Drets

Tolerància zero amb la mutilació genital femenina: una lluita feminista i sindical

Des del feminisme sindical, creiem en la necessitat de donar suport i visibilitzar a les dones activistes i supervivents

05 / 02 / 2025 | Intersindical

El 6 de febrer és el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF), una pràctica que atempta greument contra els drets humans de les dones i les xiquetes arreu del món. Aquesta violència patriarcal, que afecta milions de xiquetes en desenes de països, és una forma extrema de control sobre els cossos de les dones, perpetuada per normes socials i culturals que pretenen sotmetre-les a un rol de submissió i repressió.

Ens unim a aquesta jornada de denúncia i reivindicació per exigir la seva erradicació definitiva. Considerem que aquesta lluita no és només una qüestió de drets humans, sinó també de justícia social, de feminisme i de drets laborals. Les dones que han patit aquesta brutalitat es troben en situacions de vulnerabilitat extrema, amb dificultats per accedir a una educació digna, a serveis sanitaris adequats i a condicions laborals justes. Per això, és fonamental entendre la MGF no com un problema aïllat, sinó com una part d’un sistema d’opressió que cal combatre des de tots els fronts.

Aquesta pràctica no té justificació possible: ni religiosa, ni cultural, ni social. La mutilació genital femenina és violència masclista que ha de ser combatuda amb mesures legals, sanitàries i educatives contundents. Cal que els governs i les institucions internacionals adopten polítiques efectives per erradicar-la, amb especial èmfasi en la protecció de les xiquetes en risc i en l’empoderament de les dones de les comunitats afectades perquè lideren aquest canvi des de dins.

A més, cal recordar que la immigració ha fet que aquesta problemàtica també estiga present en països on tradicionalment no es practicava. A l’Estat espanyol i a Europa, és imprescindible reforçar les mesures de prevenció, sensibilització i atenció a les dones i xiquetes que poden estar en risc. Això implica proporcionar formació especialitzada als professionals de la sanitat, l’educació i els serveis socials, així com garantir una protecció efectiva i una atenció integral per a les supervivents.

Des del feminisme sindical, creiem en la necessitat de donar suport i visibilitzar a les dones activistes i supervivents que lluiten des de les seves comunitats per erradicar la MGF. Elles són la veu fonamental en aquesta batalla, i hem d’escoltar-les, donar-los suport i treballar juntes per acabar amb aquesta violació dels drets humans.

Des d’Intersindical Dones volem visibilitzar la gran tasca que fan des de Farmamundi, en concret la Xarxa Aminata, un projecte que busca sensibilitzar la societat valenciana sobre la realitat de les defensores i defensors dels drets humans. Aquest projecte és clau per incidir en els països d’origen de les dones que han sobreviscut a la mutilació genital femenina, com és el cas de Mali, tal com ho desitgen fer les dones supervivents residents al País Valencià que han participat en els projectes.

Avui, i cada dia, alcem la veu per dir que les dones som les úniques propietàries del nostre cos i de la nostra sexualitat. Nosaltres parim, nosaltres decidim. I decidim que la mutilació genital femenina ha de desaparéixer definitivament.

#TolerànciaZeroMGF #FeminismeSindical #NosaltresParimNosaltresDecidim




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.