Drets

Dia Internacional d’ Acció per la Salut de les Dones

La salut no és només l’absència de malaltia. És benestar físic, emocional i social. I això només és possible quan els drets es garanteixen, les cures es reconeixen i es reparteixen, i la justícia social marca el rumb de les polítiques públiques. Davant les retallades, la privatització i la deshumanització del sistema sanitari, alcem la veu: volem una salut pública, universal, feminista i comunitària. Perquè cuidar i cuidar-nos és un dret, no un privilegi.

26 / 05 / 2025 | Intersindical

El 28 de maig no és només una data per recordar que les dones patim més dolors, més sobrecàrrega, més pobresa i més silencis dins el sistema sanitari. És una jornada de denúncia i acció per a posar al centre la nostra salut com a qüestió política. Perquè el que ens fa mal no és només el diagnòstic, sinó també les condicions de vida que l’envolten.
Les dones hem estat històricament excloses de la ciència mèdica, convertides en conillets d’índies o invisibilitzades en estudis i protocols. Hem vist com els nostres símptomes es banalitzen, com se’ns diagnostica tard, se’ns patologitza l’ansietat, o se’ns ignora el dolor crònic. A més, som les que més pateixen per les retallades, les que sostenim les cures, les que treballem en condicions precàries als serveis essencials i, paradoxalment, les que tenim menys poder de decisió dins el sistema sanitari.
La salut de les dones no es pot entendre sense parlar de violències masclistes, d’embarassos no desitjats, de part respectat o no, de drets sexuals i reproductius, d’avortament lliure i garantit, de salut mental, de cures comunitàries, de desigualtats socials i de racisme sanitari. Per això, avui alcem la veu contra la privatització de la sanitat, contra el masclisme mèdic i institucional, i contra un sistema que anteposa el benefici econòmic a la vida.
Volem una sanitat feminista, pública, universal i amb mirada comunitària. On la salut no siga només absència de malaltia, sinó presència de benestar, autonomia, suport i respecte. On cuidar no siga un privilegi, sinó un dret. I on les nostres veus siguen escoltades, cregudes i protagonistes.
El feminisme no pot separar-se de la lluita per la salut. Perquè el nostre cos és territori de drets, no de negoci ni de control. Perquè volem viure, no només sobreviure. Perquè la salut no és una mercaderia: és una condició bàsica per a la llibertat.
Salut de les Dones al País Valencià: Dades i Desigualtats
Salut Mental i Emocional
  • El 40% de les adolescents de l’Horta Sud ha vist afectada la seua salut mental després de la dana de 2024. Les xiques presenten més dificultats de concentració, rutina i vida social que els xics.
  • Les dones referixen amb més freqüència que els homes patir dolors, malestar, depressió, ansietat i problemes per caminar.
Violència de Gènere i Salut
  • En 2023, es van registrar 28.214 víctimes de violència de gènere al País Valencià un augment del 14% respecte a l’any anterior.
  • La violència de gènere té un impacte directe en la salut física i mental de les dones, sent un problema de salut pública de gran magnitud.
Salut Reproductiva i Accés a Serveis
  • Prop del 80% de les dones inicien el control del seu embaràs abans de la desena setmana de gestació.
  • Les matrones reivindiquen el seu paper essencial en situacions d’emergència, proporcionant fins al 90% dels cures essencials de salut sexual, reproductiva, materna i neonatal.
Malalties Cròniques i Invisibilitzades
  • El lupus afecta aproximadament 5.000 persones al País Valencià, sent el 90% dones entre 15 i 55 anys.
  • La medicina androcèntrica ha portat a diagnòstics erronis o tardans en malalties com l’infart, la fibromiàlgia i trastorns vinculats amb la menstruació.
Desigualtats Socioeconòmiques i Salut
  • Les dones en situació de pobresa tenen més dificultats d’accés a serveis sanitaris per causes econòmiques, com atenció mèdica, dental, salut mental i accés a medicaments.
  • La percepció de salut empitjora a mesura que disminueix la classe social, sent aquest efecte més acusat en les dones
Reivindiquem una Sanitat Feminista, Pública i Universal
  • Amb perspectiva de gènere i enfocament comunitari.
  • Que garantisca els drets sexuals i reproductius.
  • Que pose fi a la violència masclista i a la medicalització patriarcal.
  • Que escolte i cuide les dones en totes les seues diversitats
  •
Cuidem-nos entre totes i lluitem per una vida que valga la pena ser viscuda.
ENLLAÇOS D’INTERÉS:
El País+1El País+1 ConSalud
Salut Mental CVObservatorio de Salud de las Mujeres
Facebook+1Facebook+1El País
Cadena SER Cadena SEREAPN EspañaComunica GVA




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.