Drets

11 de febrer, dia de les dones i xiquetes en la ciència

És necessari desterrar la imatge que es dóna dels científics i els innovadors en els mitjans socials, els llibres de text i la publicitat, imatge que és predominantment masculina, i posar en valor a les nostres grandíssimes investigadores.

11 / 02 / 2020 | Intersindical

Intersindical Dones vol commemorar l’11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i Xiquetes en la Ciencia. En 2015, Assemblea General de les Nacions Unides el va establir per tal de cridar l’atenció de la comunitat internacional sobre la greu bretxa de gènere que afecta la ciència. Cinc anys després, tot i ser una prioritat per a molts països i institucions polítiques internacionals, l’avanç de les dones i les xiquetes a la ciència no només s’ha estancat, sinó que ha començat a retrocedir.

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (anomenades per l’acrònim en anglés STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. Encara que les dones obtenen més del 50% dels títols universitaris, la seva presència en carreres STEM no arriba a el 30%. Les científiques de hui dia asseguren que continua la discriminació, que la societat manté molt vius els condicionants de gènere i que els llocs de responsabilitat són pràcticament inaccessibles per a elles.

Aquesta reduïda presència de les dones respon a diferents raons socials: la poca visibilitat de les científiques -tot i que moltes d’elles han estat involucrades en grans descobriments-; la manca de models femenins -la imatge més habitual de qui treballa a la ciència és majorment masculina-; i l’existència d’estereotips recalcitrants – com ara la creença social que les dones no valem per a la ciència-, produeixen biaixos (de vegades involuntaris) en l’avaluació dels mèrits de les dones i el conseqüent poc interès en les ciències per part de les joves.

Cal, doncs, empoderar les xiquetes a través de l’accés a l’educació i la ciència, ja que les dones són necessàries per contribuir al desenvolupament de el progrés en el món. En una època en què la major part dels reptes que se’ns presenten depenen de la ciència i la tecnologia, no ens podem permetre prescindir de la vàlua intel·lectual de la meitat de la població. Per això, es necessiten intervencions, eines polítiques i programes enfocats per canviar les prioritats, inversions i percepcions dels sectors públic i privat i per garantir el lloc de les dones i les xiquetes en les branques científiques.

Un punt de partida seria desterrar la imatge que es dóna dels científics i els innovadors en els mitjans socials, els llibres de text i la publicitat, imatge que és predominantment masculina, i posar en valor a les nostres grandíssimes investigadores. Que les xiquetes tinguen referents, que coneguen i aprecien les valuoses aportacions de les dones en la ciència.

Per això, Intersindical Dones considera important commemorar aquest dia, visibilitzat la tasca de les científiques, i fomentar vocacions científiques en les xiquetes per tal d’ajudar a eliminar la bretxa de gènere en ciència. Ha arribat el moment de donar-los suport i invertir els mitjans necessaris per revertir la situació.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.