Drets

Devolució de l’IRPF del permís de maternitat i paternitat

Intersindical Valenciana t’informa dels passos a seguir per demanar el retorn de l’IRPF de les prestacions de maternitat i paternitat

03 / 12 / 2018 | Intersindical

La sentència del Tribunal Suprem de 3 d’octubre de 2018 (sentència 1462/2018) fixa com doctrina legal que “Les prestacions públiques per maternitat percebudes de la Seguretat Social estan exemptes de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques”. La Direcció General de Tributs interpreta que aquesta doctrina és igualment aplicable a les prestacions per paternitat percebudes de la Seguretat Social.
En l’aplicació d’aquesta doctrina poden distingir-se els supòsits següents:

  1. Prestacions percebudes o que s’estan percebent durant l’any 2018:
    En la propera campanya de renda les persones afectades hauran de confeccionar i presentar les seves declaracions utilitzant les dades fiscals que se’ls oferisquen. No cal fer cap altre tràmit abans de la propera declaració de la renda. El programa d’ajuda Renda WEB oferirà les dades fiscals incorporant automàticament les deduccions.
    Una volta publicada la sentència, l’Institut Nacional de la Seguretat Social ha d’haver deixat de fer retencions sobre les prestacions que s’estan abonant ara. Recomanem que comproveu a les nòmines si se’ns està aplicant correctament.

  2. Prestacions percebudes en els anys 2014, 2015, 2016 i 2017:
    Les persones afectades podran sol·licitar la rectificació de les declaracions d’IRPF en què hagen cobrat la prestació per maternitat o paternitat.
    Si les rendes van ser percebudes en més d’un any natural, hauran de sol·licitar la rectificació de la declaració d’IRPF de cada any.
    S’ha habilitat un formulari específic per facilitar la sol·licitud dels anys 2014 i 2015, disponible en la pàgina web de l’Agència Tributària (https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/va_es/Inicio/La_Agencia_Tributaria/Campanas/_Campanas_/Prestacion_maternidad/Prestacion_maternidad.shtml), en què cal indicar en quins d’aquests anys ha percebut la prestació i un número de compte bancari de la seua titularitat, on s’abonarà la devolució que siga procedent.

    En gener de 2019 estarà disponible el formulari que permetrà sol·licitar la rectificació de les declaracions dels anys 2016 i 2017.

    IMPORTANT: No cal adjuntar a la sol·licitud un certificat de la Seguretat Social acreditatiu de les prestacions per maternitat/paternitat percebudes, ja que en l’AEAT demanarà directament de la Seguretat Social tota la informació necessària per a la resolució del procediment.
    El formulari pot presentar-se a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària utilitzant el sistema RENØ (número de referència per a serveis de renda), Cl@vePIN o Certificat electrònic.
   
    També es pot realitzar la reclamació en paper presentant per registre de l’AEAT el formulari oficial que està disponible a les oficines i també en aquest enllaç: https://www.agenciatributaria.es/static_files/AEAT/Contenidos_Comunes/La_Agencia_Tributaria/Informacion_institucional/Campanias/Prestacion_maternidad/Formulario_maternidad.pdf

ATENCIÓ: recomanem que s’utilitze el procediment electrònic, ja que serà de resposta més àgil

  3. Sol·licituds prèviament presentades que es troben pendents de resolució d’un recurs o reclamació.
    L’aplicació de l’exempció correspondrà a l’òrgan que estiga tramitant el recurs o reclamació, sense que siga necessari que presentem cap sol·licitud addicional.


Si tens qualsevol dubte, contacta amb nosaltres a les nostres seus perquè et puguem ajudar o escriu directament a l’email .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)



Comentaris
Vanessa
30 / 12 / 2018 - 0:24

Quería saber si también afecta al 2009 lo de la devolución del IRPF por maternidad. Gracias


Beatriu Cardona, Intersindical Valenciana
08 / 01 / 2019 - 13:44

Per desgràcia, la devolució es contempla només a partir del 2014, en virtut de la sentència.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.