Drets

Intersindical Valenciana davant el Dia Internacional per la despenalització de l’avortament

Ara, més que mai, cal reivindicar aquest dret de totes les dones

28 / 09 / 2023 | Intersindical

Si parlem de la despenalització i legalització de l’avortament en l’Estat espanyol, no hem d’oblidar i homenatjar “les 11 de Basauri”. Onze dones de classe obrera que van ser acusades d’haver avortat i van viure un procés penal des de 1976 fins a 1985. Aquest procés és considerat l’impulsor de la primera Llei de l’Avortament de la democràcia que en 1985, encara que de manera insuficient, va despenalitzar l’avortament a l’Estat espanyol.

La reforma de la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs va eixir enguany avance amb l’oposició del PP i VOX. Va ser necessària, davant tal panorama polític, realitzar una esmena transaccional del PSOE sobre una altra de Más Madrid que recull que: Les Administracions hauran de garantir el lliure exercici del dret a la interrupció de l’embaràs en els termes d’aquesta Llei.

Un grup d’experts independents de drets humans de l’ONU ha acollit amb satisfacció una reforma de la llei de l’avortament en l’Estat espanyol, la qual garanteix drets sexuals i reproductius en l’estat.

Sabem que aquesta Llei ha sigut un dret reclamat per totes les feministes durant dècada.Hem d’estar atentes a les pròximes estadístiques per territoris on se’ns informe de com s’aquesta desenvolupant aquesta Llei, els seus possibles problemes i interpretacions pels diferents governs territorials. Saber si totes podem avortar en la sanitat pública prop de casa i si s’estan complint els nostres drets íntegrament.

Encara existeixen països en els quals l’avortament aquesta penalitzat trobant-nos en ple segle XXI. Andorra és un dels pocs Estats que encara manté la prohibició en el qual l’Associació Stop Violències està lluitant per aquest dret trobant tot tipus de traves legals. Malta és l’únic Estat membre de la UE que manté una prohibició total. Polònia va restringir en 2020 encara més l’accés a l’avortament declarat il·legal. A Mèxic aquest setembre la marea verda ha aconseguit la despenalització de l’avortament a nivell federal.

Des d’Intersindical Dones desitjaríem no haver de citar cap nom de cap Estat que continue prohibint un dret tan essencial per a les dones com és el de decidir la interrupció o no d’un embaràs. Les lluites feministes no cessen i Intersindical Dones continuarà fent-se eco de totes elles.

28 de setembre de 2023
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.