Plurilingüisme

Enllaçats per la Llengua impulsarà mocions per un espai de comunicació en la nostra llengua

La xarxa aposta pel valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament

17 / 09 / 2017 | Intersindical

En la reunió celebrada hui, a la ciutat de València, les entitats valencianes que formen part de la xarxa Enllaçats per la Llengua han decidit impulsar l’aprovació de mocions als ajuntaments en suport d’un espai de comunicació audiovisual i per la reciprocitat plena dels mitjans de comunicació públics en la nostra llengua.

Aquest serà un dels objectius d’Enllaçats per la Llengua per als propers mesos, el qual també està desenvolupant-se en altres territoris de parla catalana. Per aconseguir-ho es demanaran entrevistes amb els partits polítics valencians.

Els objectius de les mocions que es presentaran als ajuntaments són:

-Assolir la plena reciprocitat de tots els canals del nostre domini lingüístic.

-Treballar per a la creació del Consell de l’espai de comunicació en la nostra llengua comuna amb la participació dels governs i dels ens de comunicació públics.

-L’obertura immediata d’Àpunt com a mitjà públic, plural i en valencià en el terminis previstos per la seua directora general.

-Proposar la coordinació, entre les diferents corporacions del nostre àmbit lingüístic, en matèria de coproduccions, traducció i doblatge.

Enllaçats per la Llengua valora positivament algunes passes fetes a l’espai audiovisual, com les declaracions de la directora general d’Àpunt Empar Marco sobre la posada en marxa de l’ens, la moció aprovada al Parlament de Catalunya, l’emissió d’un programa coproduït entre IB3 i TV3, o el projecte comú entre ambdues televisions d’un canal a Internet. Tanmateix, considera que queda molt de camí a recórrer per normalitzar aquest espai i sol·licita mesures concretes i imminents per la qual cosa demana a les institucions més diligència en aquest assumpte.

Per altra part, Enllaçats per la Llengua aposta pel valencià com a llengua vehicular del sistema educatiu valencià davant les posicions antivalencianes que mantenen algunes entitats en contra d’un plurilingüisme integrador. En eixe sentit, des de la xarxa es considera necessària la implantació dels programes d’immersió lingüística o d’ensenyament en valencià en els centres públics i privats, per tal de garantir que tots els centres tinguen, si més no, el 50% del seu horari en valencià. A més, es demana eliminació de les exempcions, que van en contra dels interessos i dels drets de l’alumnat de les zones castellanoparlants. D’aquesta manera es garantiran els drets de l’alumnat a dominar, en acabar els seus estudis obligatoris, les dues llengües oficials del país i una d’estrangera.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.