una família nova que no coneixia, al mateix temps que lluita també contra el càncer de còlon.

Per part seua, Clara prové d’una família tradicional i d’una classe mig-alta. Estudia periodisme en una universitat privada i fa les pràctiques en el periòdic El Litoral Valenciano. La seua història arranca un any abans que la de Paco. Li toca cobrir les protestes del 15M i, a partir d’ací, comença a fer amistats amb estudiants de la universitat pública, que li obrin la seua manera de pensar i també d’estimar. Es troba en una fase de redescobriment de la seua identitat social, ideològica i també sexual.

Pel que respecta als personatges físics, la novel·la està centrada, sobretot, a la ciutat de València, encara que també té gran protagonisme el poble de Barxeta, on va nàixer Paco i hi ha referències a altres ciutats com Sevilla, Montpeller o Tolosa.

Públic destinatari de l’obra:
La novel·la novel·la Cariño, soy un iai@flauta va destinada a un públic ampli que podria estar entre els 16 i els 100 anys. En comptar amb dos protagonistes de generacions diferents es poden sentir identificats tant els joves com els adults i persones majors. Cadascun d’ells, a més, pot obrir-se a noves maneres de veure la vida i d’afrontar els problemes quotidians que aquesta pot comportar, així com les seues alegries i moments de celebració.

Per a un públic més jove, la novel·la els parlarà de situacions que els afecten directament com la formació de la identitat personal i sexual, l’època estudiantil, els desitjos i aspiracions de futur, les noves amistats…

Per a un públic més adult, les reflexions de Paco, així com les del narrador omniscient, igual que els reportatges de Clara i les vivències de tots dos, li faran reflexionar i pensar en qüestions molt diverses.

Al llarg de la novel·la apareixen temàtiques i col·lectius com les associacions veïnals, els afectats per les hipoteques i els desnonaments, les persones que han de recórrer als bancs d’aliments, el col·lectiu Lgtbi+, l’associació de bebés robats del franquisme, les víctimes de l’accident del Metre de València, els estudiants, els iaioflautes, el col·lectiu “El Jardí del Túria és nostre i elvolem *verd”, entre altres. També apareixen referències a moments històrics com la Transició Espanyola, el Franquisme, la Guerra Civil o la II Guerra Mundial i a personatges com Gabriel García Márquez, Pepe Mújica, Hugo Chávez, Stephan Hessel, entre altres.

Gerard Sánchez Ferrando és un periodista valencià amb 20 anys d’experiència en diversos mitjans de comunicació a la Comunitat Valenciana i a Espanya. Llicenciat en Periodisme per la Universitat Cardenal Herrera-CEU l’any 2004, ha treballat per a periòdics, webs, agències, televisions i ràdios en ciutats com Ceuta, Albacete, Conca, Xàtiva o València.
Al llarg de la seua trajectòria professional ha publicat en mitjans com Levante-EMV, El Magazine de la Vanguardia, eldiario.es, El Día de Cuenca, el periòdic Sí Se Puede, la revista Valncia City, El Almanaque Gastronómico de la Comunidad Valenciana…
Ha treballat en televisions com CNC Cuenca o la Televisió de les Comarques Centrals i en ràdios com València Capital Ràdio.

També ha sigut, de 2018 a 2023, cap de producció i comunicació de l’Agencia Alberto Pla-Proyectos de Comunicación Social, amb la qual ha elaborat diversos documentals i amb la qual ha viatjat a llocs com Etiòpia.

L’any 2013 va ser finalista del Concurs de Relat Breu de la UNED, amb “Aminata” al qual es van presentar més de 2.000 relats. És autor del llibre 2017, Esforç i victòria. El memorable any del València Basket, editat pel València Basket Club i l’Editorial ELCA; coautor i coordinador del llibre Almanaque Gastronómico 2020, editat per l’editorial ELCA. També és co-autor i coordinador del llibre Cooperació valenciana: 30 anys transformant el món, editat per la Generalitat Valenciana.
Actualment és periodista autònom i col·labora en diversos mitjans i agències de comunicació.

ENLLAÇOS A XARXES SOCIALS
Més informació i actualitat sobre la novel·la en Instagram i Facebook:

https://www.facebook.com/Carinosoyuniaioflauta/

https://www.instagram.com/gesafarmedia/




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.